Bulviniai blynai, dar vadinami lietuviškais bulviniais blynais, yra vienas iš populiariausių ir klasikinių patiekalų Lietuvoje. Jie vertinami dėl sočio skonio, traškios plutelės ir paprasto, tačiau universalaus paruošimo būdo. Šis patiekalas dažnai gaminamas tiek kasdien, tiek savaitgalį, o juos mėgsta tiek suaugusieji, tiek vaikai. Svarbiausias bulvinių blynų akcentas – šviežios, trintomis bulvėmis pagrįstos tešlos švelnumas bei auksinė, traški plutelė. Šiame straipsnyje rasite ne tik tradicinį bulvinių blynų receptą, bet ir naudingų patarimų, kaip pasiekti geriausią rezultatą kiekvieną kartą. Kviesiu susipažinti su ingredientais, gaminimo eiga bei variacijomis, kurios praturtins šį lietuvišką patiekalą kiekvieno stalo.
Ingredientai
- 1 kg bulvių (krakmolingų, tinka senesnės bulvės)
- 1 vidutinis svogūnas
- 1 kiaušinis
- 3–4 šaukštai kvietinių miltų
- 1–2 šaukštai bulvių krakmolo (jei reikia)
- Druska pagal skonį
- Šviežiai malti juodieji pipirai (nebūtina, dėl subtilaus prieskonio)
- Augalinis aliejus kepimui
- Grietinė patiekimui
Gaminimo eiga
- Bulves nulupkite ir gerai nuplaukite. Svogūną taip pat nulupkite ir nuplaukite.
- Bulves ir svogūną sutarkuokite smulkia tarka, geriausia naudoti elektrinę tarką – taip išgausite vientisesnę masę ir sutaupysite laiko.
- Jei norite traškesnių blynų, galite dalį bulvių tarkuoti stambia tarka, tačiau pagrindą geriausia daryti iš smulkiai tarkuotų bulvių masės.
- Sutarkuotą bulvių ir svogūnų masę sudėkite į didelį kiaurasamtį ar sietelį, trumpai nuspauskite, kad nubėgtų pagrindinis bulvių skystis (neišspauskite iki visiško sausumo, kad blynai neišeitų kieti). Jei norite išsaugoti daugiau drėgmės – iš karto galite pradėti ruošti tešlą be spaudimo, tačiau blynai bus minkštesni, mažiau traškūs.
- Bulvių masę perkelkite į dubenį, įmuškite kiaušinį, įberkite druskos, pagal skonį pridėkite pipirų.
- Suberkite miltus ir išmaišykite. Jei masė atrodo per skysta, pridėkite šiek tiek bulvių krakmolo. Tešla turi būti gana tiršta, panaši į grietinės konsistenciją.
- Didelėje keptuvėje įkaitinkite gausų sluoksnį augalinio aliejaus (2–3 mm), kad blynai liktų traškūs, o ne pertroškinti.
- Šaukštu dėkite nedidelius bulvių masės blynelius (apie 1,5 cm storio, 8–10 cm pločio) į įkaitintą aliejų. Mažesni blynai geriau išlaiko formą ir greičiau iškepa viduje.
- Kepkite ant vidutinės ugnies apie 3–4 minutes iš vienos pusės, kol gerai apskrus ir taps tamsiai auksinės spalvos, tada atsargiai apverskite ir kepkite dar 2–3 minutes, kol abi pusės bus traškios.
- Iškeptus blynus sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.
- Patiekite dar karštus su grietine, mėgstamu padažu, rukyta lašiša, silkė ar net šviežiomis daržovėmis.
Naudingi patarimai
Norint išgauti tobulą bulvinių blynų skonį ir tekstūrą, svarbiausia pasirinkti tinkamas bulves – rinkitės krakmolingas, kiek senesnes. Per smarkiai vandeningos, naujos bulvės išskiria per daug skysčio, todėl blynai gali būti per minkšti ar tarsi išvirę. Jei tarkuodami bulves pastebite, kad išskiria daug vandens, norimą konsistenciją išlaikysite nuspausdami dalį skysčio arba pridėję daugiau miltų ar krakmolo.
Svogūnas ne tik suteikia skonio, bet ir padeda bulvėms mažiau tamsėti (oksiduotis). Galite naudoti tiek svogūną, tiek kelis česnako dantelius, jei mėgstate aštresnį skonį.
Kepant blynus labai svarbu nepersistengti su ugnimi – jei aliejus per karštas, blynai greitai ruduoja, bet nespėja iškepti viduje. Jei aliejus per šaltas – jie sugers daugiau riebalų ir bus riebūs bei gležni. Idealiausia kepti ant vidutinės ugnies, nuolat stebint kiekvieno blyno storį.
Dar vienas patarimas – kiekvieną kartą prieš dėdami naują bulvių masės partiją keptuvėje, pamaišykite tešlą, nes apačioje gali susikaupti daugiau skysčio.
Likusią bulvinių blynų tešlą reikėtų sunaudoti kuo greičiau, nes bulvės tamsėja ir praranda skonį. Jei norite ruošti iš anksto, masę laikykite šaldytuve, o druską bei kiaušinį berkite tik prieš kepant.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Bulviniai blynai puikiai tinka įvairioms improvizacijoms. Vietoj įprasto svogūno galite įmaišyti smulkintų česnakų, šviežių čiobrelių, rozmarino ar krapų. Norint sukurti sočiau, blynuose galima įdėti šaukštelį majonezo, šiek tiek sūrio, o norint pikantiškumo – trupintų vytintų lašinių, smulkiai pjaustytą kumpį ar net varškės.
Norėdami sočiausio patiekalo, ant vieno blyno prieš apverčiant galima uždėti šaukštą varškės ar grybų įdaro – tokiu būdu gausite gardų įdarą viduje. Kitas populiarus variantas – papildomai į mišiniį įmaišyti smulkiai tarkuotų morkų arba cukinijų, jos suteiks blynams daugiau spalvos ir švelnesnį skonį.
Patiekiant bulvinius blynus, dažniausiai pasirenkama grietinė bei marinuotos arba raugintos daržovės. Tačiau puikiai derės ir šaltas grybų padažas, švelni žolelių užtepėlė, ančiuvių ar silkės gabaliukai su svogūnu, net kepti kiaušiniai. Ieškantiems ypatingo skonio, siūloma bulvinius blynus pagardinti traškiais šoninės lašeliais, o gurmanai mėgsta eksperimentuoti su sūrio ar varškės užpilais.
Bulviniai blynai skanūs ir atvėsę, pavyzdžiui, kaip užkandis iškylai ar lengviems pusryčiams su šviežių daržovių salotomis. Jei liko neįveikti visi blynai, kitą dieną juos galima trumpai pakepti orkaitėje arba keptuvėje, kad atgautų traškumą.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.