Klasikinių balandėlių receptas su malta mėsa ir kopūstais

Klasikinių balandėlių receptas su malta mėsa ir kopūstais

Balandėliai – tikra lietuviškos virtuvės klasika ir vienas mėgstamiausių šeimos patiekalų, kurio kvapas ir skonis sugrąžina į vaikystę. Šis, iš pirmo žvilgsnio paprastas, bet itin sotus patiekalas gaminamas iš kopūstų lapuose suvyniotos maltos mėsos ir ryžių įdaro, dažniausiai troškinamas gardžiame pomidorų padaže. Balandėliai neatsiejami nuo daugelio šeimų šventinių stalo arba savaitgalio pietų, nes yra ne tik maistingi, bet ir labai universalūs – juos skanu valgyti tiek ką tik pagamintus, tiek pašildytus kitą dieną. Kiekviena šeima turi savą balandėlių receptą, tačiau šiame straipsnyje pateikiamas patikrintas ir aiškus klasikinis variantas, su kuriuo balandėliai visada pavyksta puikūs. Taip pat aptarsime, ką galima keisti recepte, kad šis sotus lietuviškas patiekalas taptų dar įdomesnis bei pritaikytas individualiems skoniams.

Ingredientai

  • 1 didelis kopūstas (geriausiai – baltagūžis)
  • 500 g maltos kiaulienos (ar kiaulienos ir jautienos mišinio)
  • 1 stiklinė ryžių (apie 180 g)
  • 1 didelis svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 1 didelis kiaušinis
  • 1 a.š. druskos
  • 1/2 a.š. maltų juodųjų pipirų
  • 1 a.š. džiovintų mairūnų arba kitų mėgstamų žolelių (nebūtina)
  • 2-3 v.š. aliejaus svogūnams kepti
  • 500 ml pomidorų padažo arba trintų konservuotų pomidorų
  • 200 ml vandens arba sultinio
  • 1 v.š. cukraus (nebūtina, jei pomidorai labai rūgštūs)
  • Druska, pipirai – pagal skonį padažui

Gaminimo eiga

  1. Pradėkite nuo kopūsto: į didelį puodą įpilkite vandens ir užvirkite. Kiek įmanoma nupjaukite kotą, įdėkite kopūstą į verdantį vandenį ir pavirkite 10–15 minučių. Kai pradeda atsiskirti lapai, juos atsargiai nuimkite šakute ar žnyplėmis ir dėkite į dubenį, kad atvėstų. Stenkitės nesuplėšyti – lapai prireiks vyniojimui.
  2. Kol kopūstas vėsta, pasigaminkite įdarą: ryžius išvirkite iki pusiau minkštumo – jie susigers daugiau skonio troškinant balandėlius. Nusausinkite ir praskalaukite.
  3. Svėgūną smulkiai supjaustykite, česnaką susmulkinkite. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, pakepinkite svogūnus, kol taps permatomi, tuomet pridėkite česnaką ir trumpai apkepkite (apie 1 minutę).
  4. Dideliame dubenyje sumaišykite maltą mėsą, išvirtus ir nusausintus ryžius, apkepintus svogūnus su česnaku, įmuškite kiaušinį, pridėkite druskos, pipirų, jei naudojate – mairūno ar kitų žolelių. Gerai išmaišykite, kad masė būtų vientisa.
  5. Pasirinkite kuo didesnius kopūsto lapus (jei centrinė gysla labai stora – atsargiai išpjaukite). Į kiekvieno lapo vidurį dėkite po porą šaukštų įdaro, užlankstykite šonus ir susukite į vyniotinį, kad įdaras neišbirtų. Kilnojant ar dedant į puodą, balandėlius skaitykite gysla žemyn – taip vyniotiniai neiširs.
  6. Paruoštus balandėlius dėkite į platų puodą ar troškintuvą, sluoksniuokite, kol visus sudėsite.
  7. Pagal skonį pasigaminkite padažą: dubenyje arba puode sumaišykite pomidorų padažą ar trintus pomidorus, įpilkite vandens arba sultinio, pagardinkite šlakeliu druskos, cukraus (jei reikia) ir pipirų. Užpilkite ant balandėlių taip, kad jie būtų vos apsemti (jei reikia – papildomai užpilkite vandens).
  8. Puodą uždenkite, užvirinkite ir troškinkite ant mažos ugnies apie 50–60 minučių. Jei naudojate orkaitę, dėkite į įkaitintą iki 180 °C temperatūros orkaitę ir kepkite uždengtame inde apie 1,5 valandos.
  9. Paruoštus balandėlius patiekite karštus su papildomu padažu, bulvių koše, šviežiomis daržovėmis arba grietine.

Naudingi patarimai

Tikrai gardūs balandėliai prasideda nuo gerai suminkštintų kopūsto lapų – nebijokite jų trumpai pavirti ilgiau, jei jaučiate, kad lapai dar labai tvirti. Svarbu ir tai, kad ryžius naudotumėte tik pusiau virtus, nes jie išbrinks kepant ir taip balandėliai išliks purūs, o ne kieti. Į daržovių ir prieskonių įdarą galite įdėti smulkiai tarkuotos morkos ar petražolių – tai suteiks balandėliams daugiau gaivumo ir spalvos. Jei norite ypatingai švelnaus skonio, į pomidorų padažą įpilkite šaukštą grietinės arba šiek tiek sviesto.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Balandėlius galima gaminti ne tik su maltos kiaulienos ar jautienos įdaru – puikiai tiks ir kalakutiena, vištiena, arba net augaliniai baltymų pakaitalai (soja, lęšiai ar daržovių mišiniai). Mėgstantiems pikantiškesnius skonius galima į kruopų ir mėsos įdarą įmaišyti rūkyto kumpio ar šoninės, patiekalą paįvairinti įvairiais prieskoniais – aitriosios paprikos dribsniai, bazilikas ar petražolės suteiks savitą charakterį.

Tradicinių balandėlių puikus palydovas – šviežių bulvių košė arba tiesiog riekelė naminės duonos. Skanu balandėlius užpilti šaukštu grietinės, pabarstyti šviežiomis krapų ar petražolių šakelėmis. Šaltuoju metų laiku jie puikiai tinka ir kaip antrą kartą pašildomas maistas – skonis tapus dar sodresnis, todėl balandėlius drąsiai galite ruošti didesnį kiekį iškart. Jeigu norisi lengvesnės vakarienės, balandėlius galite iškepti orkaitėje, o padažą pagaminti iš natūralaus jogurto ar švelnaus, nesaldaus moliūgų ar burokėlių padažo.

Į balandėlių gaminimą drąsiai įtraukite ir vaikus – leiskite jiems patiems dėti įdarus ir vynioti vyniotinius. Taip šeimos stalas taps dar jaukesnis, o balandėlių skonis – ypatingas ir savitas!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *