Šventiniai užkandžiai

Šventiniai užkandžiai

Organizuojant gerą šventę ar smagų jaukų pasibuvimą su draugais, svarbu ne tik pagrindiniai patiekalai, bet ir gardūs bei akiai malonūs užkandžiai. Nebūtina jų pirkti brangių ar specialiai užsakinėti iš restoranų – viską galima pigiai ir tikrai skaniai bei netgi egzotiškai pasigaminti namuose.

Tradiciniai

Lietuviški tradiciniai ir bene dažniausiai ruošiami užkandžiai gimtadieniui ar bet kokiai kitai šventei kone visada būna kepta duona. Iš tiesų tai vis dar populiaru – galite kepti ją, netgi pirkdami labai nebrangią, ją pagardinti česnaku arba sūriu. Tačiau, turėkite omenyje, jog tokie uzkandziai nėra universalūs. Ne visi žmonės vienodai toleruoja riebalus – tokio riebaus kepto maisto daug kas gali nevalgyti, ypač damos, taip pat prisibijodamos ir nemalonaus burnos kvapo. Tačiau jie puikiai tiks tada, kai norėsite valgyti kažką prie alaus, arba kai rinksis pilvingų vyrų kompanija.

Užtepėlės

Vienas puikiausių užkandžių smagiam vakarėliui – įvairios užtepėlės. Tokie uzkandziai vakareliams gali būti įvairūs, puošti stalą ir gardžiai nuteikti skrandį. Užtepti įvairius tepinius galima ant lavašo, duonos, skrudinto batono, džiūvėsėlių, netgi ryžių trapučių. Tokie puikūs užkandžiai su nuotraukomis net atrodys – galėsite fotografuoti savo spalvingą ir dailų stalą bei tiesiogiai viską publikuoti internete.

Ką skanaus galima užtepti? Čia galite prigalvoti dalykų, kurie tiks ir vegetarams, ir riebalų mėgėjams.

Variantas: kuskusas. jis yra gaminamas iš virtų ir trintų žirnių, su sviestu ir prieskoniais. Kiti galimi uzkandziai baliui: tuno užtepėlės. Jas gaminti galite ir patys, ir pirkti parduotuvėje. Kaip pagaminti užtepėlę? Tiesiog paimkite majonezą ir į jį įdėkite smulkinto tuno, tai bus puiki užtepėlė. Galite gaminti ją ir su varške. Varškė, trinta su česnaku ir žolelėmis, sutrinta su grietine arba majonezu – tai dar vienas naminis ir labai skanus būdas pagardinti savo stalą.

Saldūs

Jeigu jus domina uzkandziai prie vyno, tuomet geriausiai tiks sūriai, alyvuogės. Visa tai sudėkite į lėkštę, pjaustykite ir estetiškai išdėliokite. Jeigu norite, papuoškite petražolėmis.

Būtinai pasirūpinkite ir saldžiais užkandžiais, kurie nereikalingi prie jokio alkoholio, o tiesiog valgomi vieni. Puikiai tiks įvairūs smulkūs sausainiai, nedidelės bandelės su varške ar vaisiais. Pyragėliai, saldainiai. Originalu ir gražu bus išskaptuoti vaisiai, į kuriuos bus įdėta gardžios plaktos grietinėlės. Taip pat ir panašiai paruoštos braškės.

Užkandžiai prie alaus

Jeigu reikalingi užkandžiai prie alaus, galite kliautis ta pačia tradicija, kurią naudoja ir daugybė barų, restoranų. Čia gerai tiks lietuviški užkandžiai – tai kiaulės ausys, vytintos mėsos, lašinukai, krekeriai, sūrio lazdelės bei keptos lazdelės, bulvių traškučiai ir netgi keptos bulvytės. Iš esmės, jeigu sunku sugalvoti, kokie užkandžiai geriausiai tiktų prie tam tikro alkoholinio gėrimo, galvokite atvirkščiai. Galvokite apie kažkokį maistą, prie kurio labai gerai tiktų tam tikras alkoholinis gėrimas. Tarkime, valgant mėsainius, sumuštinius ar bulves, kuo norėtųsi užsigerti – vynu, alumi ar likeriu? Žinoma, kad alumi, taigi, šie maistai, apvertus piramidę, tampa užkandžiais prie alaus.

Sumuštiniai

Jeigu jus domina originalūs uzkandziai, receptai žinoma bus reikalingi. Juk visada skaniau, kai vaišinama kažkuo, gamintu namuose. Puiku yra mažučiai vieno kąsnio sumuštinukai – jų ir beveik nelieka ant stalo tiesiog akimirksniu. Kokie tai galėtų būti sumuštinukai? Galbūt vytinta dešrytė ant batono, o gal – gardi lašiša su citrinos griežinėliu. O gal norėsite pasimėgauti kažkuo geresniu, pavyzdžiui, tai bus lydytas sūrelis. Šie salti uzkandziai galės būti kramsnojami tiek visą vakarą, tiek laukiant kažkokio pagrindinio patiekalo.