Trupiniuočio su uogiene receptas naminiam desertui

Trupiniuotis su uogiene – tai klasikinis lietuviškas desertas, kurio kvapas daugeliui primena vaikystę ir jaukius šeimos susibūrimus. Šis kepinys, dar vadinamas trupiniuoja arba trupiniuotuo pyragu, yra puikus pasirinkimas, kai norisi greitai pagaminti gardų, naminius skonius primenantį saldumyną. Trupiniuotis gaminamas iš paprastų ingredientų: miltų, sviesto, cukraus, kiaušinio ir, žinoma, uogienės – būtent uogienė suteikia pyragui išskirtinio skonio bei spalvos. Tiesa, šiame patiekale ypatingai svarbus smulkus, sviestinis trupinys, kuris kepant virsta traškia plutele ir nuostabiai dera su minkštu, saldžiu uogienės sluoksniu. Žemiau rasite aiškų fatalią, naudingais patarimais papildytą trupiniuočio su uogiene paruošimo gidą – nuo ingredientų iki patiekimo idėjų.

Ingredientai

  • 300 g kvietinių miltų
  • 150 g šalto sviesto
  • 100 g cukraus
  • 1 didelis kiaušinis
  • Žiupsnelis druskos
  • ½ arb. šaukštelio kepimo miltelių
  • 300 g mėgstamos uogienės (aviečių, vyšnių, juodųjų serbentų ar kt.)
  • (Nebūtina) ½ arb. šaukštelio vanilinio cukraus arba tarkuotos citrinos žievelės dėl aromato

Gaminimo eiga

  1. Paruoškite trupininę tešlą. Į didelį dubenį suberkite miltus, cukrų, druską, kepimo miltelius (ir vanilinį cukrų ar citrinos žievelę, jei naudosite). Į miltus supjaustykite šaltą sviestą mažais kubeliais. Pirštais arba trintuvu trinkite sviestą su miltais, kol tekstūra taps panaši į smulkius trupinius (gali būti, kad šiek tiek liks smulkesnių sviesto gumulėlių – tai normalu, jie suteiks norimo trapumo).
  2. Įmuškite kiaušinį. Į trupinius įmuškite kiaušinį. Rankomis lengvai minkykite, kol tešla taps dar trupininė – svarbu nepermaišyti ir nešildyti sviesto. Jei tešla per sausa, pridėkite šiek tiek šalto vandens (1-2 šaukštus), bet dažniausiai užtenka vieno kiaušinio.
  3. Tešla padalykite dalimis. Iš visos tešlos atsidėkite maždaug 1/4 dalį ir dėkite ją į šaldytuvą. Tai bus trupininis viršutinis sluoksnis. Likusią tešlą paskleiskite kepimo popieriumi išklotoje 20×30 cm formoje – lengvai prispauskite, kad gautumėte vientisą pagrindą.
  4. Paskleiskite uogienę. Ant išlygintos tešlos pagrindo tolygiai užtepkite uogienę – stenkitės pasirinkti ne per skystą, kad kepant ji neišbėgtų. Palikite nedidelį kraštelį, kad kepant uogienė nepriliptų prie formos kraštų.
  5. Užberkite trupinius. Iš šaldytuvo išimkite atidėtą tešlą, pirštais susmulkinkite ar sutarkuokite stambia tarka tiesiai ant uogienės sluoksnio. Trupiniais padengtas paviršius taps traškus ir skalsiai gardus.
  6. Kepkite. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C (viršus-apačia). Kepkite pyragą apie 30–35 minutes, kol trupiniai gražiai paruduos, o kraštai taps traškūs. Kepimo laikas gali skirtis priklausomai nuo orkaitės – stebėkite, kad trupiniai neperkeptų.
  7. Atvėsinkite ir supjaustykite. Išėmę pyragą iš orkaitės, leiskite jam šiek tiek ataušti formoje (apie 10–15 min.), tada supjaustykite kvadratėliais arba norimos formos gabaliukais. Šiltas trupiniuotis gali būti minkštas – visiškai atvėsęs tampa tvirtesnis ir lengviau pjaustomas.

Naudingi patarimai

Trupiniuotis su uogiene – universalus kepinys, tačiau atkreipkite dėmesį į kelias svarbias smulkmenas.

  • Tešlos trupinėjimas. Kuo šaltesnis sviestas, tuo geresnė trupininė tekstūra. Jei namai šilti ar sviestas greitai tirpsta, galima net kelias minutes dubenį su tešla palaikyti šaldytuve gaminant trupinius.
  • Teisingas uogienės pasirinkimas. Naudokite tirštą, drebučių tipo uogienę, kuri kepant neišbėgs. Jeigu turima uogienė labai skystos konsistencijos, galima ją prieš tepant pamaišyti su trupučiu bulvių krakmolo.
  • Saldumo reguliavimas. Jei mėgstate saldžiau – naudokite daugiau cukraus arba rinkitės saldesnę uogienę. Jei norite subtilesnio deserto, sumažinkite cukraus kiekį.
  • Kepimo laikas. Nepalikite pyrago orkaitėje per ilgai – perpverstinti trupiniai gali tapti kieti. Geriausias rodiklis – lengvas parudavimas viršuje.
  • Patiekimas ir laikymas. Trupiniuotį geriausia patiekti visiškai ataušusį, nes tada jis įgauna tvirtą struktūrą, o skoniai susilygina. Laikyti galima sandariame inde iki 4–5 dienų.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Trupiniuotis su uogiene puikiai dera prie kavos ar arbatos puodelio. Jeigu norisi platesnės skonių skalės arba planuojate nustebinti svečius, išbandykite šias trupiniuočio variacijas:

  • Obuolių trupiniuotis: Vietoje uogienės dėkite smulkiai pjaustytų obuolių, sumaišytų su cinamonu ir trupučiu cukraus. Tokiu atveju obuolių masę galima šiek tiek patroškinti, kad ji taptų minkštesnė.
  • Džiovintų vaisių priedas: Į uogienės sluoksnį galima įmaišyti džiovintų spanguolių, vyšnių ar razinų – jie praturtins skonį ir tekstūrą.
  • Riešutų trupiniai: Į trupiniuotį įberkite kapotų lazdyno riešutų arba migdolų – trupininis sluoksnis taps dar traškesnis ir šiek tiek kitokio aromato.
  • Veganiška versija: Pakeiskite sviestą augaliniu margarinu ir kiaušinį – keliomis šaukštomis augalinio pieno arba obuolių tyrele. Skonis kiek kitoks, bet tekstūra ir trapumas išliks.
  • Šokolado natos: Į trupininę tešlą įmaišykite šaukštą kakavos arba kelias šokolado drožles. Puikiai dera prie vyšnių ar juodųjų serbentų uogienės.

Patiekti trupiniuotį galima su plaktos grietinėlės ar natūralaus jogurto šaukšteliu. Ypač šiltomis vasaros dienomis trupiniuotis puikiai dera su vaniliniais ledais ar vaisių tyre. Pyragas gražiai atrodys, jei prieš patiekdami pabarstysite jį cukraus pudra ar papuošite šviežiomis mėgstamų uogų uogelėmis.
Nepamirškite, kad trupiniuotis su uogiene – tai puikus būdas sunaudoti likusią uogienę iš žiemos atsargų arba išbandyti įvairias jų rūšis. Kiekvienas kartas gali būti vis kitoks – eksperimentuokite ir atraskite mėgstamiausią trupiniuočio variantą!