Purios varškės apkepo receptas minkštam ir švelniam desertui

Purios varškės apkepo receptas minkštam ir švelniam desertui

Varškės apkepas purus – tai nuostabus tradicinis lietuviškas desertas arba patiekalas pusryčiams, užkandžiui ir net lengvai vakarienei, kuris švelniai tirpsta burnoje. Dažnai būtent toks – purus, kvapnus ir lengvas – apkepas primena vaikystės skonius, kai namuose pasklinda kepamos varškės kvapas. Tačiau ne visada iš pirmo karto pavyksta išgauti tą tobulą purumą: kas užtikrina, kad varškės apkepas bus tikrai purus, minkštas ir sultingas? Šiame straipsnyje sužinosite, ką reiškia purus varškės apkepas, kaip jį iškepti ir ką būtina žinoti, kad jis taptų mėgstamiausiu šeimos patiekalu. Aptarsime ir ingredientų svarbą, visas gaminimo subtilybes bei pasidalinsime gardžiomis variacijomis ir patiekimo idėjomis.

Ingredientai

  • 500 g šviežios varškės (geriausia – mažesnio riebumo, pertrintos arba smulkios)
  • 3 dideli kiaušiniai
  • 80 g cukraus (apie 4 šaukštai, pagal skonį)
  • 1 pakelis vanilinio cukraus (arba žiupsnelis natūralios vanilės)
  • 80 ml pieno arba grietinėlės
  • 60 g manų kruopų (apie 4 šaukštai)
  • 2 šaukštai tirpinto sviesto
  • Žiupsnelis druskos
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių (nebūtina, bet pagerina purumą)
  • Razinos arba mėgstami džiovinti vaisiai (nebūtina, apie 2 šaukštus)
  • Kepimo formai: šiek tiek sviesto ir maltų džiūvėsėlių arba manų kruopų

Gaminimo eiga

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C. Paruoškite kepimo formą – ją ištepkite sviestu ir pabarstykite manų kruopomis arba džiūvėsėliais. Tai padės apkepui lengviau išsiimti ir suteiks traškesnę tekstūrą kraštuose.
  2. Varškę pertrinkite per sietelį arba rankiniu blenderiu. Tai itin svarbus žingsnis, norint gauti tolygų, kremišką ir purų apkepą. Jeigu norite ypatingo švelnumo, naudokite pertrintą varškę ar varškės sūrį be grūdelių.
  3. Trynius atskirkite nuo baltymų. Į trynius supilkite cukrų, vanilinį cukrų ir išsukite iki purios masės. Tuomet į masę sudėkite sviestą, supilkite pieną arba grietinėlę, suberkite manų kruopas, druską, įmaišykite ir varškę. Masę palikite pastovėti bent 10–15 minučių, kad manų kruopos šiek tiek pabrinktų.
  4. Baltymus išplakite su žiupsneliu druskos iki standžių putų – šis žingsnis yra pagrindinė purumo paslaptis. Plakti reikėtų švarioje, neriebioje dubenyje, kol baltymų masė nebekris nuo šluotelės.
  5. Į varškės masę suberkite kepimo miltelius (jei naudojate) ir labai švelniai, keliais judesiais, įmaišykite baltymų putą. Nepersistenkite, maišykite tik tiek, kiek reikia, kad baltymai susimaišytų su mase – taip apkepas bus ypač purus.
  6. Jeigu norite, įmaišykite razinas ar džiovintus vaisius. Juos prieš tai užpilkite karštu vandeniu kelioms minutėms, tuomet nusausinkite ir įmaišykite į masę.
  7. Paruoštą tešlą supilkite į kepimo formą, išlyginkite paviršių. Jeigu norite, viršų galite pabarstyti trupučiu cukraus arba dėl papildomo traškumo – šiek tiek manų kruopomis.
  8. Kepkite 35–45 minutes iki auksinės spalvos, priklausomai nuo formos dydžio ir orkaitės ypatybių. Apkepas turi gražiai iškilti ir vos atšokti nuo formos kraštų. Neatidarinėkite orkaitės pirmas 20 minučių – apkepas gali sukristi.
  9. Iškepusį apkepą galite truputį pravėsinti, tuomet supjaustyti porcijomis ir patiekti. Purus varškės apkepas gardus tiek šiltas, tiek atvėsęs – minkštas, elastingas, bet ne per kietas.

Naudingi patarimai

Nepaisant paprastos sudėties, tikrai purus varškės apkepas reikalauja keleto nedidelių, tačiau svarbių gudrybių:

  • Visada pertrinkite varškę – kreminė struktūra būtina purumui ir vientisumui.
  • Kiaušinių baltymus plakite iki visiškai standžių putų, įmaišykite atsargiai, kad neišleistumėte oro.
  • Manų kruopas užmerkite su pienu ar grietinėle, kad apkepas nebūtų „grūdėtas”. Kartais dalį manų galima pakeisti truputėliu krakmolo ar net avižinių dribsnių, bet būtent manai garantuoja purumą ir švelnumą.
  • Kepkite be skubos, vidutinėje orkaitėje – per karšta temperatūra apkepą iškels, bet vėliau jis gali sukrisit. Idealus variantas – 175–180°C.
  • Jei mėgstate saldžiau, dalį cukraus galite keisti medumi, o jei siekiate natūralesnio skonio – į apkepą įdėkite šiek tiek tarkuotos citrinos arba apelsino žievelės.
  • Porcijų dydis: iš nurodyto kiekio ingredientų išeina 6–8 porcijos, priklausomai nuo formos ir norimo apkepo aukščio.
  • Apkepas tik iškepus būna ypač purus, laikant šaldytuve jis kiek sutvirtėja, bet išlieka minkštas ir skanus.

Purumas – tai ne tik oro burbuliukai tešloje, bet ir idealiai subalansuotas drėgmės ir tekstūros santykis. Geriausiai apkepas pavyksta, kai baltymai gerai suplakti, varškė smulkiai pertrinta, o apkepo masė nėra per sausa. Nepatingėkite visų šių žingsnių, ir kiekvieną kartą galėsite džiaugtis puriu, švelniu apkepu.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Varškės apkepas purus puikiai dera su įvairiais priedais ir padažais:

  • Uogienė arba trintos šviežios uogos (braškės, mėlynės, avietės) – klasikinis derinys.
  • Šaukštelis grietinės ar natūralaus jogurto – tinka tiems, kas mėgsta pikantiškesnį skonį.
  • Sausainių trupiniai arba šiek tiek cinamono – viršaus dekorui ir papildomam skoniui.
  • Galite į apkepą įmaišyti šokolado gabalėlių, kakavos, keptų obuolių ar kriaušių gabaliukų.
  • Ne saldi versija – pakeiskite cukrų trupučiu druskos, galite įmaišyti krapų ar česnako, šiek tiek keptos šoninės ar sūrio (tokį apkepą skanaukite su šviežiomis daržovėmis).
  • Pavasarį į varškės masę puikiai tinka įmaišyti špinatus, baziliką ar net rūgštynes – gausite kitokių, puikiai tinkančių lengviems pietums, skonio natų.
  • Pagal skonį apkepą galite patiekti ir šiltą, ir šaltą – šaltas puikiai tiks desertui ar išsinešti į darbą, o ką tik iš orkaitės, pabarstytas cinamonu ir su uogų padažu – taps puikūs pusryčiai.

Eksperimentuokite su priedais, proporcijomis ir prieskoniais – surasite mėgstamiausią savo šeimos variantą. Bet svarbiausia – purumas! Nuo šiol varškės apkepas jūsų virtuvėje visada bus ypatingai purus, švelnus ir nepakartojamo skonio.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *