Cukinijų troškinio receptas su daržovėmis ir pomidorais

Cukinijų troškinio receptas su daržovėmis ir pomidorais

Troškinys su cukinija – tai universali, šilta ir sotaus skonio vakarienės idėja, kurią renkasi tiek šeimos, tiek vieniši gurmanai visoje Lietuvoje. Šio patiekalo pagrindas – minkštos, lengvos cukinijos, kurios puikiai dera su įvairiais daržovių, mėsos ar augaliniais ingredientais. Troškinys su cukinija žavi savo paprastumu, tačiau kartu leidžia išlaisvinti kūrybiškumą virtuvėje. Cukinija – išskirtinai skirtingiems skoniams prisitaikantis produktas, kuris sugeria kitų daržovių, žolelių bei prieskonių aromatus, todėl troškinys visada išlieka kvapnus, sodrus ir švelnus. Tai nėra tik greito paruošimo vakarienė – toks patiekalas gali tapti sočiu pietų pasirinkimu ar net lengva šilto stalo dekoracija svečių vakarui. Čia sužinosite, kokie geriausi ingredientai dera su cukinija troškinyje, kaip profesionaliai jį paruošti, o taip pat – kaip šį paprastą patiekalą paversti nauju skonių atradimu kasdienybėje.

Ingredientai

  • 2 vidutinio dydžio cukinijos (apie 800 g)
  • 1 didelis svogūnas
  • 2 morkos
  • 1 raudonoji paprika
  • 2 česnako skiltelės
  • 400 g konservuotų pomidorų arba 4 švieži pomidorai
  • 200 g konservuotų avinžirnių arba pupelių (nebūtina, bet suteikia sotumo)
  • 2 valg. šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1 arbat. šaukštelis saldžiosios paprikos miltelių
  • ½ arbat. šaukštelio džiovintų raudonėlių arba bazilikų
  • Druska, šviežiai malti pipirai pagal skonį
  • 200 ml daržovių sultinio arba vandens
  • Nedidelis šviežio petražolių ar krapų pundelis patiekimui

Gaminimo eiga

  1. Nusiplaukite cukinijas ir, jei norite, nulupkite. Jaunų cukinijų lupti nereikia – žievelė išlieka minkšta ir troškinyje suteikia papildomo skonio bei tekstūros.
  2. Cukinijas supjaustykite nedideliais gabaliukais arba pusmėnuliais – tokie gabalėliai greitai suminkštės ir tolygiai pasidengs troškinio padaže.
  3. Svogūną nulupkite ir supjaustykite smulkiais kubeliais. Morkas nuplaukite, nuskuskite ir supjaustykite plonais griežinėliais arba smulkiais pusiau mėnuliais. Papriką nuvalykite nuo sėklų ir pjaustykite kubeliais.
  4. Didelėje keptuvėje arba puode įkaitinkite alyvuogių aliejų. Sudėkite svogūną ir šiek tiek pakepinkite, kol pradės minkštėti – apie 3–4 minutes.
  5. Pridėkite smulkintą česnaką, sumaišykite. Tuomet sudėkite morkas ir papriką, kepkite dar porą minučių, kol daržovės šiek tiek suminkštės ir paskleis savo aromatus.
  6. Sudėkite cukinijas. Maišydami kepkite viską dar 2–3 minutes, kad cukinijos šiek tiek suminkštėtų ir paleistų sultis.
  7. Supilkite konservuotus arba smulkintus šviežius pomidorus bei daržovių sultinį arba vandenį. Jei norite sotaus troškinio, dabar pridėkite nuplautus avinžirnius ar pupeles.
  8. Berkite saldžiąją papriką, džiovintus raudonėlius ar bazilikus, pagardinkite druska ir pipirais pagal savo skonį.
  9. Uždenkite puodą ir troškinkite ant vidutinės ugnies apie 20–25 minutes, retkarčiais pamaišydami. Stebėkite, kad daržovės nesubyrėtų – jos turi likti lengvai traškios, bet minkštos.
  10. Prieš pat patiekiant, paragaukite ir, jei reikia, pakoreguokite prieskonius. Pabarstykite smulkintomis šviežiomis petražolėmis ar krapais ir patiekite karštą su mėgstamu garnyru ar tiesiog šviežia duona.

Naudingi patarimai

Troškinys su cukinija – universalus patiekalas, lengvai prisitaikantis prie metų laiko, šeimos poreikių ar net šaldytuvo turinio. Kad patiekalas būtų kuo gardesnis, rekomenduojama rinktis jaunas cukinijas – jų žievelė plona, nėra reikalo lupti, o minkštimas nėra vandeningas. Jei naudojate senesnes ar dideles cukinijas, išskobkite sėklas ir sunkesnę žievę nuskuskite. Prieskoniai svarbūs ne mažiau nei ingredientai: troškiniui puikiai tiks ne tik paprika ar raudonėlis, bet ir čiobreliai bei prieskonių mišiniai pagal asmeninį skonį. Nebijokite improvizuoti – troškinys su cukinija mėgsta šviežius ar džiovintus prieskonius, taip pat puikiai sugeria česnako ir svogūno kvapus. Norint sotesnio patiekalo, galima pridėti mėsos (vištienos, kalakutienos ar jautienos faršo), tačiau vegetarinė versija troškinį paverčia lengvu, itin puikiai virškinamu ir vitaminų gausiu pasirinkimu. Svarbiausia – troškinkite ant žemos ar vidutinės ugnies, kad daržovės išlaikytų savo formą, bet nebūtų pervirtos.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Cukinijos troškinys – nepaprastai lankstus, tad galite kiekvieną kartą jį ruošti vis kitaip. Siekiant išgauti Viduržemio jūros skonį, prie pagrindinių daržovių pridėkite baklažanų, alyvuogių ar kaparėlių. Norint sotesnio patiekalo, naudokite vištieną, jautienos ar kalakutienos gabaliukus – troškinkite kartu, kol mėsa suminkštės. Jei mėgstate Azijos motyvus, papildomai įdėkite porą šaukštų kokosų pieno, imbiero ar šlakelį sojos padažo – tai patiekalui suteiks egzotišką poskonį.

Patiekite troškinį su cukinija kartu su trupintu feta sūriu ant viršaus – tai suteiks gurmaniško sūrumo. Puikiai dera su šviežiai virtu ryžių, bulvių koše ar makaronais. Karštą vasarą troškinys patiekiamas netgi atvėsintas – tuomet jis tampa švelniu vasaros užkandžiu. Jei lieka, sekančią dieną galite šį patiekalą dėti į tortiliją, supakuoti į pietų dėžutę ar naudoti kaip garnyrą prie keptos mėsos ar žuvies.

Svarbiausia – troškinys su cukinija tinka tiek kasdieniam, tiek šventiniam stalui, nes sudedamosios dalys visada lengvai randamos, o deriniai – neišsemiami. Drąsiai kurkite savo skonio receptą ir mėgaukitės kiekvienu kąsniu!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *