Šis Napoleono tortas yra neįtikėtinai minkštas, drėgnas ir kvapnus! Nebereikės pirkti sluoksniuotos tešlos, nes dabar ją galite pasigaminti namuose.
Labai džiaugiuosi galėdama pasidalinti šiuo receptu, nes jis leidžia iškepti tikrai nepriekaištingą Napoleono tortą. Šio recepto idėja atkeliavo iš draugės, kuri su manimi pasidalino visomis paslaptimis, kaip išgauti geriausią skonį ir tekstūrą.
Kaip gauti minkštą ir drėgną Napoleono tortą?
Svarbiausia paslaptis – leisti tortui tinkamai susigerti kremą. Sluoksniai turi sugerti tiek drėgmės, kad taptų minkšti ir švelnūs. Kuo plonesni tešlos sluoksniai, tuo greičiau tortas pasieks norimą tekstūrą.
Pagrindinė klaida, kurią daro daugelis, yra per anksti supjaustyti tortą. Anksčiau leidau jam stovėti šaldytuve 24 valandas, bet to nepakako. Šį kartą palikau tortą kambario temperatūroje 18 valandų, o tada dar 9 valandoms įdėjau į šaldytuvą. Tai buvo idealus laikas, leidęs sluoksniams tinkamai suminkštėti. Jei turite laiko, geriausia palikti jį 48 valandoms – taip skonis tik dar labiau išryškės.
Svarbu! Jei nuspręsite palikti tortą kambario temperatūroje, įsitikinkite, kad aplinkos temperatūra nėra per aukšta, nes kremas turi kiaušinių ir gali sugesti.
Kremo paruošimas
Jei įdėmiai pažiūrėsite į nuotraukas, pastebėsite, kad kremas nėra visiškai vientisas. Tai įvyko todėl, kad sviestas ne visiškai susimaišė su kremu, nors abu buvo kambario temperatūros.
Kitą kartą sviestą įdėsiu į dar karštą kremą, o ne atvėsintą, kad jis visiškai susimaišytų ir neliktų grūdėtumo. Laimei, tai neturėjo įtakos skoniui, todėl nusprendžiau vis tiek pasidalinti receptu.
Kremo saldumo balansas
Taip pat pakoregavau cukraus kiekį kreme. Kai kremas atvėso, paragavau ir man pasirodė, kad jis nėra pakankamai saldus. Kadangi sluoksniuota tešla yra visiškai nesaldi, nusprendžiau įdėti daugiau cukraus – papildomus 180 g cukraus pudros.
Rusiškas Napoleono tortas – kuo jis skiriasi?
Reikėtų nepamiršti, kad šis tortas nėra prancūziško stiliaus, kurio sluoksniai išlieka traškūs. Tai rusiška versija, kurioje sluoksniai specialiai paliekami suminkštėti ir susigerti kremo drėgmę.
Išbandykite šį receptą ir įsitikinkite, koks jis skanus!
Ingredientai
Greitoji sluoksniuota tešla:
- 160 ml šalto arba ledinio vandens
- ⅛ šaukštelio druskos
- 1 šaukštas baltojo acto
- 3 šaukštai degtinės arba konjako (nebūtina)
- 2 kiaušiniai
- 625 g kvietinių miltų
- 400 g šalto arba šaldyto sviesto
Kiaušinių trynių kremas:
- 7 kiaušinių tryniai
- 180-270 g cukraus
- 90 g kvietinių miltų
- 1,5 l verdančio pieno (padalinta į 1,3 l + 200 ml)
- 1 šaukštas vanilės ekstrakto
- 200 g nesūdyto sviesto
Papuošimui (nebūtina):
- 2-3 stiklinės uogų (avietės, mėlynės ar kitos)
Gaminimo eiga
Sluoksniuotos tešlos paruošimas
- Paruoškite skystus ingredientus: sumaišykite šaltą vandenį, actą ir degtinę puodelyje. Kitame puodelyje suplakite kiaušinius su druska, tada sujunkite abu mišinius.
- Miltai ir sviestas:
- Naudojant maisto smulkintuvą: suberkite miltus į smulkintuvą, įdėkite šaltą sviestą gabaliukais ir smulkinkite, kol susidarys mažos sviesto granulės.
- Rankiniu būdu: išbarstykite miltus ant darbastalio, dėkite šaltą sviestą ir peiliu pjaustykite bei maišykite, kol sviestas pasiskirstys į mažas daleles.
- Sujunkite ingredientus: į miltų ir sviesto mišinį supilkite paruoštus skystus ingredientus. Maišykite, kol tešla šiek tiek sulips, bet dar nesusiformuos visiškai.
- Suformuokite tešlą: suberkite tešlą ant darbastalio ir rankomis suformuokite vientisą masę. Minkykite kuo mažiau.
- Padalykite ir atšaldykite: iš tešlos suformuokite ritinį, padalykite į 12 dalių, iš jų suformuokite rutuliukus, uždenkite ir dėkite į šaldytuvą bent 1 valandai.
Kremo paruošimas
- Kiaušinių tryniai ir cukrus: dideliame puode suplakite kiaušinių trynius su cukrumi. Įpilkite 60 ml pieno, kad būtų lengviau išplakti iki vientisos masės.
- Miltai ir pienas: įmaišykite miltus, kad neliktų gumuliukų, tada įpilkite dar 60 ml pieno, kad būtų lengviau išmaišyti.
- Pieno pašildymas: likusį pieną pašildykite iki beveik virimo. Jei kaitinate ant viryklės, maišykite, kad neprisviltų.
- Kiaušinių suvienodinimas: labai lėtai, nuolat maišydami, įpilkite karštą pieną į trynių mišinį – tai neleis tryniams sušokti į gumuliukus.
- Virimas: kaitinkite kremą ant vidutinės ugnies, nuolat maišydami, kol užvirs. Virkite dar 2-3 minutes. Įmaišykite vanilės ekstraktą.
- Sviesto įmaišymas: į karštą kremą sudėkite sviestą ir maišykite, kol jis visiškai ištirps.
- Atvėsinimas: kremą išpilkite į didelę kepimo skardą, uždenkite maistine plėvele, kad ši liestų paviršių ir nesusidarytų plėvelė. Palikite atvėsti iki kambario temperatūros.
Sluoksnių kepimas
- Orkaitės paruošimas: įkaitinkite orkaitę iki 200 °C ir vidurinėje lentynoje paruoškite kepimo skardą.
- Tešlos kočiojimas:
- Ant darbastalio padėkite drėgną rankšluostį, kad kepimo skarda neslidinėtų.
- Iškočiokite vieną tešlos rutuliuką iki 28-30 cm skersmens apskritimo, pabarstykite šiek tiek miltais.
- Subadykite šakute kas 2-3 cm, kad kepant nesusidarytų dideli oro burbuliukai.
- Kepimas:
- Kepkite 5-7 minutes, kol sluoksnis taps aukso spalvos.
- Išėmę iš orkaitės, uždėkite 25 cm lėkštę ar formą ir aštriu peiliu apipjaukite perteklių.
- Tešlos likučius suberkite į atskirą dubenį – jie bus naudojami dekoravimui.
- Kartokite su likusia tešla.
Torto surinkimas
- Pagrindo paruošimas: ant serviravimo lėkštės uždėkite šiek tiek kremo, kad pirmasis sluoksnis nepraslystų.
- Papildoma fiksacija (neprivaloma): jei norite idealiai tiesių kraštų, naudokite reguliuojamą torto formą. Jei neturite, galima surinkti laisvai.
- Rezervuokite kremą šonams: 1 stiklinę kremo atidėkite šonų padengimui.
- Sluoksniavimas: ant kiekvieno sluoksnio tepkite apie 4 šaukštus kremo ir tolygiai paskirstykite. Kartokite su visais sluoksniais, baigdami kremu viršuje.
- Torto pailsėjimas:
- Palikite kambario temperatūroje 12 valandų, tada šaldytuve dar 12 valandų.
- Arba laikykite šaldytuve 48 valandas – tai leis sluoksniams visiškai susigerti kremą ir tapti itin minkštiems.
Paskutinis dekoravimas
- Nuėmimas iš formos: jei naudojote torto formą, paleiskite peilį tarp kraštų ir atsargiai nuimkite formą.
- Šonų padengimas: likusį kremą užtepkite ant torto šonų.
- Sluoksnių trupinimas: tešlos likučius susmulkinkite į trupinius. Rankomis prispauskite juos prie torto šonų ir viršaus.
- Papuošimas: jei norite, papuoškite uogomis ir pabarstykite cukraus pudra.