Gaivių vištienos salotų receptas Tupperware akcijai

Gaivių vištienos salotų receptas Tupperware akcijai

Ar kada susimąstėte, ką reiškia „Tupperware akcijos“ ir kaip šios iniciatyvos prisideda prie įvairių receptų kūrimo bei bendruomenės susibūrimo? Nors Tupperware akcijos dažniausiai siejamos su praktiškais sandariais indais ir jų pirkimo galimybėmis, ši sąvoka taip pat apima ir susitikimus, kuriuose dalijamasi virtuvės patirtimi, gaminami lengvi užkandžiai, ruošiami desertai ar net organizuojamos bendros vakarienės. Akcijos gali būti puiki proga atrasti naujų, nesudėtingų receptų, tobulėti kulinarinėje srityje ir išbandyti skirtingus patiekalus, kuriems svarbus patogus laikymas ar transportavimas. Šiame straipsnyje pasidalinsiu universaliu „Tupperware akcijų“ patiekalu – gaivia salotų lėkšte, kuri puikiai tinka bendruomeniniams renginiams, išvykai ar pietums darbe. Jau paruošti ingredientai ir lengvas gamybos procesas leis mėgautis sveiku, gardžiu maistu bet kokiai progai, o naudingi patarimai užtikrins, jog rezultatas pateisins lūkesčius.

Ingredientai

  • 200 g virtos vištienos krūtinėlės (galima keisti kalakutiena arba tofu)
  • 1 didelė morka
  • 1 indelis vyšnių pomidorų (apie 200 g)
  • 1 mažas agurkas
  • 100 g šviežių salotų lapų (romėnų, ledinių arba miksuotų)
  • ½ raudonojo svogūno
  • 1 avokadas
  • 50 g fetos sūrio (galite naudoti mocarelą, varškės sūrį ar augalinį variantą)
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukštelis citrinos sulčių
  • Druskos ir pipirų pagal skonį
  • 2 šaukštai skrudintų sezamo, moliūgų ar saulėgrąžų sėklų
  • Šviežių žolelių: krapai, petražolės ar bazilikas (nebūtina, bet rekomenduojama)

Gaminimo eiga

  1. Vištienos krūtinėlę išvirkite sūdytame vandenyje (arba naudokite jau iš anksto pasiruoštą ir atvėsusią).
  2. Morką nuplaukite, nulupkite ir sutarkuokite stambia burokine tarka.
  3. Vyšnių pomidorus nuplaukite ir perpjaukite pusiau.
  4. Agurką nuplaukite, supjaustykite plonais griežinėliais ar kubeliais.
  5. Salotų lapus nuplaukite ir nusausinkite, jei reikia, suplėšykite mažesniais gabalėliais.
  6. Raudonąjį svogūną nulupkite ir supjaustykite plonais pusžiedžiais.
  7. Avokadą perpjaukite pusiau, pašalinkite kauliuką, minkštimą išimkite šaukštu ir supjaustykite griežinėliais.
  8. Fetos sūrį supjaustykite mažais kubeliais arba sutrupinkite rankomis.
  9. Dideliame dubenyje sudėkite visus paruoštus ingredientus: morką, pomidorus, agurką, salotas, svogūną, avokadą, vištieną, fetą, žoleles.
  10. Atskirame indelyje sumaišykite alyvuogių aliejų, citrinos sultis, žiupsnelį druskos ir pipirų, gerai išplakite šakute.
  11. Užpilkite padažu salotas, švelniai išmaišykite.
  12. Prieš pat patiekimą pabarstykite skrudintomis sėklomis ir, jei norite, dar šiek tiek žolelių.

Naudingi patarimai

Kad jūsų salotos neprarastų traškumo ir išliktų ypatingai gaivios, rekomenduoju padažą laikyti atskirai ir užpilti tik prieš pat valgant. Tupperware tipo sandarūs indeliai – puikus pasirinkimas tiek ingredientų laikymui, tiek patogiam jų transportavimui į darbą ar iškylą. Jei norite salotas paiimti į akciją ar dalytis su draugais, ingredientus galite sluoksniuoti: apačioje dėkite tankesnius ir sultingesnius (pvz., agurkus, pomidorus), viršuje – salotų lapus, fetą ir vištieną, o avokadą bei sėklas – pačioje patiekimo pabaigoje. Tokiu būdu net po kelių valandų salotos liks šviežios ir sodraus skonio.
Taip pat rekomenduoju avokadą apšlakstyti citrinos sultimis, kad jis nepajuostų. Jei norite padidinti baltymų kiekį, įdėkite virtų pupelių ar avinžirnių, o mėgstantiems sočiau – tinka ir paimti virti makaronai ar kvietinės kruopos (pvz., kuskusas). Salotos yra be glitimo ir gali būti pritaikytos vegetariškai ar net veganiškai versijai.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Jei norite eksperimentuoti, gardinkite šias salotas skrudintomis duonos riekelėmis (krutonomis) ar Griežtų žolelių pesto padažu. Žiemą vištieną galite pakeisti kepta daržove (buroku, moliūgu), o karštą sezoną rinkitės gaivesnes daržoves ar net sezoninius vaisius (granatai, braškės, mango).
Šias salotas galima susluoksniuoti nedideliuose sandariai užsidarančiuose indeliuose – patogus pasirinkimas vaikų užkandžiams, biuro pietums ar išvykai gamtoje. Tupperware akcijos ir panašūs susitikimai – puiki proga gaminti drauge: sudėkite ingredientus ant stalo ir leiskite kiekvienam susikomplektuoti savo salotų dubenėlį pagal skonį. Norisi prabangos – patiekite su ant grotelių kepta vištiena ar žuvimi, o vegetarišką variantą paplepinkite su keptais tofu gabalėliais. Rinkitės mėgstamą užpilą: jogurtinį, garstyčių ar citrinų-medaus. Tokios salotos – universali, greitai pagaminama ir subalansuota vakarienės ar pietų idėja, tinkanti bet kokiai progai, ypatingai per bendruomenines Tupperware akcijas ar draugiškas vakarienes.