Troškintos daržovės yra vienas universaliausių, sveikiausių ir lengvai pritaikomų patiekalų jūsų virtuvėje. Šio gaminimo būdo pagrindas – įvairios daržovės, lėtai verdamos nedideliame kiekyje skysčio ar padaže, kol tampa minkštos, sultingos ir išlaiko visas maistingąsias savybes. Tokiu būdu gaminamos daržovės įgauna ypač intensyvų skonį, todėl puikiai tinka tiek pietums, tiek vakarienei, tiek kaip garnyras prie įvairių patiekalų. Troškinimas leidžia atskleisti daržovių skonio sodrumą net ir tada, kai naudojami paprasčiausi ingredientai. Tai patiekalas, kurį mėgsta ir vaikai, ir suaugusieji, o dėl lankstaus ingredientų pasirinkimo jį lengva pritaikyti pagal metų sezoną, mitybos įpročius ar tai, ką rasite šaldytuve.
Ingredientai
- 2 didelės morkos
- 1 nedidelė cukinija
- 1 raudona paprika
- 1 geltona paprika (nebūtina, bet suteikia spalvų)
- 1 didelis svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- 200 g pievagrybių
- 400 g konservuotų pomidorų (arba 3–4 švieži pomidorai)
- 2–3 v. š. alyvuogių aliejaus
- 100 ml daržovių arba vištienos sultinio (galima keisti vandeniu)
- Druska pagal skonį
- Šviežiai malti pipirai pagal skonį
- Žiupsnelis džiovintų žolelių: čiobrelių, raudonėlio arba baziliko
- Keli šviežio petražolių lapeliai (pabarstymui)
Gaminimo eiga
- Daržoves nuplaukite ir nusausinkite. Morkas nuskuskite ir supjaustykite griežinėliais. Cukiniją supjaustykite pusmėnuliais, paprikas – juostelėmis, svogūną – plonais pusžiedžiais, česnaką – griežinėliais. Pievagrybius perpjaukite pusiau arba į keturias dalis, jei didesni.
- Didelėje gilioje keptuvėje ar puode įkaitinkite alyvuogių aliejų. Suberkite svogūnus ir troškinkite maišydami apie 2–3 minutes, kol suminkštės ir taps permatomi.
- Suberkite česnaką ir troškinkite dar 1 minutę, kol pasklis malonus aromatas. Svarbu nesudeginti, kad neišsiskirtų kartus skonis.
- Pridėkite morkas ir pievagrybius. Kepkite ant vidutinės ugnies 5–6 minutes, maišydami, kol grybai šiek tiek apskrus ir sumažės apimties, o morkos pradės minkštėti.
- Sudėkite paprikas ir cukiniją. Trumpai pakepkite, kad daržovės šiek tiek suminkštėtų, bet neprarastų spalvų.
- Supilkite konservuotus (arba supjaustytus šviežius) pomidorus. Jeigu naudojate šviežius, galite juos prieš tai nulupti.
- Įpilkite sultinio arba šiek tiek vandens. Pagardinkite druska, pipirais ir džiovintomis žolelėmis. Sumažinkite ugnį, uždenkite dangčiu ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 25–30 min. Daržovės turi suminkštėti, bet neišsileisti į tyrelę – patiekalas turi išlikti gana vientisas, su aiškiomis daržovių formomis.
- Baigiant troškinti, paragaukite ir, jei reikia, dar pagardinkite prieskoniais.
- Patiekite karštas, apibarstytas šviežiais petražolių lapeliais. Puikiai tinka kaip pagrindinis vegetariškas patiekalas arba garnyras prie mėsos, žuvies ar kruopų.
Naudingi patarimai
Troškintos daržovės yra labai universalios, todėl galite keisti sudėtį pagal tai, ką turite namuose. Svarbiausia – rinkitės panašaus kietumo daržoves, kad jos tolygiai iškeptų. Jei norite sodresnio skonio, lengvai apkepkite daržoves prieš supildami pomidorus ir sultinį – tokia technika suteikia patiekalui daugiau gylio. Vietoje alyvuogių aliejaus galite naudoti ir kitą mėgstamą kepimo aliejų. Troškinimui labai tinka moliūgas, baklažanai, salierai ar žalieji žirneliai. Jeigu norite mažiau rūgšties, pasirinkite saldesnius pomidorus arba įdėkite šaukštelį cukraus. Skoniui paįvairinti galite įdėti šaukštą adžikos, kelis kaparėlius, šlakelį balzaminio acto ar keletą alyvuogių.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Kiekvienoje šalyje, net kiekvienuose namuose troškintos daržovės gaminamos šiek tiek kitaip. Lietuvoje galima rasti pačių įvairiausių troškinių versijų – nuo klasikinio daržovių troškinio su bulvėmis iki Viduržemio jūros įkvėptų patiekalų. Skoniui pagyvinti galite įmaišyti šaukštą pomidorų pastos ar graikiškų prieskonių. Norite sotesnio patiekalo? Įberkite konservuotų avinžirnių, baltųjų pupelių arba natūralios vištienos gabalėlius. Daržovių troškinys puikiai dera su ryžiais, bolivine balanda, grikiais, perlinėmis kruopomis ar duonos riekele. Stilingai patiekite su šlakeliu alyvuogių aliejaus ir šviežiais žolelių lapeliais. Jei ruošiate šventei, troškintas daržoves galite įdaryti į keptą moliūgą ar cukinijas arba patiekti su keptais tofu, vištiena ar net žuvies iešmeliais – toks meniu tikrai nustebins jūsų svečius!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.