Tiramisu sausainių receptas su maskarpone ir kava

Tiramisu sausainių receptas su maskarpone ir kava

Tiramisu yra vienas žinomiausių itališkų desertų pasaulyje, stebinantis savo švelniu, kremišku skoniu bei aromatingu kavos sluoksniu. Tačiau norint pagaminti tikrai autentišką tiramisu, būtina žinoti, kas yra tiramisu sausainiai ir kodėl jie tokie svarbūs. Tiramisu sausainiai, dar vadinami „savoiardi“ arba „ladyfingers“, yra orūs, lengvi, pailgi biskvitiniai sausainiai, kurie puikiai sugeria kavą, bet nepraranda savo formos. Jie – pagrindas, nuo kurio priklauso tikro tiramisu tekstūra ir skonis. Šiame straipsnyje aptarsime šių sausainių reikšmę, autentišką tiramisu gamybos eigą, ingredientus, naudingus patarimus bei pateiksime variacijas ir patiekimo idėjas, kad kiekvienas galėtų pasigaminti tobulą desertą namuose.

Ingredientai

  • 300 g tiramisu sausainių (savoiardi / ladyfingers)
  • 400 ml stiprios, atvėsintos kavos (geriausia – espreso arba stiprios natūralios kavos be cukraus)
  • 4 kambario temperatūros kiaušiniai (arba 450 ml plakamos grietinėlės – jei norima be žalių kiaušinių)
  • 100 g cukraus
  • 500 g maskarponės sūrio
  • 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
  • 30–50 ml amaretto arba kito likerio (nebūtina, bet autentiškam skoniui rekomenduojama)
  • 2–3 valgomieji šaukštai kakavos miltelių pabarstymui

Gaminimo eiga

  1. Kavą išvirkite ir atvėsinkite iki kambario temperatūros. Jei norisi intensyvesnio skonio, kavą galite sumaišyti su likeriu.
  2. Sausainius pasiruoškite į platų dubenį ar formą, kurią naudosite tiramisu sluoksniams.
  3. Kiaušinius gerai nuplaukite ir, jei norite, nuplikykite karštu vandeniu dėl saugumo. Padalinkite baltymus ir trynius.
  4. Trynius išplakite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki standžios, baltos masės.
  5. Įmaišykite maskarponės sūrį ir gerai išsukite iki vientisos, glotnios kremo konsistencijos.
  6. Atskirai plakite baltymus iki standžių putų. Atsargiai įmaišykite juos į maskarponės kremą, kad kremas liktų purus ir lengvas. Jeigu kiaušinių naudoti nesinori, vietoj baltymų tiesiog išplakite grietinėlę ir taip pat įmaišykite į maskarponės–trynių masę.
  7. Kiekvieną sausainį greitai, trumpam panardinkite į kavą (ne ilgiau kaip 1-2 sekundes, kad nesumirkę per daug).
  8. Dėliokite pirmą sluoksnį mirkytų sausainių ant indo dugno. Tada užtepkite storą sluoksnį kremo.
  9. Kartokite sluoksniavimą: antras sluoksnis sausainių, vėl kremo, kol išseks produktai, baigiant kremu viršuje.
  10. Paruoštą desertą apibarstykite kakavos milteliais. Geriausia naudoti sietelį, kad kakava pasiskirstytų itin tolygiai ir dekoratyviai.
  11. Uždengę formą, laikykite šaldytuve bent 4-6 valandas, o dar geriau – per naktį. Tiramisu skonis ir tekstūra atsiskleidžia, kai sausainiai gerai prisigeria kavos ir kremas sustandėja.
  12. Patiekite pjaustydami porcijomis, papildomai galite apibarstyti kakava ar net keliais šokolado drožlių gabalėliais.

Naudingi patarimai

Tiramisu sausainiai (savoiardi) yra esminis šio deserto komponentas. Jie turi būti švieži, neperdžiūvę, ir sugerti kavą taip, kad neprarastų savo formos – tai užtikrina tinkamą tiramisu struktūrą. Nepalikite sausainių per ilgai mirkyti kavoje – jie labai greitai sugeria skystį ir gali subyrėti. Jei norite tiramisu be žalių kiaušinių, naudokite tik maskarponę ir plaktą grietinėlę – skonis bus kiek kitoks, bet taip pat puikus. Nepamirškite atvėsinti kavos – nuo karštos skysčio sausainiai greitai sumirksta ir patiekalas gali tapti per minkštas.

Atraskite mėgstamą kavos rūšį – stipri espreso suteikia tiramisu išraiškingo skonio, tačiau galima eksperimentuoti ir su kava be kofeino, jei norima švelnesnio varianto. Naudodami amaretto ar kitą likerių įgausite autentiško itališko poskonio, bet jei gaminate vaikams – likerį tiesiog praleiskite. Taip pat galite naudoti be glitimo sausainius, kad patiekalas tiktų ir tiems, kurie netoleruoja glitimo.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Nors tiramisu dažniausiai gaminamas klasikiniu būdu, galite lengvai pritaikyti šį desertą savo skoniui ir šventei. Pateikiame keletą idėjų:

  • Porcijinis tiramisu: Desertą dėkite į stiklines arba mažus stiklinius indelius – taip tiramisu taps ypatingu asmeniniu desertu ir puoš jūsų šventinį stalą.
  • Vaisinis tiramisu: Į kiekvieną sluoksnį galite įdėti sezoninių uogų, pvz., aviečių, braškių ar mėlynių – vaisiai suteiks gaivumo ir naujų skoninių potyrių.
  • Šokoladinis tiramisu: Papildomai pabarstykite kiekvieną sluoksnį trinto šokolado arba užpilkite šokolado padažu prieš dedant kremą.
  • Sveikesnis variantas: Naudokite mažiau cukraus, maskarponės ir sausainius be glitimo. O maskarponės dalį keiskite graikišku jogurtu – desertą galės mėgautis daugiau žmonių!
  • Alkoholinė ar bealkoholinė versija: Tiramisu su likeriu suteiks daugiau itališko autentiškumo, tačiau be likerio puikiai tinka vaikams ar tiems, kas vengia alkoholio.

Patiekite tiramisu su šviežiais vaisiais, mėtomis ar tiesiog papildomai apibarstykite kakava. Šį desertą galite ruošti ir iš vakaro – taip jis bus dar skanesnis, kadangi visi sluoksniai susigeria ir susijungia. Skanaus!