Velykinis netikras zuikis – tai vienas iš populiariausių patiekalų ant šventinio Velykų stalo Lietuvoje. Nors savo pavadinimu siejamas su gyvūnu, šis tradicinis mėsos kepinys iš tiesų ruošiamas iš maltos mėsos ir kiaušinių, o taip vadinamas todėl, kad primena faršo kepinį, kuris iš išorės šiek tiek panašus į kiškį ar jų kepamus kepsnius. Netikras zuikis, praturtintas virtų kiaušinių „širdimi“, simbolizuoja Velykų laikotarpio atgimimą ir naują pradžią. Šis patiekalas ne tik pakylėja šventinę nuotaiką, bet ir tinka šeimos pietums ar vakarienei net ir kasdienybės metu. Toliau aprašysime, kas iš tiesų sudaro velykinį netikrą zuikį, kokie ingredientai reikalingi ir kaip jį lengvai pagaminti namuose, kad rezultatas džiugintų tiek patyrusius, tiek pradedančiuosius kulinarus.
Ingredientai
- 800 g maltos kiaulienos arba jautienos (galima maišyti puse per pusę)
- 1 didelis svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- 100 ml pieno
- 2 riekelės baltos duonos (be plutelės)
- 1 kiaušinis (faršui)
- 3 virti kiaušiniai (netikro zuikio įdarui)
- 1-2 a. š. druskos (pagal skonį)
- 0,5 a. š. maltų juodųjų pipirų
- 2 v.š. smulkintų šviežių petražolių arba krapų
- 1 a.š. džiovinto mairūno (nebūtina, bet tinka aromatui)
- 1 v.š. maltų džiūvėsėlių (jei masė per skysta)
- Aliejaus (kepimui)
Gaminimo eiga
- Pirmiausia, užpilkite pieną ant baltos duonos riekelių ir palikite keletą minučių, kad sudrėktų. Po to duoną lengvai nuspauskite rankomis, kad pašalintumėte perteklinį skystį.
- Į didelį dubenį supilkite maltą mėsą. Sudėkite sutarkuotą arba labai smulkiai sukapotą svogūną ir česnaką. Įmuškite vieną žalią kiaušinį. Įberkite druskos, pipirų, džiovintų prieskonių ir šviežių žolelių. Įdėkite suspaustą pieninę duoną.
- Viską gerai sumaišykite, kol masė taps vientisa ir lipni – galite naudoti rankas, kad ingrediento oriai susijungtų. Jei masė atrodo per skysta, suberkite šaukštą maltų džiūvėsėlių.
- Paruoškite kepimo formą – galima naudoti pailgą kekso formą arba suformuoti kepinį tiesiai ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
- Pusę mėsos masės paskleiskite formoje arba ant kepimo skardos, suformuodami pailgą lovelį. Į jį išilgai sudėkite nuluptus, virtus kiaušinius.
- Likusią mėsos masę tolygiai uždėkite ant viršaus, gerai apglėbkite kiaušinius ir suformuokite zuikiui būdingą kepalą. Kraštus prispauskite, kad įdaras sandariai užsidengtų ir kepdamas neišbėgtų.
- Paviršių galima lengvai sutepti aliejumi ar plaktu kiaušiniu, kad kepinys gražiai apskrustų.
- Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C, apie 50–60 minučių. Kepimo metu galite įpilti trupučio vandens į skardą, kad patiekalas būtų sultingesnis.
- Iškepusį netikrą zuikį truputį ataušinkite, kad būtų lengviau pjaustyti, o pjaunant matytųsi gražus kiaušinio sluoksnis viduje.
Naudingi patarimai
Velykinis netikras zuikis yra universalus ir pritaikomas pagal jūsų šeimos poreikius ar turimus ingredientus. Jei norite sultingesnio kepinio, naudokite didesnę dalį kiaulienos, riebesnę maltą mėsą, arba šiek tiek sviesto įdėkite į mėsos masę. Jei norite liesesnio varianto, rinkitės jautieną ar kalakutieną.
Virtų kiaušinių kiekį galite keisti pagal patiekalo ilgį ir kepimo formą: kuo ilgesnis zuikis, tuo daugiau kiaušinių patiekalo viduje. Prieskonius rinkitės pagal savo šeimos skonį – tinka ir bazilikas, kmynai ar net trupučio garstyčių dėl aromato.
Kepimo metu stenkitės neperkepti zuikio – jei mėsa perkeps, kepinys gali tapti sausas. Orkaitės temperatūrą ir kepimo laiką šiek tiek reguliuokite pagal savo įrenginį, o ar zuikis iškepęs, galite patikrinti aštriu peiliu – jei išbėga skaidrios sultys, jis jau paruoštas.
Duoną recepte galite keisti batonu, o džiūvėsėlių kiekis priklauso nuo faršo drėgnumo – svarbu, kad masė būtų „lipni“, bet ne per skysta.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Tradicinį velykinį netikrą zuikį galima lengvai pritaikyti pagal sezoną ar norimą skonių įvairovę. Į mėsos masę galite pridėti smulkintų morkų, paprikų ar net špinatų – tai suteiks spalvingumo ir suteiks papildomų vitaminų. Vietoje tradicinių virtų kiaušinių viduryje galima naudoti putpelių kiaušinius – taip gausite mini zuikio porcijas, puikias šventiniam stalui.
Jei mėgstate aštresnį skonį, įberkite šiek tiek smulkintų marinuotų agurkėlių ar įdėkite sūrio kubelių vidun. O vegetariškai zeikių variantui naudokite smulkiai pjaustytų daržovių ir virtų lęšių mišinį vietoje mėsos, tačiau struktūrą būtinai išlaikykite su džiūvėsėliais ar avinžirnių miltais.
Patiekite šiltą su bulvių koše, troškintais kopūstais, šviežiomis salotomis arba padažu – puikiai tinka pomidorų ar garstyčių-medaus padažas. Atšalęs netikras zuikis puikiai tinka kaip užkandis ant šventinio stalo su krienais, majonezu ar šaltu padažu. Likusius kepinio gabalėlius galima dėti į sumuštinius ar pakuoti pietų dėžutėms – tai patiekalas, kuris praktiškas ir gardus net kitą dieną.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.