Purūs kefyro blynelių receptas pusryčiams ir šeimos stalui

Purūs kefyro blynelių receptas pusryčiams ir šeimos stalui

Tobuli blyneliai su kefyru – tai viena iš populiariausių pusryčių idėjų Lietuvoje ir daugelyje kitų šalių. Kefyras šiam patiekalui suteikia ypatingą purumą, malonų rūgštelės skonį bei sultingą tekstūrą. Pasigaminę kefyrinius blynelius lengvai užkariausite tiek vaikų, tiek suaugusiųjų širdis – jie puikiai tinka savaitgalio rytui su šeima arba greitai užkandai. Šiame straipsnyje išsamiai aptarsime, kaip pasiruošti tobulus blynelius su kefyru: pateiksime patikimą ingredientų sąrašą, žingsnis po žingsnio gaminimo būdą, naudingus patarimus bei liaudies pamėgtas šio recepto variacijas.

Ingredientai

  • 2 kiaušiniai
  • 400 ml kefyro (geriausia – kambario temperatūros)
  • 250 g kvietinių miltų
  • 1 šaukštas cukraus (galite koreguoti pagal skonį)
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • 0,5 šaukštelio kepimo sodos
  • 2 šaukštai augalinio aliejaus (į tešlą)
  • Augalinis aliejus kepimui

Gaminimo eiga

  1. Dideliame dubenyje sumuškite kiaušinius. Išplakite iki lengvos, vientisos masės.
  2. Įpilkite cukrų ir druską. Dar kartą lengvai paplakite, kol visi ingredientai tolygiai pasiskirstys.
  3. Supilkite kefyrą (patartina – ne iš šaldytuvo, o kambario temperatūros) ir išmaišykite. Kefyras yra pagrindinė purių blynų paslaptis – jo rūgštingumas nerealiai suminkština blynelius.
  4. Miltus persijokite (taip išvengsite gumulėlių ir išgausite švelnesnę tešlą). Po truputį įmaišykite miltus į kefyro ir kiaušinių masę. Maišykite šluotele arba mediniu šaukštu, kol neliks sausų miltų ir tešla taps vientisa, lygios tekstūros.
  5. Kepimo sodą suberkite tiesiai į tešlą ir dar kartą išmaišykite. Kefyre esanti rūgštis pradės veikti sodą – tešla šiek tiek suputos.
  6. Įpilkite du šaukštus aliejaus ir išmaišykite. Šis žingsnis padės išvengti prilipimo ir suteiks blyneliams švelnumo.
  7. Svarbu: blynų tešla turi būti tiršta (lyg grietinė). Jei atrodo per skysta, galima įberti šaukštą miltų, jei per tiršta – truputį kefyro.
  8. Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies. Įpilkite šlakelį aliejaus (galite tepti popieriniu rankšluosčiu, kad neliktų per daug riebalų).
  9. Šaukštu arba mažyčiu samteliu dėkite tešlą į įkaitintą keptuvę, formuodami nedidelius blynelius – taip jie bus lengviau vartomi ir greičiau iškeps.
  10. Kepkite, kol paviršiuje pasimatys burbuliukai, o kraštai šiek tiek paruduos (maždaug 2 minučių). Apverskite blynelius ir dar kepkite apie 1–2 minutes, kol abi pusės gražiai apskrus.
  11. Iškepusius blynelius dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nusigertų perteklinis riebalų kiekis. Patiekite šiltus – jie būna ypač purūs ir minkšti!

Naudingi patarimai

Blyneliai su kefyru bus sėkmingiausi, jei laikysitės kelių paprastų taisyklių. Pirma, visada stenkitės naudoti kambario temperatūros produktus – taip tešla greičiau ir tolygiau susimaišys. Antra, miltus geriausia persijoti prieš dedant į tešlą: taip ne tik išvengsite gumulėlių, bet ir suteiksite patiekalui ypatingo minkštumo. Kepimo soda turėtų būti dedama paskutinėse stadijose, nes ją suaktyvina kefyras, o kuo daugiau laiko praeis iki kepimo, tuo mažiau tešla išliks puri. Kepant svarbu neskubėti ir nepilti per daug tešlos į keptuvę – nedideli blynai geriau iškepa, o vartant nesušlunga. Jeigu norite dar lengvesnių blynelių, dalį miltų galite pakeisti kukurūzų ar avižiniais miltais.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Tobuli blyneliai su kefyru gali būti pritaikomi pagal kiekvieno skonį. Norintiems saldžių pusryčių rekomenduojame į tešlą įmaišyti razinų, mėlynių, šokolado gabalėlių ar tarkuotų obuolių – taip blynai įgaus naujų poskonių. Jei mėgstate pikantiškus užkandžius, į tešlą galite įdėti kapotų svogūnų laiškų, špinatų ar net tarkuoto fermentinio sūrio – blynelių skonis tada bus visai kitoks. Patiekimas taip pat atveria fantazijos galimybes: tradiciškai blynelius skanaukite su grietine ir medumi, naminėmis uogienėmis ar vaisių tyre. Taip pat puikiai tinka jogurtas, karamelės kremas, riešutų sviestas arba paprastas cukraus pudros pabarsymas. Norėdami nustebinti svečius, galite blynelius pertepkti varškės ar maskarponės kremu ir tarpuose įdėti šviežių uogų – atrodys kaip mini tortukas. Šis dėvimas patiekalas leidžia nevaržomai improvizuoti, tad kiekviena šeima atras savo tobulą blynelį su kefyru!