Mielinio velykinio pyrago receptas šventiniam stalui

Mielinio velykinio pyrago receptas šventiniam stalui

Velykinis pyragas – ypatingas ir tradicinis desertinis kepinys, kuris dažnai puošia lietuvių šventinį stalą per šv. Velykas. Šis skanus gardumynas visada siejamas su pavasario džiaugsmu, šeimos susibūrimais ir gaiviais skoniais. Dažniausiai jis būna mielinis, minkštas, kvapnus, dekoruojamas cukraus pudra, lukštų traškučiais ar net džiovintais vaisiais, todėl atspindi šventės išskirtinumą ir lietuvių kulinarines tradicijas. Velykinis pyragas ne tik papuošia stalą savo išvaizda, bet ir džiugina šiltais bei namuose jaukumą kuriančiais aromatais. Nors pagrindinės velykinio pyrago savybės būdingos visam kraštui, kiekviena šeima turi savo mėgstamus ingredientus ir slaptus gamybos niuansus. Šis receptas apima klasikines proporcijas ir neišvengiamai sukuria išskirtinį, purų ir kvapnų šventinį kepinį.

Ingredientai

  • 500 g kvietinių miltų
  • 25 g šviežių mielių (arba 7 g sausų)
  • 150 ml šilto pieno
  • 3 vidutiniai kiaušiniai (2 tešlai, 1 aptepimui)
  • 100 g cukraus
  • 100 g sviesto
  • ½ šaukštelio druskos
  • 1 šaukštelis vanilinio cukraus
  • 50 g razinų arba džiovintų vaisių (nebūtina, pagal pageidavimą)
  • 1 citrinos nutarkuota žievelė
  • 20 g migdolų drožlių (nebūtina, dekoravimui)
  • Cukraus pudra apibarstymui

Gaminimo eiga

  1. Mielių paruošimas: Šilto, apie 32–36°C pieno 100 ml užpilkite į nedidelį indą, įdėkite sutrupintas mieles ir 1 šaukštą cukraus. Gerai išmaišykite ir palikite šiltoje vietoje 10–15 minučių, kol suputos.
  2. Tešlos ruošimas: Miltus persijokite dideliame dubenyje, įberkite druskos, vanilinio cukraus. Ištirpinkite sviestą ir atvėsinkite iki kambario temperatūros. Į miltus supilkite suputojusias mieles, likusį šiltą pieną, cukrų, ištirpintą sviestą, įmuškite 2 kiaušinius ir sudėkite nutarkuotą citrinos žievelę.
  3. Minkymas: Tešlą minkykite rankomis arba mikseriu su kabliu apie 8–10 minučių, kol taps elastinga, šiek tiek lipni, tačiau atšoks nuo dubens kraštų. Jei norite pyrago su razinomis, jas nuplaukite, nusausinkite ir įmaišykite į tešlą pačioje pabaigoje.
  4. Kildinimas: Uždengus dubenį švaria rankšluosčiu ar plėvele, padėkite šiltai 1–1,5 valandos, kol tešlos tūris padvigubės.
  5. Formavimas ir antras kildinimas: Pakilusią tešlą trumpai perminkykite, sudėkite į kepimo formą (galite rinktis kekso, duonos ar mažų keksiukų formą). Dar kartą pakildinkite 30 minučių.
  6. Aptepimas: Paplakite likusį kiaušinį ir teptuku aptepkite pyrago paviršių. Pagal norą apibarstykite migdolų drožlėmis ar cukraus grūdeliais.
  7. Kepimas: Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 30–40 minučių (jei pyragas mažas – apie 25 min.), kol pyragas gražiai paruduos ir į jį įkištas medinis pagaliukas liks sausas.
  8. Atvėsinimas ir puošyba: Pyragą išimkite iš formos, leiskite atvėsti ant grotelių. Prieš patiekdami apibarstykite cukraus pudra arba papuoškite velykiniais dekoratyviniais pabarstukais.

Naudingi patarimai

Tešla pakils greičiau ir tolygiau, jei kildinsite ją be skersvėjo, šiltoje patalpoje. Jei norite itin minkšto pyrago, sviestą įmaišykite gerai atvėsintą ir po truputį, jau suminkius dalį tešlos. Razinas ar džiovintus vaisius pasistenkite įmaišyti labai tolygiai, kad kiekvienoje riekėje jų būtų panašiai.

Kepimą patariama pradėti apytiksliai per vidurį orkaitės. Jei pyragas labai greitai ruduoja, uždenkite jį kepimo popieriaus lakštu ar folija ir kepkite iki galo. Išimkite iš formos tik pravėsusį, kad nesusiplotų. Pvz., jei pyragas aukštas ir sunkiai išsiima, galima naudoti formą su nuimamu dugnu.

Velykinis pyragas labai skanus ir šviežias, tačiau jei norite juo džiaugtis ilgiau, laikykite sandariame inde ar apvyniokite maistine plėvele. Pyrago neatsukite karšto vėjo srove, kad neapdžiūtų paviršius – leiskite jam atvėsti natūraliai.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Velykinio pyrago variacijų – gausu. Mėgstantys natūralią bei ryškią spalvą, į tešlą gali įmaišyti šafrano arba ciberžolės – pyragas bus sodriai gelsvas. Vietoje razinų ar džiovintų vaisių tinka ir riešutų ar netgi šokolado gabaliukai. Klasikinį variantą galima pagardinti apelsinų žievele ar trupučiu mėgstamo likerio.

Velykinis pyragas ne vien kepamas kaip vienas didelis kepinys. Dažnai formuojamos kasos, pinti vainikai, mažučiai individualūs pyragėliai. Velykoms būdingas ir puošnus glaistas: sumaišykite cukraus pudrą su trupučiu citrinos sulčių arba vandens ir užpilkite ant atvėsusio pyrago, o viršų dekoruokite spalvotais pabarstukais ar net valgomomis gėlėmis.

Puikiai tinka patiekti prie kavos, arbatos ar šventiškai dengto pusryčių stalo, šalia kitų Velykų vaišių – kiaušinių, šalto užkandžių, varškės patiekalų. Velykinis pyragas ne tik saldus, bet ir nostalgiškas, tad drąsiai dalinkitės juo su artimaisiais bei draugais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *