Keptas pomidorų padažas

Keptas pomidorų padažas

Tomate frito ispaniškai reiškia „kepti pomidorai“ – tai paprastas, bet labai skanus pomidorų padažas, gaminamas iš šviežių pomidorų. Šis receptas puikiai tinka panaudoti pernokusiems pomidorams, kurie jau pradeda minkštėti. Padažas populiarus ne tik Ispanijoje, bet ir visame Viduržemio jūros regione.

Svarbiausi skoniui įtaką darantys veiksniai

Norint išgauti geriausią skonį, padažą reikia gaminti ilgai, o alyvuogių aliejus suteikia jam ypatingo sodrumo. Kuo labiau prinokę ir kvapnesni pomidorai, tuo geresnis bus galutinis rezultatas. Tačiau net ir su mažiau aromatingais pomidorais padažas pavyks puikiai.

Reikalingi ingredientai

  • 1,5 kg pomidorų
  • Pilna česnako galvutė (10–12 skiltelių)
  • 10 šaukštų alyvuogių aliejaus (galima naudoti ir kitą augalinį aliejų)
  • Druska pagal skonį
  • Juodieji pipirai pagal skonį
  • 1 šaukštas cukraus
  • 1 šaukštas džiovintų žolelių arba raudonėlio

Gaminimo būdas

  1. Paruoškite pomidorus ir česnaką.
    Pomidorus supjaustykite ketvirčiais ir atidėkite į šalį. Česnaką smulkiai sukapokite arba sutrinkite.
  2. Kaitinkite česnaką su aliejumi.
    Aukštesnėmis sienelėmis turinčiame puode įkaitinkite alyvuogių aliejų ir trumpai pakepinkite česnaką vidutinėje aukštoje temperatūroje. Puodas, o ne keptuvė, padės išlaikyti skystį ir išvengti padažo išsausėjimo ar prisvylimo.
  3. Sudėkite pomidorus.
    Suberkite pomidorus į puodą ir kepkite apie 5 minutes. Tada įdėkite visus likusius ingredientus ir sumažinkite kaitrą iki vidutinės ar žemos.
  4. Ilgas troškinimas.
    Padažą virkite nuo 1 iki 1,5 valandos, kad jis sutirštėtų ir įgautų sodresnį skonį. Kuo ilgiau virsite, tuo labiau sumažės skysčio kiekis. Jei norite pasigaminti koncentruotą pomidorų pastą, virkite iki 2 valandų.

Patiekimo idėjos

Tomate frito yra puikus padažas makaronams ar ryžiams. Jis taip pat gali būti naudojamas gaminant įvairius troškinius ar sriubas. Be to, į pabaigą galima įmušti keletą kiaušinių ir taip paruošti skanų sekmadienio pusryčių patiekalą.

Laikymas

  • Šaldytuve padažas išlieka šviežias 3–4 dienas.
  • Užšaldytas padažas geriausią skonį išlaiko iki 6 mėnesių, tačiau net ir po to jis vis dar saugus vartoti.

Kaip sunokinti parduotuvėje pirktus pomidorus?

Šiam receptui geriausiai tinka kuo labiau prinokę pomidorai. Deja, parduotuvėse jie dažnai parduodami dar neprinokę, todėl gali būti mažiau aromatingi. Kad pomidorai greičiau sunoktų:

  • Sudėkite juos į popierinį maišelį ir laikykite šiltoje vietoje apie savaitę.
  • Į maišelį pridėkite bananą arba obuolį – šie vaisiai išskiria dujas, kurios pagreitina nokimą.
  • Prinokusius pomidorus laikykite atskirai nuo obuolių ir bananų, nes jie gali pradėti gesti greičiau.