Tuno salotos „Beatos“ – tai modernus ir praktiškas populiaraus lietuviško virtuvės patiekalo variantas, išgarsėjęs populiarių kulinarinių tinklaraščių dėka. Šios greitai paruošiamos, maistingos ir gaivios salotos įkvėptos Beatos Nicholson receptų stiliaus: jos išsiskiria skonių balansu, šviežiais ir visiems prieinamais ingredientais bei universalumu. Tuno salotos „Beatos“ dažnai taps puikiu pasirinkimu tiek pietų stalui, tiek vakarienei, tiek kaip užkandis išsinešimui. Jos neapsunkina, yra pakankamai sočios ir kupinos baltymų, tad puikiai tinka įvairių mitybų šalininkams.
Ingredientai
- 2 skardinės kokybiško tuno savose sultyse arba alyvuogių aliejuje (po 145 g be skysčio)
- 1 didelė šviežia agurko (apie 200 g)
- 1 raudonasis svogūnas (nedidelis)
- 1 konservuotų kukurūzų skardinė (apie 150 g be skysčio)
- 3 mažos arba 2 didelės virti kiaušiniai
- 1 nedidelė skardinė konservuotų žaliųjų žirnelių (apie 120 g be skysčio, optional)
- 2 v. š. majonezo
- 3 v. š. natūralaus graikiško jogurto (arba vietoje majonezo – tik jogurtas, jei norite lengvesnės versijos)
- 2 v. š. smulkintų šviežių krapų arba petražolių
- Druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- 1 v. š. šviežiai spaustų citrinos sulčių
Gaminimo eiga
- Pirmiausia išvirkite kiaušinius: dėkite į verdantį vandenį ir virkite 9–10 minučių, kad tryniai būtų visiškai kieti. Ataušinkite po šaltu vandeniu, nulupkite ir smulkiai supjaustykite.
- Kol kiaušiniai verda, atidarykite tuną ir nusausinkite nuo skysčio. Jei naudojate tuną aliejuje – galite dalį aliejaus palikti dėl skonio arba naudoti tik dalį, priklausomai nuo norimo riebumo.
- Agurką supjaustykite nedideliais kubeliais. Jei agurkas labai storai sėklavietė, galite ją išskobti, kad salotos nebūtų per vandeningos. Raudonąjį svogūną nulupkite ir supjaustykite itin smulkiais kubeliais.
- Iš konservuotų kukurūzų ir žirnelių (jei naudosite), nupilkite skystį. Jeigu norite gaivesnio skonio, kukurūzus galite trumpai praskalauti šaltu vandeniu ir gerai nuvarvinti.
- Visus ingredientus dėkite į didelį dubenį: tuną, pjaustytą agurką, raudonąjį svogūną, kukurūzus, žirnelius (jei naudojate), kietai virtus ir pjaustytus kiaušinius.
- Atskiram dubenėlyje sumaišykite majonezą, graikišką jogurtą, ypač smulkintus krapus arba petražoles, citrinos sultis, druską bei šviežiai maltus juoduosius pipirus. Ragaukite – pagal poreikį pagardinkite dar citrinos arba prieskonių.
- Užpilkite padažu ingredientus dubenyje ir švelniai išmaišykite, stengdamiesi nesukapoti tuno visiškai smulkiai. Salotos turi išlikti purus, su aiškiai matoma lapine ir baltymų struktūra.
- Patiekite nedelsiant arba palaikykite šaldytuve 30–60 minučių, kad skoniai susijungtų. Prieš patiekiant galima dar paskaistyti papildomomis žalumynų šakelėmis ar pabarstyti grūstais pipirais.
Naudingi patarimai
Norėdami, kad tuno salotos „Beatos“ būtų ypatingai gaivios, naudokite šviežius traškius daržoves – tai suteiks struktūros ir skonio kontrasto. Jei neturite raudonojo svogūno, naudokite švelnesnį svogūnų laišką arba šalotą. Kiaušinius išvirkite iš anksto – tai taupo laiką. Galite padažą paruošti iš anksto ir sumaišyti tik prieš pat patiekimą: taip salotos liks šviežesnės ir neištižusios. Jei norite mažiau kaloringų salotų, majonezą pakeiskite tik graikišku jogurtu, tačiau nedėkite per daug citrinos, nes jogurtas natūraliai rūgštesnis. Nepamirškite, kad tunas savose sultyse turi mažiau riebalų ir yra neutralesnio skonio – jei mėgstate intensyvesnį skonį, rinkitės tuną aliejuje. Salotos gali būti pagamintos likus dienai iki serviravimo – sandariai uždarytame inde jos išliks skanios.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Tuno salotos „Beatos“ – itin universalus patiekalas. Norėdami daugiau spalvingumo ar skonio, įmaišykite rausvosios paprikos, šviežių ridikėlių ar net sultingų vyšninų pomidoriukų. Baltymams praturtinti galite naudoti šiek tiek avinžirnių, pupelių ar net virtų makaronų – tuomet salotos taps subalansuotu pietų ar vakarienės patiekalu. Padažą galima praturtinti šlakeliu garstyčių, o šaltiems orams – įmaišyti truputį kaparėlių ar marinuotų agurkėlių.
Tiekiant, tuno salotas „Beatos“ galima dėti ant šviežių salotų lapų, paskleisti ant pilno grūdo duonos, naudoti kaip įdarą trapiai lavašų suktinuke ar net pasiruošti sumuštinį pusryčiams, pietums ar iškylai. Šios salotos ypač tinka išsinešti į darbą – jos ilgai išlieka šviežios, stipriai neįmirksta ir puikiai pasotina. Jei norite įspūdingos šventinės užkandėlės, galite tuno salotas pakelti mažais šaukšteliais ant agurko griežinėlių, uždėti į tartaletų krepšelius ar įdaryti virto kiaušinio puseles. Visada verta eksperimentuoti, pritaikant salotas prie savo šeimos ar svečių skonio!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.
