Klasikinio medaus torto medučio receptas su grietinės kremu

Klasikinio medaus torto medučio receptas su grietinės kremu

Medutis – tai vienas iš pačių populiariausių lietuviškų desertų, be kurio sunkiai įsivaizduojame šventinius susibūrimus ar šeimos šventes. Šis tortas išskirtinis ne tik savo išvaizda, bet ir nuostabiu, subtiliai medumi kvepiančiu skoniu. Nors kiekvienas turi savo šeimos ar močiutės medučio versiją, tikras medutis yra per šimtmečius ištobulintas klasikinis tortas, kuris pasižymi plonais, trapiais biskvito lakštais ir gaiviu grietinės kremu. Šio deserto gamyba užima šiek tiek laiko, tačiau rezultatas visada atperka pastangas – kiekvienas gabalėlis ištirpsta burnoje ir sušildo ne tik saldumu, bet ir jaukia šilumos nuotaika, primenančia vaikystę ar gražiausias metų šventes.

Ingredientai

  • Medui skirti biskvito lakštai:
    • 3 valg. šaukštai natūralaus medaus
    • 100 g sviesto
    • 150 g cukraus
    • 2 dideli kiaušiniai
    • 1 arb. šaukštelis sodos
    • 350–400 g kvietinių miltų (priklausomai nuo tešlos tirštumo)
    • 1 žiupsnelis druskos
  • Grietinėlės kremui:
    • 750 ml riebaus grietinės (30–36 % riebumo)
    • 200–250 g cukraus pudros (pagal skonį)
    • 1–2 arbat. šaukšteliai vanilinio cukraus
  • Papuošimui:
    • 1 lakštas lakštų trupinių arba kapoti graikiniai riešutai
    • Švieži vaisiai ar uogos (nebūtina)

Gaminimo eiga

  1. Biskvito lakštų ruošimas: Nedideliame puode ant silpnos ugnies ištirpinkite sviestą, suberkite cukrų, dėkite medų ir maišykite, kol masė taps vientisa ir šiluma ištirpins visus ingredientus. Puodą nuimkite nuo ugnies, šiek tiek atvėsinkite ir nuolat maišydami įmuškite kiaušinius.
  2. Į dar šiltą masę suberkite sodos ir vos žiupsnelį druskos, gerai išmaišykite – masė turėtų švelniai putoti ir tapti šviesesnė.
  3. Dalimis berkite miltus ir maišykite iki vientisos, nelimpančios, elastingos tešlos. Ją susukite į plėvelę ir palaikykite šaldytuve 30 min.
  4. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C (viršus–apačia, be ventiliatoriaus). Tešlą padalykite į 7–8 vienodus gabalėlius (jei norite aukštesnio ar didesnio torto, galite dalyti į 6–10 dalių, pagal pageidaujamą dydį).
  5. Kiekvieną gabalėlį plonai iškočiokite ant kepimo popieriaus (labai patogu tiesiog ant popieriaus, kuriuo vėliau lakštą patogu perkelti ant skardos). Suformuokite apskritimus, naudodami torto formą ar lėkštę kaip trafaretą (apie 22–24 cm diametro). Perteklinius kraštelius nupjaukite, bet neišmeskite – vėliau juos iškepsite ir naudosite trupiniams papuošti tortą.
  6. Kiekvieną lakštą kepkite iki vos rusvos spalvos – apie 5–7 min. Per daug neperkepti, kad nebūtų kieti. Tą patį atlikite ir su likusiais lakštais bei visais nupjautais krašteliais.
  7. Išplakite kremą. Grietinę išsukite su cukraus pudra ir vaniliniu cukrumi iki vientisos, kremiškos masės. Paragaukite – kremas turi būti maloniai gaivus, bet ne per saldus.
  8. Gaminant tortą, labai svarbu, kad biskvito lakštai nebūtų karšti – palikite gerai atvėsti.
  9. Susukite tortą: dėkite pirmąjį lakštą ant lėkštės, gausiai aptepkite kremu, dėkite antrąjį lakštą ir vėl tepkite kremu. Kartokite, kol sudėsite visus lakštus.
  10. Viršų ir šonus taip pat tolygiai aptepkite likusiu kremu.
  11. Atvėsintus kraštelių lakštus (arba papildomą lakštą) sumalkite į smulkius trupinius ir gausiai apibarstykite jais torto viršų bei šonus. Norint, galima dalį trupinių sumaišyti su kapotais riešutais (graikiniais ar migdolais) ir jais pagražinti tortą.
  12. Papuošimui galite naudoti šviežias uogas, medaus siūlelį arba kelias mėtas.
  13. Tortą svarbu laikyti šaldytuve bent 8–10 val., kad lakštai sušlaptų, susigertų skoniai ir konsistencija taptų vientisa.

Naudingi patarimai

Tikras medutis nėra labai sudėtingas, tačiau skonio subtilumą lemia keli svarbūs niuansai:

  • Geras medus: Rinkitės kokybišką, natūralų medų. Jis suteiks pagrindinį torto skonį, todėl pigūs sintetiniai pakaitalai ar labai stipraus skonio mišiniai gali iškreipti tradicinį skonį.
  • Grietinė: Riebesnė, natūrali grietinė (ne „lengva”, be priedų) – gaivesnis ir stabilesnis kremas. Jei trūksta tirštumo, galite šiek tiek nuvarvinti grietinę ant marlės arba sumaišyti dalį su maskarpone ar varške.
  • Biskvito lakštai: Tešlos lakštus kočiokite itin plonai – tai garantuos gražų sluoksniavimąsi ir ypatingą trapumą.
  • Svarbiausia – laikas: Leiskite tortui atvėsti ir subręsti. Vos pagamintas medutis gali būti per standus ar sausokas, tačiau po nakties šaldytuve jis tampa tobulai drėgnas ir purus.
  • Puošimas: Trupiniai – klasikinis medučio papuošimas, tačiau visada galite pasitelkti ir fantaziją: naudokite kapotus riešutus, sezamą, medaus siūlelius, sezonines uogas ar net šokolado drožles.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Tikras medutis puikiai tinka įvairioms šventėms – nuo žiemos didžiųjų švenčių iki vasaros gimtadienių. Žemiau keletas variacijų ir idėjų, kaip pritaikyti šį tortą prie savo skonio ar situacijos:

  • Karštas aromatingas gėrimas: Medutį patiekite su puodeliu arbatos, kavos ar net karšto kakavos. Puikus derinys – su natūralia pipirmėčių, liepų ar juodųjų serbentų lapų arbata.
  • Vaisiai ar uogos: Tarp kai kurių lakštų įdėkite sluoksnelį plonai pjaustytų mėgstamų vaisių ar sezoninių uogų (braškių, aviečių, serbentų) – tortas taps šiek tiek gaivesnis, pavasariškas.
  • Maskarponės ar varškės įdėklas: Dalį grietinės kremo galite pakeisti tiršta maskarpone ar kreminiu varškės sūriu – taip skonis bus sodresnis ir stabilesnis.
  • Daugiasluoksnis medutis: Jeigu norite aukštesnio torto, padalykite tešlą į daugiau dalių – 10 ar net 12 – ir kepkite itin plonus lakštus. Pastarieji bręsdami įgauna dar ypatingesnį trapumą ir švelnumą.
  • Individualūs deserto indeliai: Jei norite patiekti medutį ypatingai – suformuokite desertą porcijomis, sluoksniuodami lakštų gabalėlius su kremu indeliuose. Tai ypač patogu šventėms ar piknikams.
  • Šokoladas ar karamelė: Norint paįvairinti ar prabanga padvelkiančio skonio, į kremą įmaišykite šlakelį karamelinio padažo ar užpilkite sluoksnius plonu šokolado sluoksniu.

Patiekite tortą visiems susirinkusiems – tikras medutis džiugins savo skoniu, nostalgiška išvaizda ir subtilia medaus užuomina. Kiekvienas kąsnis stebins ne tik skoniais, bet ir šiltais prisiminimais apie drauge prie stalo praleistas akimirkas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *