Trupininis pyragas su varške ir obuoliais – tai ypatingai gardus, šeimos pamėgtas kepinys, kuris pasitinka namus švelniu kvapu, jaukumu ir nepaprastu skoniu. Šio pyrago esmė – trapi, burnoje tirpstanti trupinių tešla su sodriu, drėgnu varškės ir obuolių įdaru. Jei norite pasiruošti desertą, kuris būtų ne tik lengvai gaminamas, bet ir puikiai tiktų tiek kavos pertraukai, tiek šventiniam stalui, trupininis pyragas su varške ir obuoliais neabejotinai taps jūsų mėgstamu pasirinkimu. Jis susideda iš paprastos, sviestinės tešlos, švelnaus, šiek tiek kremiško varškės sluoksnio ir gaivinančių obuolių gabalėlių, apsuptų traškių trupinių. Šis pyragas – puiki proga išnaudoti sezoninius obuolius bei varškės atsargas, kartu suburiant visą šeimą bendrai kepimo tradicijai.
Ingredientai
- 350 g miltų
- 150 g cukraus
- 150 g sviesto (šalto)
- 1 kiaušinis
- Žiupsnelis druskos
- 1 arb. šaukštelis kepimo miltelių
- 500 g varškės (pageidautina – grūdėta arba kreminė)
- 100 g grietinės
- 2–3 valg. šaukštai cukraus (varškės masei, pagal skonį)
- 1 kiaušinis (į varškės masę)
- 1 arb. šaukštelis vanilinio cukraus
- 3–4 vidutinio dydžio obuoliai
- 1 arb. šaukštelis cinamono (nebūtina, skonio suteikimui)
Gaminimo eiga
-
Trupinių paruošimas:
Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius ir žiupsnelį druskos. Į kubeliais supjaustytą šaltą sviestą įtrinkite pirštais į sausą mišinį, kol susidarys smulkūs trupiniai (galima naudoti virtuvinį kombainą). Įmuškite kiaušinį ir trumpai paminkykite – masė turi išlikti trupininė. Apytikriai trečdalį šių trupinių atidėkite ant viršaus, likusią dalį pasilikite pagrindui.
-
Pyrago pagrindo formavimas:
Kepimo formą (geriausia 24–26 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi arba patepkite sviestu. Ant dugno suberkite 2/3 trupinių tešlos ir tolygiai paskirstykite, paspauskite – suformuokite stabilų pagrindą bei kraštelius (iki 1–2 cm aukščio).
-
Varškės masės ruošimas:
Varškę pertrinkite per sietelį arba trumpai sutrinkite elektriniu blenderiu, kad būtų šilkinė. Įmaišykite kiaušinį, cukrų, vanilinį cukrų ir grietinę. Išplakite iki vientisos, glotnios masės. Jei norite, įberkite šiek tiek tarkuotos citrinos žievelės lengvam gaivumui.
-
Obuolių paruošimas:
Obuolius nulupkite, pašalinkite sėklas ir supjaustykite plonais gabalėliais arba kubeliais. Apibarstykite cinamonu ir, jei obuoliai labai rūgštūs, pridėkite šiek tiek cukraus. Jei norisi papildomo aromato, tinka ir razinos.
-
Pyrago surinkimas:
Ant paruošto trupininio pagrindo tolygiai paskirstykite varškės masę. Ant varškės sluoksnio išdėliokite obuolius. Ant viršaus užberkite likusius trupinius – būtent toks viršus suteiks desertui būdingą traškumą.
-
Kepimas:
Pyragą dėkite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 45–55 minutes – viršus turi apskrusti, o pyrago krašteliai paruduoti. Jei viršus ima itin sparčiai rudėti – paskutinėmis minutėmis pridengite folija.
-
Atvėsinimas ir patiekimas:
Ištraukite pyragą iš orkaitės, šiek tiek atvėsinkite formoje (taip lengviau pjaustyti ir išlaikyti formą). Prieš pjaustydami visiškai atvėsinkite – tada pyragas bus gražiai sluoksniuotas ir lengvai išimamas iš formos.
Naudingi patarimai
-
Trupinių paruošimas:
Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius ir žiupsnelį druskos. Į kubeliais supjaustytą šaltą sviestą įtrinkite pirštais į sausą mišinį, kol susidarys smulkūs trupiniai (galima naudoti virtuvinį kombainą). Įmuškite kiaušinį ir trumpai paminkykite – masė turi išlikti trupininė. Apytikriai trečdalį šių trupinių atidėkite ant viršaus, likusią dalį pasilikite pagrindui. -
Pyrago pagrindo formavimas:
Kepimo formą (geriausia 24–26 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi arba patepkite sviestu. Ant dugno suberkite 2/3 trupinių tešlos ir tolygiai paskirstykite, paspauskite – suformuokite stabilų pagrindą bei kraštelius (iki 1–2 cm aukščio). -
Varškės masės ruošimas:
Varškę pertrinkite per sietelį arba trumpai sutrinkite elektriniu blenderiu, kad būtų šilkinė. Įmaišykite kiaušinį, cukrų, vanilinį cukrų ir grietinę. Išplakite iki vientisos, glotnios masės. Jei norite, įberkite šiek tiek tarkuotos citrinos žievelės lengvam gaivumui. -
Obuolių paruošimas:
Obuolius nulupkite, pašalinkite sėklas ir supjaustykite plonais gabalėliais arba kubeliais. Apibarstykite cinamonu ir, jei obuoliai labai rūgštūs, pridėkite šiek tiek cukraus. Jei norisi papildomo aromato, tinka ir razinos. -
Pyrago surinkimas:
Ant paruošto trupininio pagrindo tolygiai paskirstykite varškės masę. Ant varškės sluoksnio išdėliokite obuolius. Ant viršaus užberkite likusius trupinius – būtent toks viršus suteiks desertui būdingą traškumą. -
Kepimas:
Pyragą dėkite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 45–55 minutes – viršus turi apskrusti, o pyrago krašteliai paruduoti. Jei viršus ima itin sparčiai rudėti – paskutinėmis minutėmis pridengite folija. -
Atvėsinimas ir patiekimas:
Ištraukite pyragą iš orkaitės, šiek tiek atvėsinkite formoje (taip lengviau pjaustyti ir išlaikyti formą). Prieš pjaustydami visiškai atvėsinkite – tada pyragas bus gražiai sluoksniuotas ir lengvai išimamas iš formos.
Naudingi patarimai
Gaminant trupininį pyragą, labai svarbu naudoti šaltą sviestą ir nepamiršti nepersistengti minkant tešlą – kuo ji trupinesnė, tuo pyragas bus trapesnis ir skanesnis. Su varške galima eksperimentuoti: jei norite švelnesnio skonio – naudokite kreminę varškę ar varškės sūrelį, jei mėgstate tradicinį prieskonį – grūdėtą arba paprastą natūralią varškę. Obuolius geriausia rinktis tvirtesnius, saldžiarūgščius – jie, kepant, neišleis per daug sulčių ir išlaikys gražią formą. Cinamonas dera su obuoliais, bet jei norite neįprastesnio aromato, galima pabandyti ir maltą kardamoną ar muskato riešutą. Aišku, labai svarbu leisti pyragui atvėsti – tuomet sluoksniai nesubėga, ir patiekiant išlaikoma estetinė išvaizda.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Trupininis pyragas su varške ir obuoliais lengvai prisitaiko pagal kiekvieno skonį ar sezoną. Obuolius galima keisti kriaušėmis, mėlynėmis, vyšniomis ar net šaldytomis uogomis – pasirinkite tai, kas yra po ranka ar suteikia naujų skonių. Norint pasiekti dar įdomesnį skonį, į obuolių sluoksnį galima pridėti kapotų riešutų (pvz., lazdyno ar graikinių), razinų arba kokoso drožlių. Jei norisi išraiškingesnio deserto, prieš kepimą viršų galima lengvai apibarstyti rudu cukrumi ar perliniu cukrumi traškiai plutai.
Pyragas skanus tiek šiltas, tiek atvėsęs. Patiekiant galima pagardinti plakta grietinėle, šviežiomis uogomis, ledais arba lengvu jogurto padažu. Mažesniam vakarėliui ar ypatingai progai kepkite mažomis formelėmis – bus tarsi trintų pyragėlių. O šalia karšto arbatos ar kavos puodelio šis trupininis pyragas su varške ir obuoliais neabejotinai taps jaukiu, namų skonį primenančiu desertu, kuriuo bus smagu dalintis su artimaisiais.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.