Tuno pyrago receptas su daržovėmis ir sūriu

Tuno pyragas – tai gardus, sultingas ir lengvai pagaminamas kepinys, kuris puikiai tinka tiek pietums, tiek vakarienei, o savo universalumu užkariauja vis daugiau virtuvės entuziastų širdžių. Šis pyragas dažniausiai susideda iš purio tešlos ir tuno įdaro, papildyto daržovėmis, sūriu, kiaušiniais ar kitais mėgstamais ingredientais. Tuno pyragas populiarus Viduržemio jūros šalyse, tačiau jį pamėgo ir lietuviai – paprastas gaminimas, sotus rezultatas bei galimybė improvizuoti leidžia šiam patiekalui tapti daugelio šeimų mėgstama klasikiniu vakaro pasirinkimu. Šis straipsnis skirtas tiems, kurie dar nėra gaminę tuno pyrago arba ieško tobulo recepto – pateiksime pagrindinius ingredientus, žingsnis po žingsnio gaminimo eigą ir gausybę naudingų patarimų bei variacijų.

Ingredientai

  • 400 g konservuoto tuno (alyvuogių aliejuje arba savo sultyse)
  • 3 dideli kiaušiniai
  • 200 ml grietinėlės (arba 10 % grietinės)
  • 150 g mocarelos ar kito mėgstamo sūrio (tarkuoto)
  • 1 didelis svogūnas
  • 1 skiltelė česnako
  • 1 nedidelė raudona paprika
  • 100 g šaldytų žirnelių
  • 250 g bemielės sviestinės tešlos (galima naudoti sluoksniuotą arba trapios tešlos ruošinį)
  • Druska, pipirai, žiupsnelis džiovintų raudonėlių arba petražolių
  • Šlakelis alyvuogių aliejaus kepimui
  • 1 kiaušinio trynys (tešlai patepti, jei norite gražesnės spalvos)

Gaminimo eiga

  1. Tešlą atitirpinkite (jeigu naudosite šaldytą sluoksniuotą ar trapią tešlą), iškočiokite į 0,5 cm storio lakštą, kad padengtų kepimo formą. Išklokite kepimo formą popieriumi, įdėkite tešlą. Jei norite pyragą sandariau „uždaryti“, palikite dalį tešlos viršui.
  2. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros.
  3. Svogūną nulupkite ir supjaustykite smulkiais kubeliais. Papriką taip pat supjaustykite mažais gabaliukais. Česnaką sukapokite – jį galima įspausti per presą. Žirnelius užpilkite karštu vandeniu, kad atitirptų.
  4. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį alyvuogių aliejaus, suberkite svogūnus ir apkepkite apie 3–4 minutes, kol suminkštės ir taps auksinės spalvos. Tuomet pridėkite papriką ir česnaką, kepkite dar apie 2–3 minutes. Suberkite žirnelius ir trumpai apkepinkite, nuimkite nuo ugnies.
  5. Tuną nupilkite nuo perteklinio skysčio, išdalinkite didesnes žuvies dalis smulkesniais gabaliukais šakute.
  6. Atskirkite dubenyje kiaušinius, lengvai juos išplakite. Įpilkite grietinėlę (ar grietinę), suberkite tarkuotą sūrį, pagardinkite druska, pipirais, žiupsneliu džiovintų raudonėlių ar petražolių.
  7. Į kiaušinių ir sūrio mišinį suberkite atvėsusias daržoves ir tuną. Įmaišykite masę, kad viskas tolygiai pasiskirstytų.
  8. Supilkite įdarą į kepimo formoje išklotą tešlą, tolygiai paskirstykite paviršiuje. Jei liko tešlos, uždenkite pyrago viršų, galite padaryti groteles ar kitus dekoro elementus. Jei pageidaujate, patepkite viršų plaktu kiaušinio tryniu.
  9. Kepkite orkaitėje apie 40–45 minutes, kol pyrago viršus parus ir įdaras bus standus. Jei reikia, įsitikinkite įbedę medinį pagaliuką – ištrauktas jis turi būti sausas.
  10. Šiek tiek atvėsinkite, kad būtų lengviau supjaustyti. Patiekite tiek šiltą, tiek kambario temperatūros.

Naudingi patarimai

Tuno pyragas – universalus patiekalas, tad jį nesunkiai galima pritaikyti pagal kiekvieno poreikius ar šaldytuve esančius produktus. Gaminant nepamirškite naudoti kokybiško tuno – būtent žuvis lemia pyrago skonį. Jei norisi gaivesnio rezultato, dalį įdaro galite pagardinti šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis, pavyzdžiui, krapais ar čiobreliais – jie puikiai dera su tunu. Drąsiai druskinkite ir užberkite pipirais, nes net ir su sūriu pyragas reikalauja „aštresnių“ natų.
Jeigu norite, kad pyrago tešla išliktų traški, galite ją prieš įgerdami įdarą trumpai apkepinti (apie 10 min.), tada ištraukti ir sudėti įdarą – taip pyragas net ir atvėsęs neišskirs drėgmės bei liks maloniai trapus.
Tuno pyragą patogu supjaustyti kampinėmis porcijomis – jis tiks net ir į pietų dėžutę ar neštis į pikniką. Šiltas tuno pyragas itin skanus kartu su šviežiomis daržovėmis ar lengvomis salotomis. Jei norisi sotesnio žuvies skonio, vietoje tuno arba kartu su juo galite naudoti rūkytos lašišos ar sardinių.
Jeigu netoleruojate laktozės ar pieno produktų, rinkitės veganišką grietinėlę ir augalinį sūrį – pyragas taip pat bus gardus!

Variacijos ir patiekimo idėjos

Šis tuno pyrago receptas yra tik bazė – jį lengva transformuoti pagal nuotaiką ar turimus ingredientus. Įdarą galima papildyti alyvuogėmis, kaparėliais, saulėje džiovintais pomidorais, net grybais ar špinatais. Norite šiek tiek aštrumo? Suberkite šviežią čili arba užbarstykite džiovintų pipirų.
Mėgstate lengvesnę versiją? Vietoje sviestinės ar sluoksniuotos tešlos išklokite kepimo formą plonais bulvių griežinėliais arba naudokite bemielę tešlą iš avižinių dribsnių – taip sumažinsite riebalų kiekį.
Tuno pyragas tinka ne tik pietums ar vakarienei – jis puikus pasirinkimas šiltam ir pavasariškam piknikui, galite pasiimti į darbą ar supjaustyti užkandžių stalui. Patiekti tinka tiek su šviežiais žalumynais, tiek su lengvu natūraliu jogurto ar garstyčių padažu. Jei norisi išskirtinio aromato, po iškepimo apibarstykite trupučiu skrudintų sezamo ar saulėgrąžų sėklų.
Mažesnio dydžio tortilijų lakštuose keptas tuno pyragas taps puikiu mini užkandžiu vakarėliui ar užsiėmusiems vaikams. O jei norite impresuoti svečius, pyrago masę galite supilti į mažas individualias formeles, taip kiekvienas valgys porciją savo dubenėlio pavidalu.
Tuno pyragas – patiekalas, kuriam nereikia ypatingų progų ar sudėtingų produktų. Su šiomis idėjomis galite drąsiai eksperimentuoti, atrasti naujus mėgstamus skonius ir dalintis gardumynu su šeima ar draugais. Išbandykite ir mėgaukitės!