Užkandžių su lašiša ir kremine sūrio užtepėle receptas

Užkandžių su lašiša ir kremine sūrio užtepėle receptas

Užkandžiai su lašiša – vienas populiariausių ir elegantiškiausių pasirinkimų tiek šventiniam stalui, tiek jaukiam vakarui su šeima ar draugais. Tai universalus patiekalas, kuris lengvai pritaikomas skirtingoms progoms ir skoniams. Lašiša – ne tik skani, bet ir itin naudinga žuvis, kupina omega-3 riebalų rūgščių bei baltymų, todėl užkandžiai su lašiša tampa ne tik gardžiu, bet ir sveiku pasirinkimu. Toks užkandis paprastai ruošiamas iš rūkytos arba sūdytos lašišos, derinant ją su šviežiais, traškiais ar kremine tekstūra pasižyminčiais ingredientais. Tradiciškai šie užkandžiai patiekiami su sumuštinių, kanapėlių, suktinukų ar mažų užkandėlių pavidalu. Aptarsime, kaip paruošti populiariausią ir lengvai pritaikomą užkandį su lašiša, kuris tinka tiek užkandžiams prie taurės vyno, tiek šventiniam bufetui.

Ingredientai

  • 150 g kokybiškos rūkytos arba sūdytos lašišos (galima naudoti ir įvairesnius rūšiavimo būdus)
  • 8–10 mažų riekelių juodos arba baltos duonos (pvz., prancūziškas batonas, rugiai, dažnoje parduotuvėje jau supjaustytas „užkandžių” duonelėmis)
  • 100 g natūralaus kreminio sūrio (pvz., „Philadelphia“ ar kitas mėgstamas)
  • 1 valgomasis šaukštas kapotų šviežių krapų
  • ½ nedidelio raudono svogūno (smulkiai supjaustyto, jei norite švelnesnio skonio – galima trumpam nuplikyti)
  • 1 šaukštas citrinos sulčių
  • Šviežiai malti juodieji pipirai (pagal skonį)
  • Kaparios arba šviežių agurkų (nebūtina, bet puikus priedas desertiniam efektui)

Gaminimo eiga

  1. Duoną lengvai apskrudinkite skrudintuve ar sausoje keptuvėje, kol ji taps traški ir auksinė. Tai padės išlaikyti užkandį traškų ir neleis jam sušlapti nuo kitų ingredientų.
  2. Kreminį sūrį sumaišykite su citrinos sultimis ir smulkintais krapais. Įberkite šiek tiek šviežiai maltų juodųjų pipirų. Šis užtepas praturtina skonį ir suteikia gaivumo bei švelnumo lašišai.
  3. Ant kiekvienos duonos riekelės užtepkite ploną sluoksnį pagaminto kreminio sūrio mišinio. Pasistenkite tolygiai paskirstyti, kad kiekviename kąsnyje jaustųsi visas ingredientų derinys.
  4. Ant viršaus dėkite po nedidelį gabaliuką rūkytos arba sūdytos lašišos. Jei lašiša jau supjaustyta griežinėliais, juos galite truputį susukti arba sulankstyti, kad užkandis atrodytų žaismingiau ir patraukliau.
  5. Ant kiekvieno gabalėlio uždėkite po kelis smulkiai pjaustyto ar žiedeliais supjaustyto svogūno griežinėlius. Jei naudojate kaparius, pabarstykite keliais. Jei mėgstate šviežius agurkus – galite juos supjaustyti itin plonais griežinėliais ir uždėti ant lašišos – tai suteiks papildomos gaivos ir traškumo.
  6. Užbaikite užkandį pabarstydami dar šiek tiek šviežių krapų, o norintiems išraiškingo skonio – užlašinkite po lašelį citrinos sulčių ant viršaus. Patiekite iškart, kad duona nesuminkštėtų.

Naudingi patarimai

Jei norite dar labiau pabrėžti lašišos skonį, rekomenduojama rinktis kuo šviežesnę ir kokybiškesnę žuvį – iš anksto supakuoti produktai dažnai turi daugiau druskos ar prieskonių, todėl gali iškreipti skonio balansą.

Norėdami stipresnio skonio, vietoje natūralaus kreminio sūrio galite naudoti sūrį su žolelėmis, citrina ar net krienų užtepas – jie puikiai dera prie lašišos.

Skrudindami duoną nenaudokite aliejaus – skrudinta sausoje keptuvėje duona išliks traški ilgiau ir bus lengvesnio skonio.

Jei patiekalas bus nešamas į pobūvį ar pikniką, užkandžius geriausia surinkti paskutinę minutę – taip jie išliks maksimaliai švieži ir estetiški.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Užkandžiai su lašiša leidžia eksperimentuoti pagal savo skonį ir progą. Pateikiame keletą greitai pritaikomų variacijų:

1. Lavash arba tortilijų suktinukai su lašiša:
Užtepkite lavash ar kvietinę tortiliją kreminiu sūriu, pabarstykite krapais, uždėkite lašišos, papildomai (jei norite) pakepinkite šviežių špinatų lapelių – viską standžiai suvyniokite, supjaustykite griežinėliais ir patiekite ant dekoratyvių iešmelių ar geltonos lėkštės.

2. Mini tartaletės:
Mažas, trapias tartaletės formeles pripildykite kreminio sūrio, uždėkite lašišos, papuoškite krapais ir kaparais – tokie užkandžiai itin efektingai atrodo furšetiniuose staluose.

3. Cukinijų arba agurkų kąsneliai:
Agurkus ar cukinijas pjaustykite griežinėliais, ant jų dėkite sūrio užtepėlės lašelį ir lašišos gabaliuką – tokie užkandžiai lengvi, gaivūs ir labai sveiki.

4. Užtepėlė su lašiša:
Jei norite greitai ir originaliai – išrūkytą lašišą smulkiai sukapokite, sumaišykite su kremine užtepėle, krapais, svogūnu ir šlakeliu citrinos. Patiekite kaip skanų užkandį prie skrudintos duonos ar daržovių.

5. Pateikimas:
Rūpestingai išdėliokite užkandžius ant didelės lėkštės arba serviravimo padėklo, papuoškite šviežiais krapais, citrinos griežinėliais, pabarstykite šviežiai maltais pipirais. Itin šventiškai atrodys, jei prie užkandžių pridėsite keletą marinuotų ar šviežių daržovių.

Eksperimentuokite – derinkite ingredientus pagal sezoną ir norimą nuotaiką, naudokite įvairias žoleles ar skirtingų rūšių kremą. Užkandžiai su lašiša – tai ne tik skanus, bet ir labai universalus patiekalas, kuris visada sulauks pagyrimo už stalo!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *