Traškios vištienos receptas orkaitėje su džiūvėsėliais ir sūriu

Traškios vištienos receptas orkaitėje su džiūvėsėliais ir sūriu

Traški vištiena orkaitėje – tai vienas populiariausių patiekalų, kuomet norisi mėgautis traškumu, tačiau nenukrypti nuo sveikesnių maisto ruošos įpročių. Daugelis asocijuoja traškią vištieną su kepta aliejuje, tačiau orkaitėje be didelio riebalų kiekio taip pat galite pagaminti fantastiškai traškią ir sultingą vištieną, kuri džiugins ir vaikus, ir suaugusiuosius. Šio patiekalo esmė slypi teisingame apvoliojime, kruopščiai paruoštuose prieskoniuose ir aukštesnėje kepimo temperatūroje, kuri užtikrina išorinį traškumą bei vidinį minkštumą. Tai puikus pasirinkimas tiek šeimos vakarienei, tiek draugų susibūrimui, ypač tuomet, kai ieškote naminio greito maisto su mažiau kalorijų ir daugiau skonio. Straipsnyje aptarsime, kas lemia tikrai traškią vištieną orkaitėje, kokius ingredientus rinktis ir kaip paprastai žingsnis po žingsnio pasigaminti tobulą patiekalą.

Ingredientai

  • 800 g vištienos file (krūtinėlės arba šlaunelių be kaulo)
  • 1 didelis kiaušinis
  • 100 ml kefyro arba pasukų
  • 150 g džiūvėsėlių (geriausia – panko arba naminiai rupūs džiūvėsėliai)
  • 40 g smulkintų kukurūzų dribsnių (nebūtina, bet labai padeda traškumui)
  • 30 g tarkuoto kietojo sūrio (pvz., parmezano)
  • 1 a.š. saldžiosios paprikos miltelių
  • 1 a.š. česnakų miltelių
  • 1/2 a.š. svogūnų miltelių
  • 1/2 a.š. maltų pipirų
  • 1 a.š. druskos
  • 2 v.š. aliejaus (geriausia – alyvuogių)

Gaminimo eiga

  1. Iš anksto įkaitinkite orkaitę iki 210°C temperatūros (arba 200°C, jei naudojate garų ar ventiliacijos funkciją).
  2. Vištienos file nusausinkite, jei reikia, šiek tiek pamuškite storesnes vietas, kad gabaliukai būtų vienodo storio ir keptų tolygiai.
  3. Paruoškite „marinatą“: giliame inde sumaišykite kiaušinį su kefyru, suberkite pusę visų prieskonių (saldžiosios paprikos, česnako, svogūnų miltelius, pusę druskos ir pipirų). Sudėkite vištienos gabaliukus į masę, išmaišykite ir palikite marinavimuisi bent 30 min., o jei turite laiko – iki valandos šaldytuve.
  4. Kol vištiena marinuojasi, ruošite „apvalkalą“: dubenyje sumaišykite džiūvėsėlius, šiek tiek stambiau sutrintus kukurūzų dribsnius, tarkuotą sūrį ir likusius prieskonius. Supilkite alyvuogių aliejų bei viską gerai išmaišykite pirštais, kad mišinys būtų tolygiai šiek tiek drėgnas – tai labai svarbu norint išgauti traškią plutelę.
  5. Paruoškite kepimo skardą, išklokite ją kepimo popieriumi arba naudokite specialią groteles, kurių pagalba vištiena keptų iš visų pusių. Legviausia – kepimo popierius, tačiau skaniausia – specialios grotelės, kad cirkuliuotų oras.
  6. Kiekvieną vištienos gabaliuką išimkite iš marinado, leiskite nuvarvėti skysčiams, tuomet gausiai apvoliokite džiūvėsėlių mišinyje, švelniai prispausdami, kad apvalkalas tvirtai priliptų. Dėkite ant paruoštos skardos ar grotelių.
  7. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 22–25 min., kol vištiena taps auksinės spalvos, traški, o viduje – sultinga. Jei naudojate šlaunelių mėsą ar storesnius gabalus, gali prireikti kelių papildomų minučių, tad pravartu stebėti – nesudeginkite viršutinės plutelės.
  8. Iškepusią vištieną išimkite ir leiskite pastovėti 3–5 min. prieš pjaustydami ar patiekdami – tai padės išsaugoti sultingumą.

Naudingi patarimai

Traški vištiena orkaitėje neatsiejama nuo kelių svarbiausių aspektų, kuriuos dalijasi net profesionalūs kulinarai:

1. Džiūvėsėliai ir papildomos traškios sudedamosios dalys. Geriausią „traškesio efektą“ užtikrina panko džiūvėsėliai ar keptuvėje paskrudinti naminiai džiūvėsėliai. Kukurūzų dribsniai arba smulkinti sausainiukai suteikia papildomo traškumo ir originalaus skonio. Sūris ne tik pagardina skonį, bet ir puikiai sulimpa su džiūvėsėliais, užtikrinantį storesnę plutelę.

2. Tinkamas marinatas. Kefyras ar pasukos ne tik pagerina skonį, bet ir suminkština vištienos raumeninį audinį, taip paruošdami ją puikiai tekstūrai. Drąsiai galite naudoti ir natūralų jogurtą.

3. Orkaitės temperatūra. Karšta orkaitė (ne mažiau 200–210 °C) garantuoja, kad „apvalkalas“ traškės. Jei temperatūra bus per žema, vištiena suminkštės, o plutelė liks drėgna.

4. Grožėkitės aukso rudumu, bet stebėkite nepervirti. Naudinga pasiruošti skirtingus laikmačius pagal jūsų vištienos gabaliukų dydį – smulkesni iškeps greičiau.

5. Pastovėkimas po kepimo. Leiskite vištienai atvėsti kelias minutes – taip užfiksuosite sultis viduje ir patiekalas nebus sausas.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Traški vištiena orkaitėje puikiai dera tiek kaip pagrindinis patiekalas, tiek kaip užkandis. Ją galite patiekti su įvairiais garnyrais: traškiomis bulvytėmis, grikių arso, kuskusu, šviežiomis daržovėmis ar net grilio salotomis.

Variacijos:

  • Eksperimentuokite su prieskoniais – į džiūvėsėlius dėkite ciberžolės, kari prieskonių, džiovintų žolelių (raudonėlio, čiobrelių, rozmarino).
  • Užpilkite lengvu aitriu medaus ir garstyčių padažu ar pateikite su natūraliu graikišku jogurtu ir šlakeliu česnako padažo.
  • Mažiems vaikams ruošdami sumažinkite prieskonių kiekį ir iškeptą vištieną patiekite su minkšta bulvių tyrele arba makaronais.
  • Galite kepti tiek didelius gabaliukus, tiek mažus „nugget“ dydžio vištienos kąsnelius – pastaruosius lengva skanauti su įvairiais padažais ir puikiai tinka vakarėliams.
  • Labai skanu traškią vištieną naudoti ir burgeriams ar sumuštiniams – derinkite su šviežiais pomidorais, agurkais, sūriu ir salotomis.

Patiekimo idėjos:

  • Patiekite su lengvu agurkų, ridikėlių ir raudonųjų svogūnų salotų garnyru.
  • Puikus derinys su „coleslaw“ kopūstų salotomis ar patiekimą papildykite naminiu pomidorų padažu.
  • Vakarėliui – dėkite mažus vištienos gabaliukus į medinius iešmus ir patiekite su keliais skirtingais padažais – česnakiniu, medaus ir garstyčių, BBQ ar avokadų kremu.
  • Vasarą – traškią vištieną supjaustykite juostelėmis, dėkite į lavašą ar tortilijas su gaiviomis daržovėmis ir lengvu padažu – nuostabus lengvas užkandis, tinkantis iškylai!

Traški vištiena orkaitėje – patiekalas, kurį kiekvienas gali pritaikyti pagal savo skonį ir mėgstamus ingredientus. Tobulas balansas tarp patogumo, skonio ir sveikesnio pasirinkimo!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *