Varškėčių su bananais receptas minkštiems ir puriems pusryčiams

Varškėčių su bananais receptas minkštiems ir puriems pusryčiams

Varškėčiai su bananais – tai tradicinių lietuviškų varškėčių moderni versija, kurioje varškės minkštumą ir švelnų skonį papildo natūraliai saldūs ir kvapnūs bananai. Šis patiekalas yra ne tik gardus desertas, bet ir puikūs pusryčiai ar netgi užkandis, kurį paruošti gali kiekvienas, neturintis daug patirties virtuvėje. Prisijaukinę klasikinį varškėčių receptą, patogiai išbandysite šią naujovišką, itin minkštą ir purią jų versiją – jūsų pusryčių stalas tikrai atrodys ypatingai! Be to, bananai padeda sumažinti cukraus kiekį recepte, padarydami varškėčius sveikesniais. Šiame straipsnyje žingsnis po žingsnio sužinosite, kaip pagaminti gardžius varškėčius su bananais, išvengiant dažniausių klaidų bei atrandant skaniausias pateikimo variacijas.

Ingredientai

  • 250 g varškės (rekomenduojama naudoti 9 % riebumo, grūdėtą)
  • 1 vidutinio dydžio gerai sunokęs bananas (apie 120–130 g su žievele)
  • 1 kiaušinis
  • 2–3 valg. šaukštai cukraus (priklauso nuo pageidaujamo saldumo ir banano saldumo)
  • 1 arb. šaukštelis vanilinio cukraus arba keli lašai natūralios vanilės esencijos
  • 5–6 valg. šaukštai kvietinių miltų (papildomai dar šiek tiek apvoliojimui)
  • Žiupsnelis druskos
  • Kepimui – sviesto arba neutralaus aliejaus

Gaminimo eiga

  1. Bananą nulupkite ir sutrinkite šakute iki vientisos tyrės. Kuo labiau subrendęs ir minkštesnis bananas, tuo geriau jis įsilies į varškės masę – labai žalių bananų nenaudokite.
  2. Į dubenį sudėkite varškę, suberkite cukrų, vanilinį cukrų arba įlašinkite vanilės esencijos, druską. Įmuškite kiaušinį.
  3. Įpilkite banano tyrę ir viską labai gerai išmaišykite, kol masė taps vienalytė. Jei norisi itin švelnių varškėčių, masę galite trumpai pertrinti blenderiu.
  4. Į indą po truputį berkite miltus, maišydami šaukštu ar rankomis. Tešla neturi būti labai kieta, tačiau ir ne per daug skysta – turi lipti prie rankų, bet iš jos galima formuoti nedidelius blynelius. Priklausomai nuo varškės drėgnumo ir banano dydžio, miltų kiekį gali tekti šiek tiek pakoreguoti.
  5. Ant stalo ar lentelės pabarstykite truputį miltų, rankas taip pat pavilgykite miltais. Imkite po šaukštą masės, suformuokite apvalų gabaliuką ir lengvai suplokite storu blynelio pavidalu. Taip paruoškite visą tešlą.
  6. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus arba ištirpinkite gabaliuką sviesto (patiekalas bus dar aromatingesnis). Dėkite varškėčius į karštą keptuvę ir kepkite vidutinėje kaitroje, kol gražiai paruduos viena pusė (apie 2–3 minutes), tada apsukite ir kepkite kitą pusę dar 2–3 minutes.
  7. Apkeptus varškėčius išimkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius. Patiekite karštus su pasirinktu pagardu – jogurtu, medumi, šviežiomis uogomis ar uogiene.

Naudingi patarimai

Bananų ir varškės derinys varškėčiams suteikia ne tik natūralaus saldumo, bet ir ypatingo minkštumo bei elastingumo – būtent dėl šios priežasties tešlos nereikia perdžiovinti miltais. Jei varškė labai šlapia ar trapi, galite ją nukošti per marlę ar trumpai pertrinti blenderiu – tuomet varškėčių tekstūra bus vientisa ir švelni. Reikėtų nepamiršti, kad kuo bananas labiau sunokęs, tuo saldesni ir gardesni bus varškėčiai, todėl rinkitės geltonus, net šiek tiek parudavusius vaisius.

Jei norite dar ryškesnio skonio, galima papildyti tešlą cinamono žiupsneliu, tarkuota citrinos ar apelsino žievele. Kepimui rinkitės storesnį arba nelipnų keptuvės dugną – tuomet varškėčiai nesudegs ir neprilips. Jei gaminsite didesnį kiekį, keptus varškėčius galima palaikyti iki 60°C įkaitintoje orkaitėje, kad nesušaltų.

Tešla gaminimo metu turi būti nei per kieta, nei per skysta – jei kiekvienas blynelis formuojasi stabiliai, tačiau vis dar minkštas ir purus, varškėčių tekstūra bus ideali. Jei tešla limpa prie rankų, prisibarstykite šiek tiek miltų, tačiau nepadauginkite jų, kad varškėčių skonis neliktų grubesnis.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Varškėčiai su bananais gali turėti įvairiausių skonių ir tekstūrų, priklausomai nuo pasirinkto papildomo ingrediento ar patiekimo būdo. Mylimą klasikinį receptą galite papildyti džiovintais vaisiais, tokiais kaip razinos ar smulkinti džiovinti abrikosai, kurie suteiks natūralios gaivos ir skonių įvairovės. Mėgstantiems riešutus, rekomenduojama įdėti saujelę smulkintų graikinių ar lazdyno riešutų – jie ne tik suteiks maistingumo, bet ir maloniai traškės burnoje.

Norite daugiau baltymų? Į pagrindinę masę galima įmaišyti šaukštą kvietinių ar avižinių sėlenų, šaukštą varškytės be priedų ar šiek tiek natūralių baltyminių miltelių. Jei mėgstate ryškesnius skonius, varškėčius skaninkite trupučiu imbiero arba susmulkintų šviežių žolelių (pavyzdžiui, mėtos).

Patiekti galima ne tik įprastai su uogiene ar jogurtu, bet ir sluoksniuoti juos indelyje su natūraliu jogurtu, riešutais, medumi ar šviežiomis uogomis – tokiu būdu gausite puikų, skanų desertą visai šeimai ar svečiams. Vaikams patiks varškėčiai, suformuoti į įdomias formas ar net mažus rutuliukus-keptukus, kuriuos paprasta pamirkyti į mėgstamą padažą.

Be to, visiškai atvėsusius bananinius varškėčius galima tepti riešutų sviestu arba truputį pašildyti orkaitėje ir paskaninti šviežiai tarkuotu šokoladu. Drąsiai eksperimentuokite ir raskite savąjį skaniausių varškėčių su bananais derinį!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *