Varškės apkepas su kefyru – puikus gardėsis, kuriam būdingas švelnus, purus vidus ir sodrus varškės skonis. Tai tradicinis lietuviškas patiekalas, dažnai gaminamas pusryčiams ar desertui. Kefyras šiame recepte suteikia apkepui ypatingo minkštumo, subtilaus rūgštumo ir padeda tešlai pakilti. Varškės apkepas ne tik skanus, bet ir maistingas: čia gausu baltymų, kalcio, o jei pasirinksite mažesnio riebumo produktus, patiekalas bus draugiškas ir sveikatai. Tai universalus kepinys – tiks tiek vaikų, tiek suaugusiųjų stalui. Atraskite ne tik tradicinį gaminimo būdą, bet ir naujus skonio niuansus bei patiekimo idėjas, kurios pavers varškės apkepą tikra šventės pažiba.
Ingredientai
- 500 g varškės (geriausia – 5–9 % riebumo, varškė tradicinei tekstūrai)
- 3 kiaušiniai
- 200 ml kefyro
- 80–100 g cukraus (pagal skonį, galima įdėti rudąjį cukrų ar medų)
- 40 g manų kruopų
- 1 šaukštelis vanilinio cukraus arba tikros vanilės ekstrakto
- Žiupsnelis druskos
- 1–2 valg. šaukštai sviesto kepimo formai patepti ir apkepo viršui
- 50 g razinų (nebūtina, galima keisti kitais džiovintais vaisiais)
- 30 g cukraus apibarstymui (nebūtina)
Gaminimo eiga
- Paruoškite ingredientus: Prieš pradėdami, išimkite varškę, kefyrą ir kiaušinius iš šaldytuvo, kad šiek tiek sušiltų – kambario temperatūros produktai geriau susimaišo ir kepinio tekstūra būna puresnė. Jei naudosite razinas ar kitus džiovintus vaisius, užpilkite jas karštu vandeniu ir palaikykite 10 minučių, tuomet nusausinkite.
- Sumaišykite varškę ir kiaušinius: Varškę suberkite į didelį dubenį. Jei ji stambesnė, pertrinkite ją šakute arba trumpai sutrinkite trintuvu, kad tekstūra būtų tolygesnė. Įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, žiupsnelį druskos ir vanilinį cukrų. Permaišykite iki vientisos masės.
- Įmaišykite manų kruopas ir kefyrą: Į varškės ir kiaušinių mišinį įpilkite kefyrą, įberkite manų kruopų ir gerai išmaišykite. Masė bus kiek skystoka, tačiau manai ją sustiprins – palikite dubenį 20–30 minučių, kad manų kruopos išbrinktų ir apkepas iškepęs būtų puresnis.
- Įmaišykite džiovintus vaisius: Jei naudojate razinas ar kitus džiovintus vaisius, lengvai nusausinkite ir įmaišykite į išbrinkintą tešlą.
- Sudėkite į kepimo formą: Kepimo formą (geriausia – apvalią ar kvadratinę, 22–24 cm skersmens) reikėtų gerai ištepti sviestu. Supilkite varškės masę, viršų galima lengvai sulyginti šaukštu. Norint traškesnio paviršiaus, apkepą galima pabarstyti nedideliu kiekiu cukraus ar nutarkuoti likusio sviesto gabalėlius.
- Kepkite: Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C (viršus–apačia). Statykite formą į orkaitės vidurį ir kepkite apie 40–50 minučių. Apkepas turi įgauti auksinę spalvą, viršus – truputį parausti. Jeigu viršus skrunda labiau nei norėtųsi, į kepimo pabaigą galima pridengti folija.
- Atvėsinkite ir patiekite: Iškepusį apkepą išimkite iš orkaitės ir palikite 10–15 minučių pravėsti. Jis kiek apsistovės, bus lengviau pjaustomas ir išliks purus. Patiekite šiltą arba atvėsusį, galite apibarstyti cukraus pudra, užpilti trintomis uogomis, medumi, ar patiekti su grietine.
Naudingi patarimai
Renkantis varškę, pirmenybę teikite tradicinei lietuviškai varškei (ne homogenizuotai ar varškės masei). Jei varškė labai sausa, galite įpilti papildomą šaukštą kefyro, kad tekstūra būtų švelnesnė. Atvirkščiai: jei varškė šlapesnė, įdėkite šiek tiek daugiau manų arba šaukštą miltų.
Jeigu norite platesnio skonio, išbandykite apkepą su cinamonu, citrinos ar apelsino žievele. Saldumą galite reguliuoti pagal savo mėgimą – vietoje cukraus pasitelkite medų ar kitus natūralius saldiklius.
Jei siekiate ypatingo purumo, kiaušinių baltymus išplakite atskirai iki standžių putų ir tik tada įmaišykite į varškės masę – taip apkepas bus lengvas it debesis.
Formos dydis ir kepimo laikas yra labai svarbūs: per didelėje formoje apkepas gausis žemesnis ir gali išdžiūti, mažesnėje – aukštesnis ir drėgnesnis viduje. Esant didesnei apkepo masei, šiek tiek prailginkite kepimo laiką.
Kad varškės apkepas nesukristų, neperkeptas – tik perlaužus vidus dar lengvai drėgnas, tačiau tešla jau laikosi vientisa.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Skonio paįvairinimui į apkepo tešlą galite įmaišyti trintų bananų, tarkuoto obuolio ar kriaušės, kuris suteiks dar daugiau sultingumo. Įmaišykite sezoninių uogų (mėlynės, vyšnios, avietės) ar net tarkuotos morkos dėl ryškios spalvos.
Gurmaniškesnei versijai apkepą gardinkite cinamono, kardamono, muskato riešuto ar migdolų esencija. Labai tiks ir trupintas juodasis šokoladas ar kapoti riešutai.
Be glitimo variantui, vietoje manų kruopų naudokite kukurūzų manų, migdolų miltus, ar avižinius dribsnius. Šie papildai suteiks šiek tiek naujų tekstūrų ir skonio.
Patiekimui varškės apkepą tinka patiekti su grietine, natūraliu jogurtu, šviežiomis ar trintomis uogomis, obuolių ar slyvų tyre, medumi. Šiltas apkepas puikiai dera su ledais ar plakta grietinėle šventiniam akcentui.
Kūrybiškumui išpjaustykite apkepą įvairiomis formomis – širdelėmis, burbuliukais ar kvadratėliais – ir patiekite kaip mažus užkandžius vaikų šventėms.
Varškės apkepas su kefyru – puiki proga eksperimentuoti. Nesvarbu, kokias variacijas pasirinksite, tai visada bus sotus, subalansuotas ir jaukus patiekalas jūsų stalui!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.