Trupininio pyrago receptas su sviestine tešla ir vaisių įdaru

Trupininis pyragas – tai visame pasaulyje mėgstamas desertas, kuris džiugina savo sviestiniu traškumu ir sodriu skoniu. Šis pyragas išsiskiria paprasta, tačiau nepaprastai gardžia tekstūra, o jį pagaminti gali net ir visiškai nepatyręs kepėjas. Trupininio pyrago pavadinimas kilo dėl jo išskirtinės sandaros – viršuje esantis traškus trupinių sluoksnis sukuria malonią kontrastą minkštam, dažnai vaisių ar uogų pagrindo įdarui. Lietuvoje trupininių pyragų variantai itin populiarūs dėl savo universalumo ir galimybės lengvai pritaikyti sezoniniams ingredientams. Dažniausias klasikinio trupininio pyrago variantas – obuolių ar vyšnių pyragas, nors trupininė tešla sėkmingai dera ir su mėlynėmis, persikais bei kitais mėgstamais vaisiais. Šis desertas yra puikus pasirinkimas tiek kasdieniam šeimos stalui, tiek vakarui su draugais ar ypatingai progai – trupininis pyragas visada atrodo jaukiai ir kviečia pasimėgauti.

Ingredientai

  • 300 g kvietinių miltų
  • 150 g šalčio sviesto
  • 120 g cukraus (baltasis arba rudasis)
  • 1 kiaušinis
  • Žiupsnelis druskos
  • 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus (nebūtina)
  • 400–500 g pasirinkto įdaro (obuoliai, vyšnios, mėlynės ar kt.)
  • 2–3 šaukštai cukraus į įdarą (pagal skonį ir vaisių rūgštumą)
  • 1–2 šaukštai krakmolo (bulvių arba kukurūzų; į vaisinį įdarą)
  • Cinamono (jei gaminate su obuoliais, pagal skonį)
  • Cukraus pudros (pabarstymui, nebūtina)

Gaminimo eiga

  1. Iš anksto pasiruoškite įdarą. Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite plonomis riekelėmis. Uogas nuplaukite ir nusausinkite. Pasirinktam įdarui sumaišykite pasirinktus vaisius ar uogas su cukrumi ir krakmolu. Jei norite, į obuolius įberkite cinamono.
  2. Pyrago tešlai į didelį dubenį suberkite miltus, druską, cukrų ir vanilinį cukrų (jeigu naudojate). Sudėkite šaltą, mažais kubeliais supjaustytą sviestą.
  3. Rankomis arba trintuvu trinkite sviestą su sausais ingredientais, kol gausite rupius sviestinius trupinius (masė turi priminti stambias duonos trupinius – nepertrinkite į vientisą tešlą).
  4. Įdėkite kiaušinį ir rankomis trumpai paminkykite trupinius, kad susijungtų, bet tešla vis tiek liktų biriai trupininė. Jei matote, kad masė per sausa, įpilkite po 1 valg. šaukštą labai šalčio vandens – bet paprastai to neprireikia.
  5. Apie du trečdalius trupinių suberkite į kepimo popieriumi išklotą 24 cm skersmens apvalią kepimo formą. Pirštais lengvai prilipdykite prie dugno ir dalies kraštų, suformuodami pagrindą. Nespauskite stipriai – palikite trupinių išorę šiek tiek „biriai“.
  6. Užberkite paruoštą įdarą ant pagrindo. Tolygiai paskirstykite, stenkites nenaudoti per daug sulčių turinčio įdaro, nes pyragas gali netekti trapumo.
  7. Likusiais trupiniais apibarstykite visą pyrago viršų, kad uogų ar vaisių nematytųsi. Trupiniai turi padengti paviršių netolygiai – taip išgausite būdingą trupininio pyrago išvaizdą.
  8. Kepkite įkaitintoje iki 180°C orkaitėje apie 40–50 min., kol paviršius gražiai pagels ir taps traškus. Jei kepimo metu trupiniai pradeda per daug ruduoti, viršų galite pridengti folija.
  9. Iškepusį pyragą atvėsinkite formoje apie 20–30 minučių, kad įdaras sutvirtėtų. Patiekite šiltą arba atvėsusį, pabarstytą cukraus pudra.

Naudingi patarimai

Tikro trupininio pyrago sėkmė priklauso nuo tešlos – naudokite kuo šaltesnį sviestą ir stenkitės tešlą apdoroti kuo greičiau, kad sviestas neištirptų nuo rankų šilumos. Niekada nepermaišykite tešlos iki vientisos masės, kitu atveju trupinukai gausis per kieti. Rinkitės brandesnius, ne itin sultingus obuolius, o jei kepate su uogomis, būtinai įdėkite truputį krakmolo – jis sugeria ištekėjusias sultis ir neleidžia pagrindui permirkti. Pyragą galima kepti ir pravardžioje pyrago formoje, ir stačiakampėje – trupininiai pyragai gerai tinka kepimui didesniais kiekiais ir pjaustymui kvadratėliais, tad juos patogu pasiimti į svečius ar pikniką. Ant viršaus galima pabarstyti ir kepimo metu trupinti riešutų – taip suteiksite desertui papildomo skonio. Atminkite: šis pyragas nėra skirtas būti labai taisyklingas – netolygūs trupiniai ir išrankiai išbyrėję kraštai yra šio deserto žavesio dalis.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Trupininį pyragą itin lengva pritaikyti sezoniniams produktams. Pavasarį ir vasarą rinkitės vyšnias, mėlynes, trešnes, slyvas, rudenį – obuolius, kriaušes, slyvas ar net rabarbarus. Gali būti maišomi net kelių rūšių vaisiai ir uogos – pvz., obuoliai puikiai dera su mėlynėmis ar spanguolėmis. Norėdami aromatingesnio skonio, į trupinius galite įmaišyti maltų lazdyno ar graikinių riešutų, kokoso drožlių ar net šokolado gabalėlių.
Patiekti trupininį pyragą galite tiek šiltą, tiek atvėsusį. Ypač skanu paragauti su vaniliniais ledais arba plakta grietinėle – šiluma ir trapūs trupiniai puikiai dera su vėsiais desertais. Jei norite šventiškumo, papuoškite pyragą šviežiomis uogomis ir pabarstykite cukraus pudra. Puikus pasirinkimas vaišėms, nes trupininį pyragą patogu transportuoti ir patiekti – tiks tiek prie kavos, tiek prie arbatos.
Jei norite sveikesnio varianto, cukraus dalį keiskite į nerafinuotą ar kokosų žiedų cukrų, pilnus miltus dalinai pakeiskite viso grūdo. O jei mėgstate veganišką virtuvę – sviestą keiskite augaliniu margarinu, o kiaušinį – obuolių tyrelės ar augaliniu pienu. Trupininis pyragas – kūrybiškas, jaukus ir kiekvieną kartą vis kitoks, o jo aromatas namuose taps šiltų prisiminimų dalimi.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *