Varškės apkepas be miltų – tai sveikesnė klasikinio lietuviško deserto versija, kurią gali lengvai pagaminti net ir pradedantysis virėjas. Šis patiekalas ypatingas tuo, kad gaminamas be kvietinių miltų, todėl yra puikus pasirinkimas tiems, kurie vengia glitimo, seka angliavandenių kiekį arba tiesiog nori lengvesnio, puraus bei maistingo deserto. Tradicinėje versijoje varškės apkepas dažnai būna gana sunkus, tačiau čia jis gaunamas ypatingai minkštas ir drėgnas, pagardintas džiovintais vaisiais ar šviežiomis uogomis. Apkepas puikiai tinka ir pusryčiams, ir desertui, o jį pagaminę nustebinsite ne tik save, bet ir savo šeimos narius ar svečius. Be to, šis apkepas yra lengvai pritaikomas pagal jūsų skonį – tinka ir saldi, ir kiek sūresnė versija.
Ingredientai
- 500 g varškės (geriausiai tinka 9 % riebumo, galima naudoti ir neriebią ar ekologišką)
- 3 dideli kiaušiniai
- 100 g natūralaus jogurto arba grietinės
- 50–70 g cukraus (pagal skonį arba keisti saldikliu)
- 1 šaukštas manų kruopų (galima keisti tapiokos ar bulvių krakmolu, jei norisi visai be kruopų)
- 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus arba keli lašai vanilės ekstrakto
- Žiupsnelis druskos
- 50 g džiovintų vaisių (razinų, džiovintų spanguolių, abrikosų – nebūtina, bet labai pagardina)
- 30 g sviesto (apkepo formos patepimui)
- Šviežios uogos patiekimui pagal norą
Gaminimo eiga
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C (viršus–apačia, be vėjelio) ir patepkite kepimo formą sviestu.
- Varškę suberkite į didelį dubenį. Jeigu ji labai grūdėta, pertrinkite per sietelį ar pertraukite blenderiu – apkepas bus puresnis.
- Į varškę įmuškite kiaušinius, sudėkite jogurtą ar grietinę, berkite cukrų, vanilinį cukrų ar vanilės ekstraktą, trupinėlį druskos ir gerai išsukite iki vientisos masės. Naudokite šluotelę arba mikserį, kad masė būtų kuo vientisesnė ir kiek įmanoma puresnė.
- Įmaišykite vieną šaukštą manų kruopų arba pasirinkto krakmolo – šis ingredientas sulaikys skysčius ir apkepas nesubyrės, bet liks minkštas. Jei norite visiškai be kruopų, krakmolas (bulvių ar tapiokos) bus geriausia alternatyva. Kruopas galima ir visai praleisti, tik tuomet apkepas bus labai minkštas ir kiek drėgnesnis.
- Galiausiai suberkite džiovintus vaisius ar razinas, viską lengvai permaišykite. Galima berti ir šviežių uogų, pavyzdžiui, mėlynių, aviečių ar smulkintų obuolių – tuomet apkepas bus dar gaivesnis.
- Supilkite paruoštą masę į jau paruoštą kepimo indą ir išlyginkite paviršių mentele. Jei norite, galite paviršių papuošti keliais džiovintais vaisiais ar šviežiomis uogomis.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40–50 minučių, kol paviršius gražiai pagels ir apkepas šiek tiek sutvirtės. Kepimo laikas priklauso nuo kepimo indo dydžio ir apkepo storio – plonesnis iškeps greičiau, storas užtruks ilgiau.
- Po iškepimo neatidarykite orkaitės iškart – leiskite apkepui 10–15 minučių atvėsti viduje, tuomet bus puresnis ir nenuslūgs. Visiškai atvėsusį apkepą galima pjauti ir valgyti su šviežiomis uogomis ar mėgstamu uogų padažu.
Naudingi patarimai
Rinkitės kokybišką, natūralią varškę – kuo geresnės kokybės varškė, tuo gardesnis ir puresnis bus apkepas. Ypač tinka lietuviška naminė varškė, tačiau puikiai tinka ir parduotuvinė, svarbiausia, jog nebūtų per daug skysta.
Norint sumažinti riebalų kiekį, jogurtą ar grietinę galite keisti liesesniu variantu. Taip pat galima naudoti augalinės kilmės jogurtą ar kremą, jog apkepas tiktų ir netoleruojantiems laktozės ar veganams (tuomet pakeiskite ir kiaušinius, pvz., sumaišykite šaukštą maltų linų sėmenų su vandeniu ir palikite brinkti – ši masė padės surišti apkepą kaip kiaušinis).
Norite saldesnio apkepo – drąsiai dėkite daugiau cukraus ar kitą mėgiamą saldiklį (eritritolį, steviją ar medų). Bet saldumo kiekį visada galite koreguoti pagal savo skonį ar pasirinktą pagardą – jei valgysite apkepą su saldžių uogų padažu, mažinkite cukraus kiekius recepte.
Į manų kruopų ar krakmolo vietą galite dėti ir maltą avižinę ar ryžių košę, tačiau tuomet apkepas nebebus visai be kruopų. Jei visiškai nenorite naudoti šio ingrediento, galima ir visai praleisti – apkepas iškeps, tiesiog bus šiek tiek trapesnis, drėgnesnis.
Džiovinti vaisiai prideda papildomos saldumo ir tekstūros, tačiau juos visada galima keisti šviežiomis uogomis arba jų visai nedėti, jei norisi natūralesnio, neutralesnio skonio.
Kepimo indo kraštus rekomenduojama gerai ištepti sviestu arba iškloti kepimo popieriumi – taip bus lengviau išimti apkepą ir paprasčiau jį pateikti ant stalo.
Kad apkepas būtų purus, svarbu neperkrauti varškės masės nereikalingais miltais ar kitais biriais ingredientais. Jokiu būdu nemaišykite tešlos ilgai ar intensyviai po to, kai įdėsite manų kruopas (ar krakmolą) – kuo mažiau maišysite, tuo puresnis bus apkepas.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Varškės apkepas be miltų puikiai prisitaiko prie įvairiausių skonių ir mitybos poreikių. Jei norite gaivumo ir vitaminų, galite į apkepą įmaišyti mėlynių, aviečių, vyšnių ar pjaustytų obuolių – uogos ir vaisiai suteiks ne tik skonių įvairovės, bet ir gražų spalvinį akcentą.
Norintiems soresnio apkepo galima pagardinti masę šaukštu graikinių riešutų ar migdolų, o saldesnio – keliais šaukštais kondensuoto pieno, kuris puikiai dera su rūgštoka varške.
Į tradicinį apkepą dažniausiai dedama manų kruopų, tačiau galite išmėginti visai be jų arba pakeisti bulvių/tapiokos krakmolu, maltomis avižomis ar net kokosų miltais – eksperimentuokite pagal savo skonį ir mitybos įpročius.
Norint pikantiškesnės versijos, į apkepo masę vietoje cukraus dėkite šiek tiek druskos, smulkintų žalumynų ir porą šaukštų tarkuoto fermentinio arba ožkos sūrio – ši gardi variacija puikiai tiks kaip pusryčių, pietų ar užkandžio patiekalas. Taip apkepas taps sočio, švelnaus skonio, bet visiškai be glitimo.
Patiekti apkepą galima tiek šiltą, tiek atvėsusį. Tradiciškai lietuviškas varškės apkepas ragaujamas su mėgstamu uogų padažu, uogiene ar šviežiomis uogomis. Puikiai dera ir su natūraliu jogurtu, medumi, grietine. Jei norite gražesnio pateikimo, prieš patiekiant apkepą pabarstykite cukraus pudra ar papuoškite šviežiomis mėtomis.
Varškės apkepas be miltų yra ir puikus užkandis į mokyklą ar darbą – atvėsęs nesutrupa, jį patogu pakuoti į dėžutę. Tai maistingas, bet lengvas desertas vaikams, senjorams ar visiems, kurie vertina subalansuotą mitybą.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.