Tinginys be kondensuoto pieno sviesto ir kakavos receptas

Tinginys be kondensuoto pieno sviesto ir kakavos receptas

Tinginys be kondensuoto pieno – tai puiki alternatyva klasikinio lietuviško desertui, kurią gali pasirinkti tie, kas vengia kondensuoto pieno dėl skonio, sudėtyje esančio cukraus ar tiesiog jo neturi po ranka. Šis desertas išlaiko tikrąją „tinginio“ esmę: gaminti lengva ir greita, o rezultatas – ypatingai gardus, nostalgiškas, traškus, tad patiks tiek vaikams, tiek suaugusiems. Tinginys be kondensuoto pieno dažnai gaminamas naudojant sviestą, cukrų (arba kitus saldiklius), kakavą ir šiek tiek pieno – taip išgaunama artima tradicinei formai masė, be jokio perteklinio saldumo ar riebalumo. Toks desertinis mėsainis puikiai tinka ypatingoms progoms, vakarėliams ar net improvizuotoms iškyloms gamtoje, nes jo paruošimas neužima daug laiko, galima įtraukti vaikus ir eksperimentuoti su ingredientais.

Ingredientai

  • 400 g sausainių (klasikiniai „Gaidelis“ arba trapūs, neutralūs)
  • 150 g sviesto
  • 120 g cukraus (idealu – rudojo, bet galima ir baltojo)
  • 60 ml pieno (arba augalinio, jei norite veganiškos versijos)
  • 3 šaukštai kakavos miltelių (geriau be cukraus – natūralaus skonio)
  • 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus (nebūtina, bet pageidautina)
  • Žiupsnelis druskos (atskleis šokolado skonį)
  • Pasirinktinai:

  • 50 g riešutų (lazdyno, graikinių ar migdolų – pjaustytų stambesniais gabaliukais)
  • 30-50 g razinų arba džiovintų spanguolių
  • 20-30 g juodo šokolado gabalėlių arba trupinių

Gaminimo eiga

  1. Sausainius sulaužykite rankomis į nedidelius (1–2 cm) gabalėlius, sudėkite į didelį dubenį.
  2. Riešutus jei naudosite, šiek tiek paskrudinkite keptuvėje be aliejaus ir susmulkinkite.
  3. Puode ant nedidelės ugnies ištirpinkite sviestą. Suberkite cukrų, kakavos miltelius, vanilinį cukrų, druską, supilkite pieną. Nuolat maišydami kaitinkite, kol visi ingredientai susimaišys į vientisą, blizgią masę. Svarbu neužvirti – pakanka, kad cukrus ištirptų.
  4. Nuimkite nuo ugnies, šiek tiek pravėskite (2–3 minutes), tada į šokoladinę masę galite suberti džiovintus vaisius, riešutus, šokolado gabalėlius (jei norite).
  5. Šokoladinę masę supilkite ant sausainių, kruopščiai išmaišykite, kad visi sausainiai gerai tolygiai pasidengtų.
  6. Didelį maistinį plėvelės ar pergamento lakštą ištieskite, sudėkite į masės krūvą, formuokite norimos formos „vyniotinį“ – galite padaryti klasikinį „dešros“ formos tinginį, arba talpinti į laisvą formą, pvz., duonos kepimo (keksinę) ar paprastą kvadratinį indą.
  7. Suvyniokite, šiek tiek paspauskite, kad subrėžtų, ir įdėkite į šaldytuvą bent 5–6 valandoms (geriausia – per naktį), kad sustingtų ir pakietėtų.
  8. Prieš patiekiant išvyniokite, supjaustykite griežinėliais ar stačiakampiais gabaliukais.

Naudingi patarimai

Norint gauti idealią tinginio konsistenciją, svarbu nepervirti šokoladinės masės – vos sviestas ir cukrus susijungia, nuimkite nuo ugnies, kad neprarastumėte „matinio“ blizgumo ir kad masė būtų jauki, neatskilusi. Jei nemėgstate labai saldžių desertų, drąsiai mažinkite cukraus kiekį arba dalį pakeiskite natūraliais saldikliais (klevų sirupu, medumi). Svarbi detalė – sausainius būtina laužyti stambokais gabalėliais, kad pjūvyje matytųsi gražūs sluoksniai, o bendras deserto vaizdas būtų vizualiai patrauklus.

Šaldytuve tinginį galite laikyti iki savaitės – uždengus, kad neperimtų kitų kvapų. Jei norite ilgesnio galiojimo, laikinai užšaldykite, prieš vartojimą kelioms valandoms išimkite iš šaldiklio – skonis ir struktūra nesuprastės. Svarbu tinkamai pasirinkti pagrindinius produktus: kuo paprastesnės sudėties sausainius imsite, tuo aiškesnis bus šokolado ir sviesto skonis.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Tinginys be kondensuoto pieno leidžia mėgautis legenda tapusiu skanėstu net tiems, kurie vengia itin saldaus, labai sotaus deserto. Šį pagrindinį receptą drąsiai papildykite pagal savo skonį – įdėkite daugiau kakavos, vietoje pieno galite naudoti augalinį pieną (migdolų, avižų), o sviestą keisti dalimi kokosų aliejaus, ypač jei norite kiek egzotiškesnio aromato.

Veganišką tinginio versiją lengvai išgausite sviestą pakeitę į kokybišką augalinį sviesto pakaitalą, visai atsisakius kondensuoto pieno ar naudodami augalinį pieną. Jeigu norite šiek tiek prabangesnio varianto, praturtinkite tinginį riešutų sviestu – pavyzdžiui, žemės riešutų ar migdolų kremu. Drąsesni skonio eksperimentai – džiovintos vyšnios, spanguolės, šiek tiek apelsinų žievelės ar net žiupsnis cinamono šaltomis dienomis.

Patiekdami galite gabalėlius apibarstyti kakava, smulkintais riešutais ar šokolado drožlėmis, papuošti šaldytomis uogomis. Ypač gražiai atrodo, jei kvadratinius tinginio gabalėlius sudedate į bokštelį, perliejate tirpintu karštu šokoladu. Puikiai dera su kava, arbata arba stikline šalto pieno – išbandykite ir kas kartą nustebinkite save nauju skoniu!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *