Tuno tartaro receptas su avokadu ir sezamų aliejumi

Tuno tartaras yra lengvas, elegantiškas ir šiuolaikiškas užkandis, garsėjantis gaivumu, paprastumu ir išraiškingu skoniu. Tai smulkiai pjaustytos šviežio tuno filė patiekalas, dažniausiai gardinamas įvairiais prieskoniais, šviežiomis žolelėmis, citrusinių vaisių sultimis, sezamų aliejumi ir pan. Kilęs iš prancūziškos virtuvės, tartaro principas šiandien ypač mėgstamas šiuolaikiniuose restoranuose ir namų virtuvėje – jis vis dažniau ruošiamas ne tik su mėsa, bet ir žuvimi ar net daržovėmis. Tuno tartaras ypač vertinamas dėl paprastos sudėties, kreminės žuvies tekstūros ir suteikiamos galimybės improvizuoti pagal skonį. Šis patiekalas gali būti ne tik ypatingas šventės akcentas, bet ir puikus lengvas pietų ar vakarienės pasirinkimas, leidžiantis mėgautis aukštos kokybės žuvimi bei sveikais ingredientais. Sužinokite, kaip paruošti nepriekaištingą tuno tartarą namuose – vadovaudamiesi paprastu receptu, atraskite visas šio elegantiško ir šiuolaikiško patiekalo subtilybes!

Ingredientai

  • 200 g šviežios tuno filė (geriausiai – „sashimi“ kokybės, be odos ir kaulų)
  • 1 šaukštelis sezamų aliejaus
  • 1 šaukštas sojų padažo
  • 1 šaukštas citrinos arba laimo sulčių
  • 1 šaukštelis kaparėlių (nebūtina, bet suteikia aštrumo)
  • 1 šaukštas smulkiai pjaustytų šviežių svogūnų laiškų ar raudonojo svogūno
  • 1 šaukštelis šviežiai tarkuoto imbiero (nebūtina, jei norite papildomo gaivumo)
  • 1/2 avokado (galima įmaišyti į tartarą arba patiekti šalia, norint kremiškumo)
  • 1 žiupsnelis druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • Keletas lašų čili padažo (pagal skonį, nebūtina)
  • 1 šaukštas skrudintų sezamų sėklų (papuošimui)
  • Šviežių žalumynų (kalendros, baziliko ar krapų, papuošimui)
  • Traškios duonos, ryžių traškučių ar skrudintų nori lapelių patiekimui

Gaminimo eiga

  1. Labai kruopščiai nuplaukite tuno filė ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Patikrinkite, ar žuvyje neliko kaulų ar odos, pašalinkite visus pašalinius elementus.
  2. Supjaustykite tuną kuo smulkesniais kubeliais – idealiausia, jei gabalėlių dydis bus apie 0,5 cm. Smulkinimas turi būti aštriu peiliu, kad žuvies struktūra neištyžtų.
  3. Į dubenį sudėkite pjaustytą tuną, užpilkite sojų padažu, sezamų aliejumi ir citrusinių vaisių sultimis. Lengvai išmaišykite, kad padažai pasiskirstytų tolygiai.
  4. Įdėkite smulkintų svogūnų laiškų ar raudono svogūno, tarkuoto imbiero, smulkintų kaparėlių (jei naudojate) ir norimą kiekį čili padažo. Dar kartą atsargiai išmaišykite – svarbu, kad tunas nesutrintų.
  5. Pabarstykite druska, pipirais pagal skonį, šiek tiek paragaukite ir, jei norite ryškesnio skonio, papildomai įpilkite dar šlakelį sojų padažo ar citrusų sulčių.
  6. Avokadą supjaustykite smulkiais kubeliais – galite įmaišyti dalį į tuno masę arba palikti kaip šoną patiekimui.
  7. Sudėkite tuno tartarą į porcijų žiedą ar apvalią formą ant lėkštės, lengvai užspauskite, kad išlaikytų formą. Jei formų neturite, galite dėti šaukštu į tvarkingą krūvelę.
  8. Pabarstykite tartarą skrudintomis sezamų sėklomis ir šviežiais žalumynais. Šalia sudėkite avokado gabalėlius, traškią duoną, ryžių traškučius ar nori lapelius.
  9. Patiekite nedelsiant, kol tunas išlieka gaivus ir šviežias.

Naudingi patarimai

Tunas tartarui turi būti pačios aukščiausios kokybės, pageidautina – „sashimi grade“. Rinkitės šaltai laikytą, šviesaus atspalvio filė, nes šis patiekalas ruošiama iš žalios žuvies – kokybė tiesiogiai lemia skonį ir saugumą. Prieš gaminant geriausia tuno gabalėlį dar keletą minučių palaikyti šaldytuve arba šaldiklyje: tai palengvina pjaustymą ir išlaiko tekstūrą. Visada naudokite itin aštrų peilį, kad neišspaustumėte žuvies sulčių, o gabalėliai išliktų vientisi. Jei norite dar gaivesnio rezultato, sojų padažą, sezamų aliejų ar citrusų sultis įmaišykite ne anksčiau nei prieš patiekimą – taip tartaras nepergerės, o žuvis išliks geriausios struktūros. Avokadas suteikia kremiškumo, bet jo galimą palikti visiškai šviežią ar apšlakstyti trupučiu citrinos, kad nepatamsėtų. Tartaras puikiai dera su traškia tekstūra: šviežiai skrudinta balta bagetė, trapūs ryžių traškučiai ar net ploni nori lapeliai praturtins kiekvieną kąsnį ir lems kontrastą.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Tartaro pagrindą paprastai sudaro tuno filė, tačiau galima improvizuoti su papildomais ingredientais pagal norus ar sezoną. Populiarios versijos – įmaišyti smulkintų mango ar agurkų, kad patiekalas būtų dar gaivesnis ir spalvingesnis. Puikiai dera ir kitokios žalumynų kombinacijos: rukola, švieži špinatai, kalendra arba mėta. Skonį galite pagyvinti šlakeliu gero alyvuogių aliejaus, trupučiu vasabi ar net mažu kiekiu švelnios Dijon garstyčios padažo. Jei mėgstate aštriau, papildomai berkite čili dribsnių arba įlašinkite sriracha padažo.

Kitas puikus būdas – sluoksniuoti: ant tartaro dėti trintą avokadą, pomidorų salsa ar grūdėtą varškę, išgauti daugiau tekstūrų ir skonių. Dekoruokite sezamų sėklomis, mikrožalumynais ar net ikrų grūdais, jei siekiate ypatingai prabangaus įspūdžio.

Tuno tartarą galima patiekti kaip individualų užkandį, ant mažų skrudintų duonos riekelių („crostone“), į stiklines taurės užkandžiams arba formuoti mažus užkandinius rutuliukus – mini tartarinius kąsnelius, tinkamus vakarėliui ar šventei. Nori traškučiai, ryžių traškiai ar net trapūs šakniniai daržovių lustai (pavyzdžiui, burokėlių ar pastarnokų) suteiks tiek patiekalo originalumo, tiek papildomo skonio kontrasto.

Norėdami paįvairinti ne tik skonius, bet ir spalvas, pasirinkite derinti rausvus, žalius, geltonus ar net juodus ingredientus – pavyzdžiui, granatų sėklas, mango kubelius ar juodųjų sezamų sėklas. Jei norite vegetariškos alternatyvos, tuna keiskite su avokadu, pomidorais ar smulkintais grybais – pagrindinis tartaro principas išlieka tas pats!

Patiekiant svarbiausia – šviežumas. Nepalikite sumaišyto tartaro ilgam laikui: gardžiausias jis yra iš karto, vos paruoštas. Tai itin dėkingas pasirinkimas tiek vakarėliams, tiek jaukiems šeimos pietums ar elegantiškai vakarienei dviese.