Trupininis varškės pyragas Beatos – tai vienas populiariausių ir labiausiai mėgstamų lietuviškų desertų, kuriam šlovę pelnė Beata Nicholson. Šis pyragas vilioja ne tik puriu, kvapniu sluoksniuotu pagrindu ir švelniu varškės įdaru, bet ir savo paprastumu, todėl puikiai tinka tiek kasdienei popietės arbatai, tiek ypatingoms šventėms. Unikali trupininio pyrago savybė – traškus, sviestinis trupinių sluoksnis, kurį galima derinti įvairiai. Beatos variantas išsiskiria maloniu saldumo balansu, jaukiu skoniu ir visišku patikimumu – net pradedantys kepėjai lengvai pasigamins nuostabų pyragą. Sužinokite, kokių ingredientų prireiks, kaip teisingai paruošti tešlą ir įdarą, bei atraskite gudrybes, kaip paversti šį kepinį dar ypatingesniu!
Ingredientai
- 250 g sviesto (kambario temperatūros)
- 400 g kvietinių miltų
- 150 g cukraus (tešlai – 100 g, įdarui – 50 g)
- 1 a.š. kepimo miltelių
- 5 kiaušiniai (2 – tešlai, 3 – įdarui)
- 500 g varškės (geriausia – labai kreminės, nebirios)
- 30 g razinų arba džiovintų spanguolių (nebūtina, bet rekomenduojama)
- 1 v.š. vanilinio cukraus arba 1 a.š. vanilės ekstrakto
- 2 v.š. grietinės
- Žiupsnelis druskos
Gaminimo eiga
- Tešlos paruošimas. Sviestą supjaustykite kubeliais. Į didelį dubenį suberkite miltus, kepimo miltelius, žiupsnelį druskos. Sudėkite sviestą ir 100 g cukraus. Pirštais ar peiliu greitai sutrinkite iki trupinių. Įmuškite 2 kiaušinius ir šiek tiek minkyti, kol masė ims lipti, tačiau nenusigąskite – tešla turi likti grūdėta, „trupininė“. Maždaug 2/3 trupinių atidėkite kaip pagrindą, o 1/3 palikite viršui.
- Formos paruošimas. 24–26 cm skersmens formą ištepkite sviestu arba išklokite kepimo popieriumi. Didesniąją dalį trupinių suberkite į formą ir lengvai paspauskite (beje, pagrindą galima šiek tiek kilstelėti iš šonų į viršų, kad būtų kraštelis).
- Varškės įdaro gamyba. Į dubenį sudėkite varškę, likusius 50 g cukraus, vanilinį cukrų/vanilės ekstraktą, 3 kiaušinius ir 2 šaukštus grietinės. Plakite šluotele arba smulkiu blenderiu, kol masė bus vientisa ir purus. Jei naudojate, įmaišykite razinas ar džiovintas uogas.
- Pylimo į formą etapas. Varškės masę tolygiai paskleiskite ant trupininio pagrindo formoje.
- Viršus. Ant varškės sluoksnio tolygiai užberkite likusią trupinių tešlą. Nepaspauskite – šis sluoksnis turi būti puraus, nelygaus paviršiaus.
- Kepimas. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C (viršus–apačia, be vėjelio). Kepkite 45–55 min., kol trupinių paviršius paruduos, o įdaras lengvai sustings. Jei kepant viršus labai greitai tamsėja, pyragą uždenkite folija.
- Vėsinimas. Iškepusį pyragą visiškai atvėsinkite formoje. Taip trupininis pagrindas bus traškesnis, o įdaras tvirtas.
- Patiekimas. Pyragą supjaustykite gabalėliais ir patiekite vieną, su ledais, plakta grietinėle arba uogų padažu.
Naudingi patarimai
Renkantis varškę, rekomenduojama pirkti kuo kreminę, tirštesnę ir be ryškių grūdelių, kad įdaras būtų tolygus. Jei namuose tik grūdėta varškė – pertrinkite per sietelį ar sumalkite blenderiu. Jei norite labai purios tekstūros, atskirai išplakite kiaušinių baltymus ir įmaišykite į varškės masę prieš pats supilant ją į formą – taip pyrago įdaras bus lengvesnis ir oro pilnesnis.
Kepant svarbu neperkepti – įdaras turi būti šiek tiek minkštas, bet stabilus. Atvėsęs pyragas geriau pjaustosi ir suliptų. Jei neturite razinų ar džiovintų uogų, galima pagardinti nedideliu kiekiu tarkuotos citrinos žievelės – taip įdaras įgauna malonų gaivumą.
Trupinių sluoksnį labai svarbu ruošti greitai: sviestą iš šaldytuvo atpjaukite paskutinę akimirką, kad trupiniai būtų purūs ir traškūs. Jei kepate vasarą ir sviestas minkštėja labai greitai, galite paruoštą trupininę tešlą šiek tiek atvėsinti šaldytuve.
Pyragas puikiai laikosi šaldytuve 2–3 dienas – trupinių skonis šiek tiek susigeria į įdarą, o tekstūra lieka džiugi ir birios.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Trupininis varškės pyragas Beatos receptu – universali bazė improvizacijoms. Galite į tešlą įmaišyti šiek tiek kakavos ar pakeisti dalį miltų maltais riešutais – pyragas įgaus subtilų riešutų skonį.
Vasarą varškės masę papildykite šviežiomis arba šaldytomis uogomis: avietėmis, mėlynėmis, vyšniomis. Jos sukurs gaivų kontrastą kreminiai varškei. Žiemą drąsiai eksperimentuokite su džiovintais vaisiais arba karamelizuotais obuoliais.
Jei mėgstate ryškesnį citrusų kvapą, į įdarą pridėkite šaukštą citrinos ar apelsinų žievelės.
Patiekdami pyragą, puikiai tiks dalis aguonų, pabarstyta ant trupinių prieš kepant, arba apibarstymas cukraus pudra jau atvėsusiam desertui.
Pyrago skonis idealiai dera su vaniliniais ledais, plakta grietinėle ar šiltais uogų padažais. Pažaisti galite ir sluoksniais: ant pagrindo paskleiskite kelis šaukštus mėgstamos uogienės arba karamelės, tik tuomet – varškės įdarą.
Beatos trupininis varškės pyragas – patikimas, mielas receptas, kuris visada primena jaukius šeimos sekmadienius ir gimtadienius. Kepkite su meile ir atrasite savo mėgstamą variaciją!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.