Troškinti kopūstai su dešrelėmis – tai klasikinis lietuviškas patiekalas, kuris nuo seno puošia tiek kasdienius, tiek šventinius stalus. Šio patiekalo populiarumas neatsitiktinis: jis yra sotus, ilgai išlaiko šilumą, turi intensyvų skonį, puikiai dera su įvairiomis – tiek mėsiškomis, tiek vegetariškomis – virtuvės variacijomis. Troškinti kopūstai praturtinami dešrelėmis tampa puikiu pasirinkimu, kai norisi jaukumo bei sočios vakarienės šaltuoju metų laiku. Šis patiekalas išsiskiria tuo, kad viename puode susilieja švelnus kopūstų skonis, lengvas rūgštumas ir rūkytų ar keptų dešrelių aromatas. Žemiau pateiktas išsamus receptas padės kiekvienam namų šeimininkui ar skubantiems mėgėjams lengvai, be rūpesčių paruošti tobulą troškintų kopūstų bei dešrelių derinį.
Ingredientai
- 1 vidutinio dydžio baltagūžis kopūstas (apie 1,2–1,5 kg)
- 400–600 g mėgstamų dešrelių (rūkytų, virtų ar šviežių)
- 2 vidutiniai svogūnai
- 2 morkos
- 1 raudonoji arba žalia paprika (nebūtina, bet priduoda skonio ir spalvos)
- 3–4 valg. šaukštai aliejaus arba sviesto (kepti)
- 2–3 valg. šaukštai pomidorų pastos arba 200 ml pomidorų padažo
- 1–2 valg. šaukštai cukraus
- 1–2 arb. šaukšteliai druskos (pagal skonį)
- 1 arb. šaukštelis maltų juodųjų pipirų
- ½ arb. šaukštelio rūkytos paprikos miltelių (pagal norą)
- 1 lauro lapas
- 100–150 ml vandens ar sultinio (nebūtina, jei kopūstai sultingi)
- Keli šakelės krapų arba petražolių (patiekimui)
Gaminimo eiga
- Kopūstą gerai nuplaukite, nuimkite viršutinius lapus. Supjaustykite jį plonais šiaudeliais ar juostelėmis.
- Morkas nulupkite ir stambiai sutarkuokite. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite smulkiais kubeliais.
- Jei naudojate papriką, išimkite sėklas ir supjaustykite juostelėmis arba kubeliais.
- Dešreles supjaustykite – jei jos plonos, galite pjauti į griežinėlius, jei storesnės – pusžiedžiais arba stambesniais gabaliukais.
- Dideliame puode ar gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų arba sviestą. Sudėkite svogūnus ir apkepkite, kol suminkštės ir lengvai pagels – apie 3–4 min.
- Suberkite morkas, paprikas (jei naudojate), pamaišykite ir kepkite dar 2–3 minutes.
- Dėkite paruoštus kopūstus į puodą. Apkepkite, vis pamaišydami, kad tolygiai suminkštėtų ir truputį sumažėtų apimtis (apie 5–8 minutes).
- Sudėkite dešreles, išmaišykite.
- Pagardinkite druska, pipirais, rūkyta paprika (jei ją naudojate). Įdėkite lauro lapą.
- Sumažinkite kaitrą, supilkite pomidorų pastą arba padažą, įberkite cukraus. Jei matote, kad kopūstai sausi – įpilkite vandens ar sultinio.
- Uždenkite puodą dangčiu ir ant silpnos ugnies troškinkite apie 30–40 minučių, retkarčiais pamaišydami. Kopūstai turi tapti minkšti, bet ne visiškai suirti.
- Paskutinėmis minutėmis paragaukite, prireikus dar pasūdykite ar įberkite pipirų. Išimkite lauro lapą.
- Troškinius išjunkite, leiskite pastovėti apie 10 minučių – tuomet skonio niuansai dar labiau susilieja.
- Pateikite su kapotais krapais ar petražolėmis, šalia galite patiekti šviežių riekelių duonos ar virtų bulvių.
Naudingi patarimai
- Kopūstą gerai nuplaukite, nuimkite viršutinius lapus. Supjaustykite jį plonais šiaudeliais ar juostelėmis.
- Morkas nulupkite ir stambiai sutarkuokite. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite smulkiais kubeliais.
- Jei naudojate papriką, išimkite sėklas ir supjaustykite juostelėmis arba kubeliais.
- Dešreles supjaustykite – jei jos plonos, galite pjauti į griežinėlius, jei storesnės – pusžiedžiais arba stambesniais gabaliukais.
- Dideliame puode ar gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų arba sviestą. Sudėkite svogūnus ir apkepkite, kol suminkštės ir lengvai pagels – apie 3–4 min.
- Suberkite morkas, paprikas (jei naudojate), pamaišykite ir kepkite dar 2–3 minutes.
- Dėkite paruoštus kopūstus į puodą. Apkepkite, vis pamaišydami, kad tolygiai suminkštėtų ir truputį sumažėtų apimtis (apie 5–8 minutes).
- Sudėkite dešreles, išmaišykite.
- Pagardinkite druska, pipirais, rūkyta paprika (jei ją naudojate). Įdėkite lauro lapą.
- Sumažinkite kaitrą, supilkite pomidorų pastą arba padažą, įberkite cukraus. Jei matote, kad kopūstai sausi – įpilkite vandens ar sultinio.
- Uždenkite puodą dangčiu ir ant silpnos ugnies troškinkite apie 30–40 minučių, retkarčiais pamaišydami. Kopūstai turi tapti minkšti, bet ne visiškai suirti.
- Paskutinėmis minutėmis paragaukite, prireikus dar pasūdykite ar įberkite pipirų. Išimkite lauro lapą.
- Troškinius išjunkite, leiskite pastovėti apie 10 minučių – tuomet skonio niuansai dar labiau susilieja.
- Pateikite su kapotais krapais ar petražolėmis, šalia galite patiekti šviežių riekelių duonos ar virtų bulvių.
Naudingi patarimai
Troškinti kopūstai su dešrelėmis gali būti pritaikomi pagal kiekvieno skonį ir virtuvėje turimus produktus. Jei mėgstate intensyvesnį skonį, rinkitės rūkytas dešreles arba į troškinį dėkite šiek tiek rūkytos paprikos miltelių. Šviežios dešrelės arba vištienos dešrelės puikiai tiks, jei norite lengvesnio varianto ar mažiau riebaus patiekalo. Kiekvienas gamybos žingsnis gali būti papildytas mėgstamais prieskoniais – kmynais, čiobreliais ar net česnaku.
Svarbu neperkepti dešrelių, o kopūstus troškinti lėtai, kad jie neprarastų traškumo ir spalvos. Jei norite aštresnio patiekalo, įpilkite šiek tiek aitriosios paprikos padažo ar įdėkite aštraus pipiro. Troškinio konsistenciją galite reguliuoti pagal poreikį: jeigu norite sočiau – dėkite mažiau skysčio, jei mėgstate sultingiau – papildomai užpilkite šiek tiek vandens ar lengvo daržovių sultinio.
Šis patiekalas puikiai tinka nuolat užimtiems žmonėms – iš anksto paruošti troškinti kopūstai išlaiko gerą skonį net ir po kelių dienų. Be to, tai – puikus pasirinkimas didesnėms šventėms ar šeimos vakarienėms: kopūstai ilgai išlieka šilti, todėl nesunkiai galėsite pasivaišinti net gausesniu būriu svečių.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Klasikiniame recepte naudojami tradiciniai baltagūžiai kopūstai, tačiau puikiai tiks ir rauginti arba raudonieji kopūstai, suteikiantys ypatingo skonio ir sodresnės spalvos. Vietoje dešrelių galima naudoti kapotą kumpį, įvairų rūkytą mėsos gabalėlį ar net grybų, jei norite vegetariškos versijos. Veganiškam patiekalui dešreles pakeiskite limitu, šviežiais arba džiovintais grybais ir į savo skonį dėkite daugiau daržovių.
Troškinti kopūstai su dešrelėmis puikiausiai tinka su virtomis arba keptomis bulvėmis, šviežia ar rauginta duona, ryžiais arba kvietiniais makaronais. Taip pat galite patiekti su mėgstamu gardžiu padažu – pavyzdžiui, garstyčių, krienų arba natūraliu jogurtu. Į troškinį galima įmaišyti šiek tiek razinų arba džiovintų slyvų – jos suteiks švelnaus saldumo ir išraiškingumo.
Jei ruošiate šį patiekalą įvairioms progoms, dekoruokite žalumynais – šviežiais krapais, smulkintomis petražolėmis ar net svogūnų laiškais. Norint nustebinti svečius, galite patiekti troškinius specialiuose keramikiniuose indeliuose arba su gardžiomis duonos laivelėmis, išskaptuotose bandelėse.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.