Tilapijos filė – tai vienas populiariausių žuvies pasirinkimų tiek šeimos virtuvėje, tiek restoranuose. Šis patiekalas vertinamas dėl savo švelnaus skonio, universalumo ir paprasto paruošimo. Tilapija yra švelnios, baltos mėsos žuvis, kurios filė beveik neturi ašakų, todėl šis pasirinkimas tinka net ir mažiems vaikams ar tiems, kurie bijo žuvies kaulų. Tilapijos filė puikiai sugeria prieskonius, ypač tinka kepimui keptuvėje, orkaitėje ar ant grilio. Dėl neutralios tekstūros ją lengva derinti su įvairiais priedais, padažais bei garnyrais. Šis receptas padės lengvai ir greitai paruošti skanią, sveiką vakarienę, kurią mėgs visa šeima – tiek pradedantieji virtuvėje, tiek patyrę žuvies mėgėjai.
Ingredientai
- 4 tilapijos filė gabalėliai (apie 140–180 g vienas)
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus arba sviesto
- 1 citrina (sultys + tarkuota žievelė)
- 1-2 skiltelės česnako
- Druska pagal skonį
- Šviežiai malti juodieji pipirai pagal skonį
- 0,5 šaukštelio saldžios paprikos miltelių (neprivaloma)
- Keli švieži petražolių ar krapų stiebai (papuošimui)
- 1 šaukštas miltų (jei norima lengvos traškios plutelės)
Gaminimo eiga
- Jei filė šaldyta, ją atitirpinkite šaldytuve arba panardinkite į šaltą vandenį uždengtame inde. Gerai nuplaukite ir konteineriu ar popieriniu rankšluosčiu nusausinkite.
- Filė iš abiejų pusių lengvai pasūdykite, apibarstykite pipirais, išspaudžiamos citrinos sultimis ir, jei norite, apibarstykite saldžios paprikos milteliais. Palikite marinuotis 10–15 minučių, kad žuvis prisigertų skonio.
- Jei norite lengvos plutelės, pabarstykite filė miltais iš abiejų pusių.
- Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ar ištirpinkite sviestą ant vidutinės ugnies.
- Įdėkite susmulkintą česnaką, pakepinkite 30 sekundžių, kol atsiskleis aromatas.
- Dėkite filė į keptuvę ir kepkite kiekvieną pusę 2–3 minutes, kol gražiai apskrus. Filė turėtų tapti balta ir lengvai atskilti šakute, bet išlikti sultinga.
- Kai žuvis apkepa, apšlakstykite ją šviežiomis citrinos sultimis, užbarstykite tarkuotos žievelės.
- Išimkite filė iš keptuvės, papuoškite susmulkintomis petražolėmis ar krapais ir iškart patiekite.
Naudingi patarimai
Norint, kad tilapijos filė būtų sultinga ir nesubyrėtų, venkite perilgai kepti – filė ruošta, kai būna balta, lengvai atsiskiria sluoksniais ir sulig lengvu spaudimu išsiskiria sultys. Jei perkate šaldytą filė, rinkitės kuo šviežesnę, be ledo kristalų ar neaiškios spalvos – tai užtikrins gerą skonį ir konsistenciją.
Jei norite traškesnės išorės, filė prieš kepant pavoliokite miltuose, bet neperdėkite – plonytė miltų plutelė suteiks malonų traškesį nenuslopindama žuvies skonio. Dėl neutralaus tilapijos skonio, drąsiai eksperimentuokite su prieskoniais: tinka įvairūs žolelių mišiniai, imbieras, laiškinis česnakas, net lengvai aštrūs prieskoniai.
Kepant filė keptuvėje, geriausia naudoti nelimpančią dangą ir kepti ant įkaitintos, bet ne per karštos ugnies. Jei norite lengvesnio patiekalo, galite žuvį kepti orkaitėje – pakanka 180 °C ir 8–10 minučių. Nepamirškite neperdėti su prieskoniais ar aliejaus kiekiu – švelnus tilapijos skonis puikiai atsiskleidžia santūriame pagardų fone.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Tilapijos filė pagal šį bazinį receptą yra labai universali – ją drąsiai galima pritaikyti įvairiems kulinariniams variantams. Pabandykite iškepusią filė aptepti pesto padažu arba pagardinti lengvu jogurtiniu padažu su krapais ir agurku. Puikus pasirinkimas – kepta filė sumuštinių ar tortilijų įdarui, pavyzdžiui, „fish tacos“.
Grilyje kepta tilapijos filė puikiai dera su šviežiomis daržovėmis ir citrusinėmis salsomis – mango ar avokadų gabalėliais, raudonaisiais svogūnais, koriandru ir laimo sultimis. Norint egzotiškesnio skonio, filė trumpai pamarinuokite su sojos padažu, imbieru, česnaku ir šaliero sultimis – kepkite kaip įprastai.
Patiekimui rekomenduojama rinktis lengvus garnyrus: garuose virtus brokolius, šparagines pupeles, bulvių arba saldžiųjų bulvių tyrę, kuskusą su žalumynais ar lęšių salotas. Taip pat tilapija idealiai tinka pasidalinimui – iškepkite kelias filė, supjaustykite griežinėliais ir patiekite ant salotų lapų su skrudinta duona.
Jei norite dar didesnio įspūdžio, tiekti žuvį su balto vyno ir sviesto padažu („beurre blanc“) arba lengvai užbarstykite tarkuotu kietuoju sūriu ir keletą minučių paskrudinkite orkaitėje. Nesvarbu, kokią variaciją pasirinksite, tilapijos filė visada bus puikus, lengvai paruošiamas ir visiems patiksiantis valgis.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.
