Varškės pyragas su uogiene – tai vienas populiariausių bei mylimiausių desertų Lietuvoje, puikiai pažįstamas nuo vaikystės. Švelni, kreminė varškės masė dera su trapia, lengva tešla, o ant viršaus ar įdaryje esanti uogienė šiam pyragui suteikia saldumo, rūgštumo ir gaivumo natą. Šis pyragas tinkamas įvairioms progoms: nuo kasdienio kavos puodelio iki iškilmingų švenčių. Jo gaminimo būdai ir ingredientų variacijos – labai įvairios, tačiau šiame straipsnyje rasite patikrintą, klasikinę varškės pyrago su uogiene versiją, kurią nesudėtinga pagaminti kiekvienam, net ir virtuvės naujokui. Pasidalinsime principais, kaip išgauti geriausią tekstūrą ir skonį bei aptarsime galimas variacijas, patiekimo idėjas ir naudingus patarimus, kad Jūsų varškės pyragas pavyktų tobulai kiekvieną kartą.
Ingredientai
- 300 g kvietinių miltų
- 120 g cukraus (tešlai – 60 g, įdarui – 60 g)
- 150 g sviesto (šalto)
- 1 kiaušinis (tešlai)
- 600 g varškės (riebesnės, grūdėtos arba trintos)
- 3 kiaušiniai (įdarui)
- 2 šaukštai kukurūzų krakmolo arba manų kruopų
- 1 a.š. vanilinio cukraus ar natūralaus vanilės ekstrakto
- Žiupsnelis druskos
- 200 g mėgstamos uogienės (aviečių, vyšnių, mėlynių ar kitokios pagal skonį)
- (Papildomai apibarstymui) Cukraus pudros
Gaminimo eiga
- Tešlos paruošimas. Į dubenį suberkite kvietinius miltus, 60 g cukraus, žiupsnelį druskos ir sumaišykite. Sudėkite gabaliukais pjaustytą šaltą sviestą ir trinkite rankomis, kol gausite birius trupinius. Įplakite 1 kiaušinį. Greitai užminkykite tešlą – svarbu neperminkyti, kad tešla liktų trapi. Jei tešla per sausa, galima įpilti šaukštą ar du šalto vandens.
- Tešlos vėsinimas. Suformuokite tešlos rutulį, įsukite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą 30–40 minučių. Tai užtikrins, kad tešla bus trapios tekstūros ir nesukris kepant.
- Įdaro ruošimas. Į dubenį sudėkite varškę, 60 g cukraus, 3 kiaušinius, vanilinį cukrų arba vanilės ekstraktą, kukurūzų krakmolą ar manų kruopas. Viską gerai išmaišykite iki vientisos masės. Jei norisi ypač švelnios tekstūros, galite varškę pertrinti trintuvu ar blenderiu. Paragaukite – jei norisi saldžiau, įberkite dar šiek tiek cukraus.
- Kepimo formos paruošimas. 24–26 cm skersmens atsegamą kepimo formą plonai patepkite sviestu. Atvėsusią tešlą iškočiokite iki 0,5 cm storio blyną arba tolygiai paskirstykite rankomis kepimo formos dugne ir apie 3–4 cm aukščio sienelėmis. Pradurkite dugną šakute, kad kepimo metu nesusidarytų oro burbulai.
- Pyrago surinkimas. Ant paruoštos tešlos dugno paskleiskite daugiau nei pusę varškės masės. Ant viršaus atsargiai šaukšteliu paskirstykite uogienę (svarbu jos nedėti arti pyrago kraštų, kad kepant neišbėgtų). Galiausiai užpilkite likusią varškės masę – ji paslėps uogienę pyrago viduje, todėl suvalgę svečiai bus maloniai nustebinti uogienės sluoksniu.
- Kepimas. Pyragą dėkite į iki 170°C įkaitintą orkaitę (kaitinimas viršus-apačia, be vėjelio) ir kepkite apie 50–60 minučių, kol paviršius nežymiai pagels, o įdaras sutvirtės. Centrą palietus, jis gali būti lengvai drebučiuotas, bet ataušęs sutvirtės visiškai.
- Atvėsinimas ir serviravimas. Išimkite pyragą iš orkaitės ir visiškai atvėsinkite kepimo formoje. Jei bus pjaustomas šiltas, tešla ir įdaras gali suirti. Atvėsus galite apibarstyti cukraus pudra ir patiekti su papildoma porcija uogienės.
Naudingi patarimai
Perkant varškę, rinkitės riebesnę ir standesnę – ūkišką arba trintą, tačiau kuo mažiau priedų. Jei naudojate grūdėtą varškę, pertrinkite ją per sietelį arba sutrinkite trintuvu – taip įdaras bus vientisesnis ir kremiškesnis.
Sviestas turi būti tikrai šaltas, o tešlą privalu pašaldyti prieš kočiojant – tai lemia pyrago trupumą ir gardų sluoksnį.
Norint, kad varškės įdaras būtų puresnis, galima kiaušinių baltymus atskirai išplakti iki standžių putų ir atsargiai įmaišyti pabaigoje į pagrindinę masę. Tokiu būdu pyragas taps dar švelnesnis.
Uogienę naudokite natūralią, kiek įmanoma standesnės, mažiau skystos konsistencijos. Pernelyg skysta uogienė gali per daug sudrėkinti varškės sluoksnį ir tešlą. Jei uogienė skystoka, šiek tiek sumaišykite ją su kukurūzų krakmolu.
Pyrago kraštai kepant gali pernelyg greitai ruduoti. Jei taip nutinka, uždenkite juos kepimo popieriumi ar folija.
Svarbu pyragui leisti visiškai ataušti – taip įdaras stabilizuosis ir jį bus lengviau estetiškai supjaustyti.
Varškės pyragas su uogiene puikiai laikosi šaldytuve iki 3 dienų, o skonio savybės per naktį dar pagerėja.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Šis varškės pyragas leidžia fantazuoti ir derinti įvairias uogienes bei papildomus ingredientus. Avietinės, agrastų, mėlynių ar slyvų uogienės suteikia skirtingas skonio ir spalvos natas. Norint gaivesnio varianto, galima vietoj tradicinės uogienės naudoti storesnę šviežių vaisių ar uogų tyrę, sluoksniuoti ją su varške, o ant viršaus užbarstyti trupinių sluoksnį.
Tešlos pagrindą galima praturtinti maltomis migdolų ar riešutų drožlėmis, pakeisti dalį kvietinių miltų pilno grūdo arba avižiniais.
Jei mėgstate šokolado skonį, į varškės įdarą galima įmaišyti šaukštą kakavos miltelių arba ant viršaus prieš kepant užberti šokolado gabaliukų.
Patiekti siūlome su plakta grietinėle, vaniliniais ledais ar šviežių uogų puokšte. Jei pyragas ruošiamas ypatingai progai – dekoruokite šviežiomis mėtomis, cukruotomis uogomis ar plakta grietinėle.
Pyragą galima iškepti ir mažesnėse formelėse, pavyzdžiui, keksiukų kepimo formose – taip gausite vieno kąsnio desertus, patogius šventėms.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.