Voveraitės su bulvėmis yra klasikinis patiekalas, kuris pakviečia mus į kulinarinę kelionę, kurioje susipina miško grybų kvapai ir šviežios bulvės syvai. Šis derinys yra ne tik skanus, bet ir palyginti lengvai pagaminamas, tad puikiai tiks tiek pradedantiesiems, tiek patyrusiems kulinarams. Voveraitės, dar žinomos kaip geltonosios kleetės ar gūžvolkiai, yra ypatingos savo švelniu ir subtiliu skoniu, kuris puikiai dera su paprastomis, tačiau visada populiariomis bulvėmis. Dėl savo aromato ir tekstūros šis patiekalas yra dažnai pasirenkamas rudeniui, kai voveraitės šviežios ir gausios. Šis patiekalas puikiai tiks kaip pagrindinis valgys arba kaip užkandis prie stalo draugų susibūrime.
Ingredientai
- 500 g voveraičių
- 1 kg bulvių
- 2 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus
- 1 didelis svogūnas
- 2–3 skiltelės česnako
- Saltas ir juodieji pipirai pagal skonį
- 2 valgomieji šaukštai sviesto
- 2 valgomieji šaukštai šviežių petražolių
- 1 arbatinis šaukštelis kmynų (neprivalomas)
Gaminimo eiga
- Pradėkite nuo voveraičių paruošimo. Jei galite, rinkitės šviežias voveraites, tačiau jei nėra tokios galimybės, tiks ir šaldytos. Šviežias voveraites nuplaukite po švelnaus srauto vandeniu, stengdamiesi nesugadinti jų tekstūros. Jei jos yra didesnės, perpjaukite per pusę arba į keturias dalis.
- Nuvalykite ir nulupkite bulves, supjaustykite jas 1 cm storio skiltelėmis ar kubeliais, kad jos greičiau ir tolygiau iškeptų.
- Svogūną supjaustykite smulkiais kubeliais, o česnaką smulkiai susmulkinkite. Jei norite intensyvesnio skonio, česnako galite dėti daugiau.
- Didelėje keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, įdėkite svogūną ir kepkite, kol jis taps skaidrus ir pradės auksuotis. Įpilkite česnaką ir trumpai apkepkite, kad atskleistų savo aromatą.
- Į keptuvę dėkite voveraites ir kepkite ant vidutinės ugnies, kol jos suminkštės ir išgaruos didžioji dalis natūralaus skysčio. Nepamirškite dažnai maišyti, kad grybų skoniai tolygiai pasiskirstytų.
- Tuo tarpu atskirai puode įkaitinkite vandens ir virkite bulves 10–15 minučių, kol jos bus beveik minkštos, bet nepagailės savo formos. Nupilkite vandenį.
- Bulves perkelkite į keptuvę su voveraitėmis, pridėkite sviestą, druską, juoduosius pipirus, o jei norite – kmynus. Kepkite dar 5–7 minutes, kol bulvės pilnai iškeps ir sumaišys su grybais.
- Prieš patiekdami, pabarstykite smulkiai kapotomis šviežiomis petražolėmis, kurios patiekalą pagyvins.
Naudingi patarimai
Jei voveraitės yra labai purvinos ar turite daugiau laiko, jas galite mirkyti trumpai pasūdytame vandenyje ir po to gerai nuplauti. Tačiau venkite ilgo užlaikymo vandenyje, kad grybai neprarastų savo skonio ir tekstūros. Voveraičių patiekale galite naudoti ir sausus prieskonius, pavyzdžiui, kaparėlius ar džiovintas žoleles, kad suteiktumėte patiekalui kitokio skonio niuansų. Vienas iš svarbiausių dalykų – stebėti, kad neperkeptumėte voveraičių, nes jos gali prarasti švelnų skonį ir aromatą.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Voveraitės su bulvėmis gali būti įvairiai pateikiamos. Šį patiekalą galima serviruoti kartu su šviežiomis salotomis, kurios praturtins skonį ir suteiks gaivumo. Jei norite šiek tiek aštresnio skonio, galite pridėti šiek tiek paprikos ar kajeno pipirų. Galite eksperimentuoti ir su grietine ar grietinėlės lašu, užpilant ant patiekalo prieš patiekimą, kas suteiks kreminės tekstūros ir papildomų skonių. Taip pat šią grybų ir bulvių kombinaciją galite naudoti kaip garnyrą prie mėsinių patiekalų, kaip kepsnys ar kepta višta. Su kepsniu tokia derinybė taps tikru skanėstu bet kuriai progai.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.