Tuno kepsnys keptuvėje – tai paprastas, greitai pagaminamas ir ypač sveikas patiekalas, kurį lengvai paruoš net virtuvės naujokas. Šiuolaikinėje virtuvėje tunas dažnai laikomas ypatingu ingredientu, nes yra ne tik skanus, sotus, bet ir labai vertingas sveikatai – jame gausu baltymų, Omega-3 riebiųjų rūgščių, vitaminų bei mineralų. Tuno kepsnys keptuvėje išryškina žuvies skonį ir leidžia mėgautis sultingu, minkštu kepsniu, kurio tekstūra tobulai dera prie gaivių garnyrų ar įvairių padažų. Šis patiekalas puikiai tinka tiek išskirtinei vakarienei dviem, tiek greitam, tačiau maistingam pietų stalui. Jame dera paprastumas, greitis ir gurmaniškas skonis, todėl tuno steikus keptuvėje verta išbandyti kiekvienam, besirūpinančiam sveika mityba ir ieškančiam naujų skonių atradimų.
Ingredientai
- 2 švieži tuno kepsniai (po ~150–200 g, ~2–3 cm storio)
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Žiupsnelis rupios jūros druskos
- Šviežiai grūstų juodųjų pipirų pagal skonį
- 1 nedidelė citrina (sultims ir patiekimui)
- 1–2 skiltelės česnako (nebūtina, jei mėgstate)
- Žalumynų (šviežių bazilikų, petražolių ar kalendrų – patiekimui)
- 1 šaukštas sviesto (nebūtina, bet suteikia švelnaus skonio)
Gaminimo eiga
- Pasiruoškite ingredientus: Jei tuno kepsniai buvo šaldyti, visiškai juos atitirpinkite šaldytuve arba kambario temperatūroje per kelias valandas. Nusausinkite popieriniu rankšluosčiu – tai svarbu, kad kepsnys puikiai apskrustų. Pabarstykite abi tuno puses druska ir pipirais, galite apšlakstyti trupučiu citrinos sulčių.
- Įkaitinkite keptuvę: Naudokite storadugnę keptuvę (idealu – ketaus). Supilkite alyvuogių aliejų ir (jei norite) sudėkite kelias skilteles lengvai pasmulkinto česnako. Leiskite jam vos paskrusti ir aromatizuoti aliejų (apie 30 sek.).
- Kepkite tuną: Dėkite tuno kepsnius į gerai įkaitintą keptuvę. Kepkite ant vidutinio-aukšto karščio 1–2 min. iš vienos pusės (tik tiek, kad kepsnys gražiai apskrustų, vidus liktų rausvas – taip tunas išliks sultingas). Per daug nekepkite, nes žuvis taps sausa.
- Apverskite ir baigkite kepti: Apverskite kepsnius ir kepkite dar 1–1,5 min. Galite įdėti šaukštą sviesto ir šaukštu apipilti kepsnius ištirpusiu sviestu – suteiksite subtilų skonį bei šilkinę tekstūrą.
- Pailsinkite: Išimkite kepsnius iš keptuvės ir palikite porai minučių ant lentelės ar lėkštės, kad „pailsėtų“ – per tą laiką sultys pasiskirstys ir kepsnys liks minkštas.
- Patiekite: Supjaustykite arba uždėkite visą kepsnį ant lėkštės, apibarstykite smulkintais žalumynais, užspauskite citrinos sulčių. Rinkitės lengvą garnyrą: šviežias daržoves, keptas bulves ar kuskusą.
Naudingi patarimai
Tuno steiko (kepsnio) sėkmė tiesiogiai priklauso nuo kokybiškos žuvies ir teisingo kepimo laiko. Rinkitės šviežią arba greitai šaldytą, tolygiai nupjautą tuną – būtent toks kepsinys iškeps vienodai. Storį rinkitės apie 2–3 cm – plonesni gali greitai tapti perkepti, o storis leis palaikyti vidinį rausvumą ir sultingumą. Prieš kepimą kepsnį būtinai nusausinkite – sausas paviršius neleidžia kepsniui „virti“ keptuvėje ir padeda suformuoti gardžią, auksinę plutelę. Nepaverskite kepsnio „perdarytu“ – be reikalo neverčiokite, nekepkite ilgiau, nei reikia. Vidus turėtų likti švelniai rausvas (medium rare – rare) – tik tada išryškės visas tuno skonis, tekstūra.
Jei turite „momentinį“ mėsos termometrą, galite naudoti ir jį – tuno kepsnio vidus neturėtų viršyti 52–55°C. Kepant su sviestu, kepsnys taip pat gaus gilesnį skonį, sviesto kremo natą. Patiekdami svarbu naudoti šviežią citriną – rūgštelė tiesiog būtina tunui.
Nedidelius tuno kepsnius galite supjaustyti griežinėliais ant salotų, sudėti į sumuštinius ar patiekti kaip azijietiškas sushi stilelio juosteles. Nepamirškite – tuno kepsnys tinka tiek karštas, tiek šaltas.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Tuno kepsnys keptuvėje gali tapti pagrindu daugybei įdomių variacijų. Jei mėgstate rytietišką skonį, kepsnius prieš kepdami trumpai pamarinuokite šlakeliu sojos padažo, trupučiu sezamų aliejaus ir medaus, įtrinkite maltais juodaisiais pipirais bei šiek tiek peletrūno. Tokie steikai puikiai dera su ryžių garnyru ar šviežiomis jūros dumblių salotomis.
Ieškantiems gaivos – prie kepsnio pasiūlykite vasariškas šviežių daržovių ar žalumynų salotas, paskanintas alyvuogių aliejumi bei laimo sultimis. Tuną taip pat galima patiekti kartu su avokadu, mango griežinėliais ar lengvai pikantišku česnakiniu majonezu. O norintiems sotumo, rekomenduojama šalia paruošti keptų bulvių, šiltų pupelių troškinį ar netgi paprastus makaronus su alyvuogių aliejumi.
Tradicinė europietiška variacija – tunas patiekiamas su kaparėliais, raudonėliais bei trintais troškintais pomidorais. Azijietišku motyvu tapkite, jei apibarstysite kepsnį juodaisiais ar baltaisiais sezamais, patieksite su imbieriniu sojos padažu ar susmulkintomis šviežiomis čili pipirų juostelėmis.
Puikus garnyras – karštos virtos bulvės, traškios cukinijos, keptos morkų juostelės. O jei norisi prabangos – patiekite tuną su trumų sviestu ar šviežiomis žaliomis pupelėmis.
Šis tuno kepsnys idealiai tinka tiek pusiau žaliam steikui, tiek pilnai iškeptam variantui (jei nemėgstate rausvo vidurio), tačiau būtinai stebėkite kepimo laiką ir stenkitės neperkepti. Valgykite ką tik keptą arba atvėsintą, supjaustytą griežinėliais – ant užkandžių stalo toks tunas tikrai sulauks susižavėjimo.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.
