Tiramisu Beatos receptas su maskarponės sūriu ir kava

Tiramisu Beatos receptas su maskarponės sūriu ir kava

Tiramisu Beatos – tai desertas, kuris jau kelerius metus džiugina daugybę Lietuvos šeimų ir tampa tikra puošmena ant šventinio arba savaitgalio stalo. Šio patiekalo populiarumą Lietuvoje tikrai paskatino kulinarė Beata Nicholson, pasiūliusi savo paprastą, bet ypatingai gardų tradicinio itališko tiramisu receptą. Tiramisu Beatos vardu tapo lengvai pagaminamu, šviežiu ir subtiliu desertu, kuris puikiai tinka ne tik ypatingoms progoms, bet ir saldesnei kasdienai. Šiame straipsnyje pristatysime tikslų ingredientų sąrašą, detalią gaminimo eigą, naudingus patarimus bei keletą gardžių variacijų ir patiekimo idėjų.

Ingredientai

  • 3 dideli kiaušiniai (švieži, ypač svarbu naudojant termiškai neapdorotas žaliavas)
  • 100 g cukraus pudros arba smulkaus cukraus
  • 500 g maskarponės sūrio
  • 200–250 g Savoiardi arba „damų pirštelių” sausainių
  • 200 ml stiprios kavos (Espresso arba juodos kavos, atvėsintos)
  • 2 valg. š. Amaretto likerio (nebūtina, bet suteikia ypatingą skonį)
  • Kakavos milteliai – apibarstymui

Gaminimo eiga

  1. Pasiruoškite visus ingredientus ir įrankius. Kiaušinius geriausia naudoti kambario temperatūros – tada kremas bus purenesnis.
  2. Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų. Svarbu, kad į baltymus nepatektų trynių – kitaip jie gali blogai išsiplakti.
  3. Trynius sudėkite į dubenį, įberkite cukraus ir elektriniu plaktuvu plakite apie 4–5 minutes, kol masė taps šviesi ir puri. Tai ypatingai svarbu – kuo geriau išplaksime trynius, tuo tiramisu bus švelnesnis.
  4. Į trynių masę po truputį dėkite maskarponę, kiekvieną kartą švelniai išmaišykite, kad kremas būtų vientisas ir purus. Nesumaišykite per stipriai – plakite minimaliu greičiu arba maišykite mentele.
  5. Atskirtus kiaušinių baltymus išplakite atskirame, sausiame dubenyje iki standžių ir blizgių putų. Įsitikinkite, kad nėra nei lašo trynių ar riebalų – tai padės pasiekti idealią baltymų konsistenciją.
  6. Keliais etapais švelniai įmaišykite baltymus į maskarponės masę. Geriausia naudoti didelę mentelę ir lėtai sulankstyti baltymus, kad nesuardytumėte jų struktūros.
  7. Paruoškite kavos ir likerio (jei naudojate) mišinį. Į gilią lėkštę supilkite atvėsusią stiprią kavą, pagal skonį įpilkite Amaretto. Kava turi būti šalta – tada sausainiai nepraras struktūros.
  8. Pradėkite formuoti tiramisu. Į vidutinio dydžio indą arba stiklinį indą dėkite sluoksnį sausainių. Kiekvieną sausainį trumpam (1–1,5 sek.) pamirkite kavos mišinyje – stenkitės, kad jie nesušlaptų pernelyg stipriai, nes suminkštės per daug ir praras formą.
  9. Sausainių sluoksnį aptepkite puse maskarponės kremo. Išlyginkite, kad paviršius būtų lygus.
  10. Dėkite antrą sausainių sluoksnį – vėl trumpam pamirkykite ir dėliokite ant kremo.
  11. Užbaikite desertą likusiu maskarponės kremu. Išlyginkite paviršių, kol bus gražiai lygus.
  12. Indą su tiramisu uždenkite maistine plėvele ir padėkite šaldytuve mažiausiai 4–6 valandoms (geriausia – per naktį), kad desertas susigertų ir įgautų vientisą tekstūrą.
  13. Prieš patiekdami gausiai apibarstykite kakavos milteliais. Kakava turi būti paskutinė – taip išliks sausa ir aksominė.

Naudingi patarimai

Kokybiški ingredientai – sėkmingo tiramisu pagrindas. Rinkitės kuo šviežesnius kiaušinius, nes jie nebus termiškai apdorojami. Kavą galima pasiruošti iš anksto – ji turi būti visiškai atvėsusi. Jei norite laikytis klasikinio itališko skonio, būtinai naudokite maskarponės sūrį, tačiau jei reikia alternatyvos – galima pabandyti su švelniausiu kremine varške, tačiau tekstūra ir skonis bus kitokie.

Kiaušinių baltymų įmaišykite ypač švelniai – tai padės kremui išlikti puriam ir lengvam. Jeigu kremas atrodo per skystas, tai dažniausiai dėl per stipriai išmaišytos maskarponės ar neidealiai išplaktų baltymų. Visada stenkitės bet kokį kremą gaminti atvėsusioje patalpoje ir tuoj pat naudoti.

Jei be tiramisu desertų neįsivaizduojate šventinės programos, rekomenduojama desertą gaminti likus parai iki patiekimo – per naktį desertas įgaus dar intensyvesnį skonį, o tekstūra taps tvirtesnė ir kremiškesnė. Nepamirškite šviežiai užbarstyti kakavos miltelių tik prieš patiekdami – jei padarysite iš anksto, drėgnumas patamsins kakavos paviršių.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Jei norite paįvairinti tradicinę tiramisu Beatos versiją, yra daugybė įkvėpimo. Galite keisti likerio skonį: vietoj Amaretto naudokite apelsinų likerio arba net be alkoholio – vaikams ar nėščiosioms. Taip pat puikiai tiks įvairūs skonio papildymai – pavyzdžiui, plonyčiai tarkuoto juodojo šokolado sluoksneliai tarp kremų arba kelios šviežios uogos – braškės, avietės, kurios suteiks desertui gaivumo.

Mini tiramisu porcijos stiklinėse – ypatingai elegantiška idėja individualiems svečiams, ypač jei planuojate šventę ar furšetą. Tokiu būdu kiekvienas galės mėgautis ne tik skoniu, bet ir gražia desertų išvaizda. Taip pat galima sluoksniuoti desertą ne tik stačiakampėje, bet ir apvalioje formoje ar net keksiukų formelėse.

Gaminant be kiaušinių, galima vietoje jų naudoti daug riebalų turinčią, standžiai išplaktą grietinėlę – tai puikus pasirinkimas tiems, kurie nori saugesnio, bet ne mažiau gardaus varianto. Viskas, ko reikia – pakeisti kiaušinius 250 ml riebios (35–36%) grietinėlės, išplakti ir atsargiai sumaišyti su maskarpone bei cukrumi. Toks desertas bus truputį stabilesnis ir laikysis ilgiau net šiltame ore.

Nepamirškite: net vienas paprastas tiramisu Beatos receptas gali virsti daugybe įvairių skonių interpretacijų – drąsiai eksperimentuokite ir ieškokite savo mėgstamiausio derinio!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *