Turkiško kebabo receptas su jautiena ir aviena ant iešmo

Turkiškas kebabas – vienas iš labiausiai atpažįstamų ir mėgstamų pasaulio patiekalų. Jis gimė Turkijoje, tačiau šiuo maistu mėgaujamasi įvairiausiose šalyse. Kebabai yra neatskiriama turkiškos virtuvės tradicijų dalis – kvapnūs, sultingi, pagardinti prieskoniais mėsos patiekalai, dažnai ruošiami ant iešmų ar grilyje. Kiekviename Turkijos regione kebabas įgauna skirtingą skonį, ruošimo būdą ir net pateikimo stilių, tačiau esminis principas lieka tas pats: kokybiška mėsa, subalansuoti prieskoniai ir išraiškingas gardumynas. Šiame straipsnyje išsamiai papasakosiu, ką iš tiesų reiškia turkiškas kebabas, kaip jį pasiruošti namuose bei pateiksiu profesionalių patarimų ir variacijų, kad galėtumėte mėgautis autentišku skoniu savo virtuvėje.

Ingredientai

  • 500 g jautienos arba avienos faršo (galite maišyti abi rūšis)
  • 1 vidutinio dydžio svogūnas
  • 2–3 skiltelės česnako
  • 1 šaukštelis druskos
  • 1/2 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
  • 1 arbatinis šaukštelis saldžiosios paprikos miltelių
  • 1/2 arbatinio šaukštelio maltų kmynų
  • 1/2 arbatinio šaukštelio maltos aitriosios paprikos (arba pagal skonį)
  • 2 šaukštai smulkintų petražolių
  • 2 šaukštai tarkuotų džiūvėsėlių (nebūtina, bet padeda mėsai išlaikyti formą)
  • 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
  • Šlakelis citrinos sulčių
  • Iešmai kepimui (jei ruošiate grilyje ar orkaitėje)

Gaminimo eiga

  1. Svogūną ir česnaką nulupkite. Svogūną labai smulkiai supjaustykite arba sutarkuokite, kad neliktų stambesnių gabalėlių. Česnaką taip pat susmulkinkite arba sutrinkite į tyrę.
  2. Dideliame dubenyje sumaišykite jautienos/avienos faršą su svogūnu, česnaku, prieskoniais: druska, pipirais, saldžiosios ir aitriosios paprikos milteliais, kmynais. Įberkite smulkintų petražolių, įpilkite alyvuogių aliejaus, citrinos sulčių ir (jei norisi) šiek tiek tarkuotų džiūvėsėlių.
  3. Mėsos mišinį labai gerai išminkykite rankomis – tai svarbu, kad kebabas būtų sultingas ir tvirtai laikytųsi prie iešmo. Minkykite tol, kol masė taps vienalytė ir elastinga (apie 5–7 minutes).
  4. Mėsą uždenkite maistine plėvele ir pastatykite į šaldytuvą mažiausiai 30 minučių, kad prieskoniai susigertų, o mišinys taptų tvirtesnis.
  5. Drėgnomis rankomis imkite gabalėlį mėsos ir formuokite pailgus kotletukus (apie 10–12 cm ilgio, 2 cm storio), tada užmaukite juos ant metalinio arba medinio (prieš tai pamirkyto vandenyje) iešmo. Mėsa turi prisiklijuoti prie iešmo tvirtai, nes kepant ji suminkštėja.
  6. Kepkite kebabus ant įkaitinto grilio, malkinės ar elektrinės kepsninės, nuolat sukdami, kad tolygiai apkeptų iš visų pusių (apie 8–10 minučių). Jei neturite grilio, galite kepti orkaitėje, prieš tai įkaitinus ją iki 220 °C režime “grilis” arba kepkite keptuvėje be riebalų.
  7. Kai kebabai gražiai apskrus, perkelkite juos ant lėkščių ir leiskite keliolika minučių „pailsėti”, kad mėsa išliktų sultinga.
  8. Patiekite karštus kebabus su plonai pjaustytomis daržovėmis, tradiciniu turkišku jogurto padažu arba pita duonele.

Naudingi patarimai

Turkiško kebabo sėkmės paslaptis – tinkamai pasirinkta mėsa ir gerai subalansuoti prieskoniai. Autentiškam skoniui rekomenduojama naudoti avieną arba avienos ir jautienos mišinį, nes toks derinys suteikia sultingumo, riebalų ir aromato. Jei vartojate tik jautienos faršą, galite pridėti šiek tiek avienos taukų ar lašinukų, kad mėsa nebūtų per sausa – ypač kepant ant grilio. Prieskonių proporcijas galite šiek tiek keisti pagal savo skonį, tačiau svarbu nepadauginti druskos ar aštriųjų prieskonių, kad dominuotų mėsa, o ne prieskoniai.

Mėsos minkymas rankomis – labai svarbus etapas. Jei ji nebus išminkyta pakankamai, kebabai kepdami gali sutrūkinėti ar byrėti. Naudojant šviežią, aukštos kokybės mėsą, rezultatas bus geriausias. Jei naudosite džiūvėsėlius, jų dėkite nedaug – tik tiek, kad masė neskaidytųsi. Geriau pasirinkite smulkius, šviesius džiūvėsėlius be prieskonių.

Kepant orkaitėje, iešmus dėkite ant grotelių, o po jais palikite skystį surenkančią skardą – taip kebabai keps iš visų pusių ir neišmirks riebaluose. Jei norite dar sultingesnio rezultato, galite kebabus trumpai apipurkšti aliejumi.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Turkiškas kebabas yra labai universalus patiekalas – jį galima ruošti tiek iš smulkintos mėsos, tiek iš supjaustytų mėsos gabalėlių. Populiarūs įvairūs kebabų tipai: “şiş kebab” (ant iešmo kepta mėsa), “adana kebab” (aštrus, ilgas maltos mėsos kebabas), “doner kebab” (mažais gabalėliais pjaustomas vertikaliai keptas kebabas), “İskender kebab” (mėsos gabalėliai ant duonos su pomidorų padažu ir jogurtu) ir kiti. Ruošiant namuose, galite eksperimentuoti su mėsos rūšimis – netgi naudoti vištienos ar kalakutienos maltą mėsą, jei norite lengvesnio patiekalo.

Patiekite kebabus su gaiviomis smulkintomis daržovėmis: agurkais, pomidorais, svogūnais, marinuotomis paprikomis. Puikiai tinka įvairūs padažai: natūralus jogurtas su česnaku ir agurku, tahini ar humusas, aštri pomidorų salsa. Tradiciškai šalia kebabų patiekiama švelni šviežia arba kepta pita duona, gardinti basmati ryžiai ar bulgur kruopos.

Norėdami nustebinti svečius, galite kebabų mišinį naudoti ir kaip įdarą į lavašą ar iškepti kaip porcijines mėsos rutuliukų “kotletukų” formeles ant grilio. Taip pat puiki idėja – iškepti kebabus ant daržovių (paprikų, baklažanų ar cukinijų) “pagalvės” – daržovės sugeria mėsos sultis ir tampa nuostabiai gardžios. Eksperimentuokite, atraskite sau mėgstamiausią versiją ir mėgaukitės turkišku kebabu ne tik šiltomis iškylų dienomis, bet ir jaukiuose šeimos vakaruose!