Velykinio sviestinio kekso receptas su džiovintais vaisiais

Velykinio sviestinio kekso receptas su džiovintais vaisiais

Velykinis keksas – tai vienas svarbiausių ir mėgstamiausių šventinių kepinių Lietuvoje, kurio kvapas ir skonis daugeliui asocijuojasi su artėjančiomis Velykomis, šeimos susibūrimais ir pavasarine atgimimo nuotaika. Tai sodrus, purios tešlos kepinys, džiuginantis subtiliu sviesto aromatu, džiovintų vaisių saldumu bei ryškaus cukrinio glajaus vainiku. Tradiciškai velykinis keksas kepamas didesnėje kekso arba silikoninėje formoje, puošiamas baltu glajumi, pabarstukais ar riešutais, neretai puošiant patiekiamas ant šventinio stalo. Šis gardėsis daugelį metų išsaugojo savo vietą lietuviškose šeimos tradicijose – gyvas prisiminimas apie močiutės keptą pyragą, kuriuo kvepėdavo visa virtuvė. Šiandien velykiniai keksai nuolat atsinaujina, įgauna naujų skonių ir interpretacijų, tačiau esmė išlieka ta pati: tai dosnus, švelnus, sotus, drauge paprastai gaminamas kepinys, padovanojantis džiaugsmą tiek dideliems, tiek mažiems.

Ingredientai

  • 250 g minkšto sviesto
  • 250 g cukraus
  • 5 kambario temperatūros kiaušiniai
  • 360 g majonezo (pageidautina natūralaus)
  • 400 g miltų
  • 1,5 šaukštelio kepimo miltelių
  • 1 žiupsnelis druskos
  • 120 g razinų
  • 50 g cukatų arba džiovintų spanguolių
  • 1 citrinos tarkuota žievelė
  • 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
  • Glajui: 150 g cukraus pudros, 2–3 šaukštai citrinos sulčių arba vandens
  • Puošimui: spalvoti pabarstukai arba smulkinti riešutai (pagal norą)

Gaminimo eiga

  1. Iš anksto pasiruoškite: išimkite sviestą iš šaldytuvo, kad jis taptų minkštas. Jei naudojate razinas ar kitus džiovintus vaisius, užpilkite juos šiltu vandeniu ir palaikykite 15 minučių, kad suminkštėtų, vėliau gerai nusausinkite.
  2. Įjungti orkaitę, nustatyti ją 180°C temperatūrai (kaitinimas viršus-apačia, be vėjelio). Paruošti kepimo formą: kekso formą arba silikoninę formą ištepkite sviestu, jei norite – išklokite kepimo popieriumi.
  3. Minkštą sviestą sudėkite į didelį dubenį, suberkite cukrų ir vanilinį cukrų bei standžiai išsukite iki šviesios purios masės (apie 3–5 min.). Patogiausia naudoti elektrinį plaktuvą.
  4. Palaipsniui, po vieną, įmuškite kiaušinius. Po kiekvieno įmušimo – masę gerai išsukite, kad ji nesušoktų ir išliktų vienalytė.
  5. Tuomet įmaišykite majonezą, sutarkuotą citrinos žievelę (tik geltonąją dalį). Viską atsargiai permaišykite, kol masė taps lygi.
  6. Atskirame inde sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir žiupsnelį druskos.
  7. Palaipsniui sijokite sausą mišinį į sviesto ir kiaušinių masę, maišydami mentele ar lėtai su plaktuvu. Tešla turi būti vientisa ir gana standi, bet neperkepkite – užtenka sumaišyti iki vienalyčio rezultato.
  8. Pabaigoje įmaišykite nusausintas razinas, džiovintus vaisius arba cukatus. Jei pageidaujate – galite pamaišyti ir šiek tiek susmulkintų riešutų arba šokolado gabalėlių.
  9. Masę supilkite į paruoštą kepimo formą, išlyginkite paviršių su mentele, o tada dėkite į įkaitintą orkaitę.
  10. Kepkite apie 55–70 minučių, priklausomai nuo formos dydžio ir orkaitės ypatybių. Keksas paruoštas, kai įsmeigus medinį pagaliuką, jis ištraukiamas sausas, be prikibusios tešlos.
  11. Iškeptą keksą išimkite iš orkaitės, šiek tiek atvėsinkite formoje (10–15 min.), tuomet atsargiai išimkite iš formos ir visiškai atvėsinkite ant grotelių.
  12. Kai keksas visiškai atvės, ruošti glajų: cukraus pudrą sumaišykite su keliais šaukštais citrinos sulčių ar vandens. Užpilkite glajų ant kekso, leiskite, kad šiek tiek nutekėtų žemyn – būtent toks dekoras Velykų stalui atrodo įspūdingiausiai.
  13. Kol glajus nenustingo, apibarstykite spalvotais pabarstukais, smulkintais riešutais ar kitais norimais papuošimais.
  14. Palikite glajų sustingti – po to velykinis keksas paruoštas patiekti. Itin skanus su arbata ar kava, dera ir kaip desertas po šventinių pusryčių.

Naudingi patarimai

Velykinį keksą verta kepti iš aukštos kokybės sviesto, o majonezą rinktis kuo natūralesnį, be priedų – taip gausite išraiškingiausią skonį ir švelniausią konsistenciją. Prieš plakdami sviestą su cukrumi, įsitikinkite, kad sviestas visiškai atšilo – tik tada masė lengvai suplaks. Kepant verta stebėti, kad keksas neperkeptų: paskutinėmis minutėmis patikrinkite mediniu pagaliuku. Jei paviršius pradeda per greitai ruduoti, uždenkite jį kepimo popieriumi arba folija. Džiovintus vaisius ar razinas pamirkykite šiltame vandenyje, galima – ir arbatoje su trupučiu romo ar apelsinų likerio, kad skonis būtų dar įdomesnis. Jei norite, kad keksas būtų dar minkštesnis, galite įberti šaukštelį krakmolo (vietoje dalies miltų) – tai suteikia dar daugiau purumo. Glajų tepkite tik visiškai atvėsusiam kepiniui – kitaip glajus nuvarvės ir neišliks baltas, o taps permatomas.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Klasikinį velykinį keksą galite lengvai varijuoti pagal mėgstamus skonius. Vietoje razinų naudokite spanguoles, smulkintus džiovintus abrikosus, figas ar net džiovintus vyšnias. Vietoje dalies miltų galima įmaišyti maltų riešutų ar migdolų. Norėdami subtilaus prieskonio, įmaišykite žiupsnį malto muskato, cinamono, kvapiųjų pipirų ar kelis lašus migdolų ekstrakto. Šokolado mėgėjai gali įdėti smulkintų šokolado gabalėlių – tuomet gausite šventinį šokoladinį keksą.

Patiekti velykinį keksą šventiniame pusryčių ar pietų stalui patariama ant dailios lėkštės, apiberiant šviežiais pavasario žalumynais – mėtų lapeliais ar valgomomis gėlėmis. Itin gražiai atrodo, jei per keksą perrišate šventinę juostelę. Taip pat galite kepinį supjaustyti plonomis riekelėmis ir patiekti su tepamu sviestu, džemu ar net sūriu – ypač skanu su švelniu maskarponės ir citrinų kremo sluoksniu. Jei lieka, velykinį keksą galima naudoti ir paprastam desertui – pakepkite riekeles skrudintuve ir užpilkite lydytu šokoladu arba šviežiomis uogomis. Svarbiausia – nebijokite improvizuoti, nes būtent taip gimsta skaniausi šeimos tradicijų receptai!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *