Mielinių blynų receptas tradicinėms Užgavėnėms

Mielinių blynų receptas tradicinėms Užgavėnėms

Užgavėnių blynai – vienas ryškiausių ir smagiausių tradicinių lietuviškų patiekalų, be kurio neįsivaizduojamas Užgavėnių stalas. Šie blynai simbolizuoja žiemos išvarymą bei pavasario laukimą, todėl kepami sočiai, mėgaujantis jų traškumu, kvapu ir įvairiomis gardžiomis pagardomis. Nors kiekviename krašte ar net šeimoje Užgavėnių blynai ruošiami šiek tiek kitaip – vieni renkasi mielinius, kiti – tarkuotų bulvių ar paprastus lietinius blynus, visus juos vienija šventinis nuotaikos ir bendrystės jausmas. Šiame straipsnyje rasite tradicinių Užgavėnių mielinių blynų receptą, kuris patiks visai šeimai ir pradžiugins net reikliausius valgytojus. Sužinosite, kokių ingredientų prireiks, kaip teisingai pagaminti, o taip pat – naudingų patarimų bei idėjų gaminant įvairias blynų versijas ar skaniai juos patiekiant.

Ingredientai

  • 500 ml pieno (šiek tiek pašildyto, bet ne karšto)
  • 40 g šviežių mielių (arba 12 g sausų mielių)
  • 2 valg. šaukštai cukraus
  • 1 arbat. šaukštelis druskos
  • 2 kiaušiniai
  • 500 g kvietinių miltų
  • 50 g sviesto (ištirpinto)
  • 1 arbat. šaukštelis vanilinio cukraus (nebūtina, bet skanu)
  • Aliejaus ar sviesto kepimui
  • Patiekimui: grietinės, uogienės, cukraus pudros ar medaus

Gaminimo eiga

  1. Į dubenį įpilkite šiek tiek pašildyto pieno, įtrupinkite mieles. Įberkite šaukštą cukraus ir po šaukštą miltų. Išmaišykite ir palaukite 10–15 minučių, kol mielės suputos ir pradės „dirbti“.
  2. Į aktyvavusias mieles supilkite likusį pieną, įmuškite kiaušinius, suberkite likusį cukrų, druską, vanilinį cukrų. Lėtai maišydami, dalimis berkite miltus. Masė turi būti panaši į riebią grietinę – tiršta, bet bėganti nuo šaukšto.
  3. Suberkite ištirpintą ir pravėsusį sviestą. Kruopščiai išplakite, kad tešloje neliktų gumuliukų.
  4. Uždenkite masę švariu rankšluosčiu ar plėvele, padėkite šiltoje vietoje ir palikite raugintis 1–1,5 val. Tešla turi padvigubėti ir tapti puri. Jei namie šalta – galima palikti kiek ilgiau ar padėti dubenį ant šiltesnio radiatoriaus krašto.
  5. Kai tešla pakilusi, lengvai ją permaišykite, kad išeitų didelės oro burbuliukai.
  6. Kepimo keptuvėje įkaitinkite lašą aliejaus ar sviesto. Šlapiu šaukštu paimkite porciją tešlos ir dėkite į keptuvę. Kepkite ant vidutinės ugnies, kad blynai suspėtų iškepti ir viduje, ir neskubėtų sudegti išorėje. Kepkite, kol abi blyno pusės gražiai paruduos – po 2–3 min vienai pusei.
  7. Iškeptus blynus dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.
  8. Dėkite ant dubens ar didelės lėkštės, dar karštus tiekiami su grietine, uogiene, medumi ar cukraus pudra – pagal skonį.

Naudingi patarimai

Norint išsikepti purius ir gardžius Užgavėnių blynus, verta atkreipti dėmesį į kelias smulkmenas. Pirmiausia, svarbu neskubėti – mielinei tešlai būtinas pakankamas laikas iškilti, tad jei namuose vėsiau, neskubinkite šio proceso – nuo to priklauso blynų purumas ir skonis. Miltai: jei įmanoma, naudokite šviesius kvietinius miltus aukštesnės kokybės, o prieš įmaišydami juos į tešlą, persijokite – taip blynai taps dar puresni. Naudojant šviežias mieles, jos duoda tą tradicinį aromatą ir skonį, tačiau jei jų neturite, puikiai tiks sausos kepimo mielės. Kiaušiniai ir pienas turi būti kambario temperatūros – taip mielės dar geriau auga, o tešla būna vientisesnė. Kepant, šaukštą vis pamirkykite į šaltą vandenį – taip tešla nelips, o blyneliai išlaikys taisyklingą formą. Jei mėgstate traškesnį kraštelį – blynus kepkite sviesto ir aliejaus mišinyje.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Nors tradiciniai mieliniai blynai laikomi Užgavėnių klasika, galite lengvai pritaikyti receptą pagal savo šeimos skonį ar norimą stilių. Norint įdomesnių skonių, į tešlą galite įtarkuoti šiek tiek citrinos žievelės, įberti razinų, smulkintų obuolių ar uogų. Mėgstantiems sočiau – prieš kepant įdėti šaukštelį varškės arba sluoksniuoti blynus su varškės ar aguonų įdaru. Jei pageidaujate liesesnio varianto, dalį pieno galima pakeisti kefyru ar pasukomis, o dalį miltų – pilno grūdo miltais.

Patiekimui tinka klasikinė grietinė, naminė uogienė (vyšnių, juodųjų serbentų, mėlynių ar aviečių), šviežios arba šaldytos uogos, medaus bei cukraus pudros apibarstymas. Maistui žaismingumo suteiks išdėlioti blynelius į bokštelius arba patiekti juos su spalvingais vaisiais. Jei mėgstate daugiau gurmaniškų derinių – paragaukite blynų su karameliniu padažu, plakta grietinėle ar riešutų sviestu.

Šis receptas puikiai tiks ne tik Užgavėnėms – bandykite kepti šiuos blynus vėlyviems savaitgalio pusryčiams, vaišinkite svečius šventėse ar tiesiog lepinkite šeimą lietingą popietę – skonis ir kvapas primins šventę bet kurią dieną!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *