Vištienos piršteliai – tai vienas populiariausių patiekalų tiek vaiko gimtadienio šventėje, tiek vakarojant su draugais ar ieškant greitai paruošiamo užkandžio. Tai ne sudėtingas, bet labai universalus ir visų mėgiamas užkandis: sultingi vištienos gabalėliai, padengti traškia auksine plutele, viduje išlieka ypatingai minkšti. Vištienos pirštelius paprasta derinti su įvairiais padažais, garnyrais, salotomis ar net, pavyzdžiui, įdėti į tortilijas. Tačiau, kas iš tiesų yra vištienos piršteliai, kaip juos pagaminti namuose bei kokias variacijas verta išbandyti – plačiau šiame straipsnyje.
Ingredientai
- 500 g vištienos filė (krūtinėlės be odos ir kaulų)
- 1 kiaušinis
- 80 g miltų
- 100 g džiūvėsėlių (pageidautina panko arba stambesnių)
- 0,5 a. š. maltos paprikos
- 0,5 a. š. česnako miltelių
- 0,5 a. š. druskos
- 0,25 a. š. juodųjų pipirų
- 1 a. š. džiovintų žolelių (pipirinės, raudonėlio ar čiobrelių – pasirinktinai)
- Aliejaus kepimui (jei kepsite keptuvėje arba gruzdintuve)
Gaminimo eiga
- Vištienos filė paskersai supjaustykite ilgomis, vienodo storio juostelėmis (apie 2 cm pločio ir 7–8 cm ilgio). Jei norite, pirštelius galite lengvai pamušti delnine, kad būtų vienodo storio.
- Vištienos juosteles apibarstykite druska, pipirais, paprika, česnako milteliais ir džiovintomis žolelėmis. Gerai įtrinkite prieskonius ir palikite marinuotis bent 15 minučių, o dar geriau – pusvalandžiui.
- Paruoškite trijų dubenėlių sistemą: į vieną suberkite miltus, į kitą įmuškite ir šakute lengvai išplakite kiaušinį, į trečią suberkite džiūvėsėlius. Jei norite ypatingo traškumo, vietoje paprastų naudokite panko džiūvėsėlius.
- Kiekvieną vištienos juostelę įvyniokite į miltus (lengvai nukratykite perteklių), tada panardinkite į kiaušinį ir galiausiai gausiai apvoliokite džiūvėsėliuose. Taip suformuokite visus vištienos pirštelius.
- Kepimui keptuvėje: užkaitinkite keptuvę su apie 1 cm sluoksniu aliejaus vidutinės-aukštos kaitros. Dėkite vištienos pirštelius ir kepkite po 3–4 minutes iš kiekvienos pusės, kol gražiai apskrus ir taps auksiniai. Iškepusius išimkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų aliejaus perteklius.
- Kepimui orkaitėje: pirštelius išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, lengvai apipurkškite aliejumi ir kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 18–20 minučių, kol taps gražios spalvos, pusėje kepimo apverskite, kad apskrustų tolygiai.
- Kepimui karšto oro gruzdintuvėje: sudėkite paruoštus pirštelius į gruzdintuvės krepšelį, apipurkškite aliejumi, kepkite 200 °C apie 10–12 minučių, kartą apverskite. Stebėkite, kad neperkeptų, bet vidus būtų iškepęs sultingai.
- Patiekite karštus, kartu su mėgstamu padažu – puikiai tinka garstyčių, česnakiniai, barbekiu ar lengvi joguriniai padažai.
Naudingi patarimai
Norėdami itin traškios plutelės, rinkitės panko džiūvėsėlius – jie storesni, nesmulkinti ir tolygiau apskrunda. Svarbiausia neperkepkite vištienos – kai tik piršteliai įgauna vienodą auksinį atspalvį, jie turėtų būti jau tinkami valgyti. Labai svarbus ir marinavimas – prieskonių mišinys giliai įsigeria, todėl piršteliai būna sultingesni ir kvapnesni.
Jei norite mažiau riebalų, pirštelius rinkitės kepti orkaitėje ar karšto oro gruzdintuvėje – rezultatas bus kiek kitoks nei keptuvėje, tačiau vis tiek traškus. Norintiems dar daugiau skonio, į džiūvėsėlius galima įberti smulkintų migdolų, sezamo ar net tarkuoto parmezano.
Vištienos piršteliai puikiai tinka užšaldyti – paruoškite daugiau, nei reikia, ir sudėkite į šaldiklį (iki 2 mėn.). Prireikus greito užkandžio – pakanka pašildyti orkaitėje arba gruzdintuvėje.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Klasikiniai vištienos piršteliai skanūs patys vieni, tačiau pabandykite ir šias variacijas:
- Prancūziška: prie džiūvėsėlių įmaišykite smulkintų Provansalio žolelių, trupintų česnakų, švelnių kietųjų sūrių – gausite subtilų sūrų skonį.
- Azijietiška: į marinatą įdėkite šlakelį sojų, sezamo aliejaus, imbiero ir per džiūvėsėlius pabarstykite sezamo.
- Spicy: džiūvėsėlius maišykite su čili dribsniais bei šlakeliu aitriosios paprikos padažo į kiaušinį.
- Be glitimo: naudokite grikių arba kukurūzų miltus ir be gliuteno džiūvėsėlius.
Patiekite su šviežiomis daržovėmis – morkų, agurkų, salierų juostelėmis, arba darykite sumuštinius tortilijoje su salotomis ir šlakeliu mėgstamo padažo. Jei mėgstate, vištienos pirštelius labai tinka patiekti kaip pagrindinį patiekalą su keptomis bulvytėmis ar bulvių koše.
Tai puikus užkandis prie televizoriaus, vakarėliui ar vaikų šventei – skanūs, sultingi ir lengvai pritaikomi pagal skirtingus skonius. Nebijokite eksperimentuoti su prieskoniais, padažais ar net gardinti šviežiomis žolelėmis – kiekvieną kartą gausite naują išraiškingą skonio derinį!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.