Varškėčių su manais receptas puriems ir minkštiems pusryčiams

Varškėčių su manais receptas puriems ir minkštiems pusryčiams

Varškėčiai su manais – tai gardus, purus ir minkštas patiekalas, kuris Lietuvoje puikiai pažįstamas jau nuo vaikystės. Šis gardumynas, dažnai vadinamas tiesiog naminiais varškėčiais, neatsiejamas nuo močiutės virtuvės, jaukių savaitgalio pusryčių ar sočių pavakarių tradicijos. Svarbiausias varškėčių su manais išskirtinumas slypi sudėtyje – manų kruopos, kurių dėka apkepa gaminys įgauna ypatingą purumą, švelnumą ir nepriekaištingai išlaiko formą kepimo metu. Šiandien varškėčiai gaminami įvairiausiais būdais: su razinomis, be, su citrusinių vaisių žievele ar net sūdyti. Pasirinkus kokybišką varškę ir teisingą proporciją manų kruopų, iškepsite puikią tradicinį patiekalą, kuris patiks tiek mažiems, tiek dideliems.

Ingredientai

  • 400 g riebios varškės (geriausia sausalaikės, 9% riebumo)
  • 2 kiaušiniai
  • 3–4 valgomieji šaukštai manų kruopų
  • 2–3 valgomi šaukštai cukraus (arba pagal skonį)
  • 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
  • Žiupsnelis druskos
  • Kepimui – keli šaukštai paprastų kvietinių miltų
  • Kepimui – sviesto arba aliejaus (apie 2 valgomieji šaukštai)

Gaminimo eiga

  1. Supilkite varškę į didelį dubenį. Jei varškė grūdėta – pertrinkite ją per sietelį arba trumpai permalkite smulkintuvu, kad masė būtų vientisesnė ir lengvesnė.
  2. Į varškę įmuškite kiaušinius ir gerai išmaišykite, kad susidarytų vientisa masė.
  3. Berkite cukrų, vanilinį cukrų, žiupsnelį druskos ir dar kartą viską išmaišykite, kad skonis tolygiai pasiskirstytų.
  4. Sukrėskite manų kruopas – pradėkite nuo trijų šaukštų. Jei matote, kad masė labai skysta, įberkite dar vieną šaukštą. Viskas priklauso nuo varškės drėgnumo.
  5. Dubenyje gautą mišinį uždenkite ir palikite pastovėti mažiausiai 20-30 minučių. Šio laiko pakanka, kad manų kruopos išbrinktų, susigertų drėgmę iš varškės ir masė sutvirtėtų. Tai labai svarbu lengviems ir puriems varškėčiams.
  6. Ant stalo išbarstykite šiek tiek kvietinių miltų. Išbrinkusią masę rankomis formuokite nedidelius blynelius arba storas pailgas juosteles, kurias supjaustykite norimo dydžio gabalėliais ir kiekvieną apvoliokite miltuose – taip išlaikysite tinkamą formą kepimo metu.
  7. Kepkite įkaitintoje keptuvėje su sviestu ar aliejumi ant vidutinės ugnies. Dėkite varškėčius ir kepkite 2–3 minutes iš vienos pusės, kol gražiai parus. Kai apskrus, apverskite ir dar pakepkite apie 2–3 minutes, kol abi pusės bus auksinės spalvos.
  8. Iškeptus varškėčius išimkite ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių.
  9. Patiekite dar šiltus, su mėgstamais pagardais.

Naudingi patarimai

Varškėčiams rinkitės sausą ir riebią varškę – kuo drėgnesnė varškė, tuo daugiau manų kruopų prireiks, o patiekalas gali gautis per kietas. Jei naudojate labai drėgną produktą, galite trumpam ją sudėti ant sietelio ir palaikyti, kad šiek tiek nutekėtų skysčio.

Negailėkite laiko manų kruopų brinkimui – kuo kruopos geriau išbrinks, tuo masė taps tvirtesnė, bet ne guminė. Be to, varškėčiai bus minkšti, bet neištišks nei verdant, nei kepant.

Jei mėgstate, į tešlą įmaišykite saują razinų ar smulkiai pjaustytų džiovintų vaisių – taip gausite saldžiau, įdomiau ir atitiks vaikų skoniui. Venkite perteklinių miltų – jų reikia tik formavimui, o ne pačiai masei. Tešla turi būti lipni, bet tokia, kad iš jos suformuotumėte norimą varškėčių formą.

Daug kas mėgsta varškėčius virti pasūdytame vandenyje, tačiau kepimas svieste suteikia malonų aromatą ir traškią plutelę, todėl varškėčiai su manais dažniausiai kepami keptuvėje.

Svarbu neperkepti – vos tik abi pusės įgaus auksinę spalvą, išimkite varškėčius – jie liks purūs, o vidus stabilus.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Klasikinis varškėčių su manais variantas gali būti lengvai atnaujintas pagal jūsų poreikius ar sezoniškumą. Į tešlą galite dėti trupinėlį tarkuotos citrinos žievelės – gausis gaivesnis skonis. Eksperimentuokite su žolelėmis: jei norite sūrių varškėčių, įberkite žiupsnį druskos papildomai, sumaišykite su smulkintais krapais ar svogūnų laiškais – gausite puikų užkandį.

Labai skanu patiekti juos karštus, tiesiai iš keptuvės, užpilant šaukštą grietinės, natūralaus jogurto, tirpinto sviesto ar šviežių uogų padažu. Vaikams ypač patiks su medumi ar trintu bananu. Saldumu mėgstantys galės užbarstyti cukraus pudros.

Varškėčius galima patiekti ir su šilto pieno puodeliu, karšta kakava ar aromatinga žolelių arbata. Jei norite šventiškesnio varianto – ant kiekvieno galite uždėti po šaukštelį uogienės ar šviežių vaisių.

Šis patiekalas puikiai tinka užšaldyti: suformavę žalius varškėčius, sudėkite į dėžutę ir dėkite į šaldiklį. Prireikus, išimkite ir iškart dėkite į keptuvę ar verdantį vandenį.

Varškėčiai su manais – puikus pasirinkimas tada, kai norisi greito, sotaus, bet lengvai pagaminamo patiekalo kiekvienai dienai ar ypatingai progai. Eksperimentuokite ir atraskite mėgstamiausią skonio derinį!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *