Sviestinių velykinių sausainių receptas su spalvingais pabarstukais

Sviestinių velykinių sausainių receptas su spalvingais pabarstukais

Velykiniai sausainiai – tai ne tik skanus desertas, bet ir graži tradicijų dalis, ypač Lietuvoje švenčiant Velykas. Šie sausainiai kepami iš pagrindinių, lengvai randamų ingredientų, tačiau didžiausią žavesį suteikia jų išskirtinės, su Velykomis siejamos formos ir spalvos. Velykiniai sausainiai dažnai kepami kartu su šeima, puošiami spalvotais pabarstukais, glaistais ar net dažomi natūraliais maistiniais dažais. Jie simbolizuoja pavasario atgimimą, šventinę nuotaiką ir artimųjų bendrystę. Dažniausiai gaminami sviestiniai arba trapūs sausainiai, bet kartu galima drąsiai eksperimentuoti su įvairiomis tešlomis, prieskoniais ir puošybos būdais. Tai – puikus būdas įtraukti vaikus į Velykų pasiruošimą ir sukurti jaukią atmosferą namuose.

Ingredientai

  • 250 g sviesto (kambario temperatūros)
  • 150 g cukraus (galima naudoti rudąjį arba įprastą baltąjį)
  • 2 kiaušiniai
  • 1 arb. š. vanilės ekstrakto
  • 1 žiupsnelis druskos
  • 400 g kvietinių miltų
  • 1 arb. š. kepimo miltelių
  • Pagal skonį: citrinos žievelė arba apelsino žievelė (nebūtina, bet suteikia ypatingą aromatą)
  • Puošybai: spalvoti pabarstukai, kiaušinių baltymo glajus, maistiniai dažai, džiovintos uogos, riešutai

Gaminimo eiga

  1. Į didelį dubenį sudėkite kambario temperatūros sviestą ir cukrų. Plakite mikseriu kelias minutes iki purios, šviesios masės.
  2. Po vieną įmuškite kiaušinius ir toliau plakite. Užbaikite vanilės ekstraktu ir (jei naudojate) tarkuota citrinos ar apelsino žievelė.
  3. Atskirame dubenyje sumaišykite persijotus kvietinius miltus, kepimo miltelius ir žiupsnelį druskos.
  4. Į sviesto ir cukraus masę įmaišykite sausų ingredientų mišinį. Gaunama tešla turi būti minkoma, tačiau nelipni, šiek tiek tvirta. Jei tešla labai limpa, įberkite dar truputį miltų.
  5. Suformuokite tešlą į rutulį, apvyniokite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą 1–2 valandoms, kad sukietėtų ir būtų lengviau kočioti.
  6. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Paruoškite kepimo skardą, ją išklokite kepimo popieriumi.
  7. Atvėsusią tešlą dalimis iškočiokite ant lengvai miltuoto paviršiaus (apie 0,5 cm storio). Išspauskite sausainių formas: Zuikučius, kiaušinėlius, viščiukus, gėlytes ar tai, kas asocijuojasi su Velykomis.
  8. Dėkite išpjautus sausainius ant kepimo skardos 2–3 cm atstumu vieną nuo kito.
  9. Kepkite apie 8–12 minučių, priklausomai nuo sausainių storio ir dydžio, kol krašteliai lengvai paruduos.
  10. Iškepusius sausainius palikite visiškai atvėsti ant grotelių. Tik tada juos puoškite: tepkite baltyminiu glajumi, dėkite pabarstukus, pieškite maistiniais dažais ar naudokite smulkintas uogas, riešutus.

Naudingi patarimai

Norint, kad velykiniai sausainiai pavyktų itin trapūs ir skanūs, svarbu naudoti kokybišką, riebu sviestą ir nepermaišyti tešlos – užtenka, kad ingredientai susijungtų. Jei norite, kad sausainiai ilgiau išliktų minkšti, dėkite į hermetišką dėžutę. Jeigu norite ypatingo skonio, į tešlą įberkite šiek tiek maltų migdolų ar lazdyno riešutų. Nepamirškite, kad glajų geriausia tepti jau atvėsusiems sausainiams, kad jis dailiai sustingtų. Jei planuojate sausainius dažyti, naudokite natūralius dažus – burokėlių, špinatų ar ciberžolės miltelius, jie suteiks subtilių spalvų. Kuo originalesnes formas išsirinksite, tuo labiau sužavėsite vaikus ir svečius! Svarbiausia – gamindami stenkitės įtraukti visą šeimą, nes būtent kartu praleistas laikas suteikia didžiausią šventinį džiaugsmą.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Velykiniai sausainiai – labai universalus skanėstas. Tradicines sviestinių sausainių formas galite pagardinti kakava, cinamonu arba prieskoniais (imbieru, kardamonu). Puikus pasirinkimas – sausainius pertepti uogiene, sviestiniu kremu, užlieti baltuoju ar pienišku šokoladu. Norintiems sveikesnės versijos siūlome dalį kvietinių miltų keisti avižiniais, o cukrų – datulėmis ar medumi. Vaikams ypač patinka sausainių dekoravimas – duokite jiems pabarstukų, džiovintų uogų ar glajaus, leiskite improvizuoti! Sausainius galite supakuoti į skaidrius maišelius ir papuošti kaspinu – bus nuostabi ir simbolinė Velykų dovana. Jie nuostabiai tinka prie rytinės kavos, arbatos ar jaukių šeimos susitikimų metu. Jei norite stalo papuošimo, dėkite sausainius ant žalumos padėklo, šalia dažytų margučių – gausite nuostabią šventinę kompoziciją.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *