Tuno salotų receptas su kiaušiniu ir daržovėmis

Tuno salotų receptas su kiaušiniu ir daržovėmis

Tuno salotos – tai vienas universaliausių ir greičiausiai paruošiamų patiekalų, kuris ne tik lengvai prisitaiko prie kasdienės mitybos, bet ir gali būti patiekiamas kaip įspūdingas užkandis svečiams. Šis patiekalas populiarus tiek Europoje, tiek už Atlanto, išsiskiria savo paprastumu, maistingumu ir sodriu skoniu. Tuno salotos dažniausiai ruošiamos iš konservuoto tuno, daržovių, majonezo ar kitokių padažų, tačiau receptų variacijų yra daugybė – nuo itin klasikinių iki modernesnių, kuriose išryškėja Viduržemio jūros prieskoniai. Dėl baltymų gausos bei lengvo virškinamumo tuno salotos tapo neatsiejama sveikos mitybos dalimi, o kulinarai vertina jas dėl galimybės laisvai improvizuoti ir pritaikyti skoniui ar turimiems ingredientams.

Ingredientai

  • 1 skardinė (apie 160 g) konservuoto tuno savo sultyse arba aliejuje
  • 1 didelis virintas kiaušinis
  • 1 mažas raudonasis svogūnas
  • ½ agurko
  • 1 vidutinio dydžio pomidoras
  • 3 valg. šaukštai kukurūzų (konservuotų)
  • 2–3 valg. šaukštai majonezo arba graikiško jogurto (pagal skonį)
  • Druska, juodieji pipirai pagal skonį
  • Šviežių krapų arba petražolių, dekoravimui
  • Nedidelė sauja salotų lapų (ledų, romaninių arba kitų mėgstamų)
  • 1 arbat. šaukštelis citrinos sulčių (nebūtina, bet pagyvina skonį)

Gaminimo eiga

  1. Iš konservuoto tuno nupilkite skysčio perteklių, išskaidykite žuvį stambiais gabaliukais, stengiantis nesusmulkinti jos iki tyrelės. Sudėkite į didelį dubenį.
  2. Kiaušinį išvirkite kietai (apie 9 min. po užvirimo), atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Suberkite į tuną.
  3. Raudonąjį svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Jei norite mažiau aitrumo, svogūno kubelius galima perplauti po šaltu vandeniu – taip skonis taps švelnesnis.
  4. Agurką perpjaukite išilgai per pusę, išskobkite sėklas (jei jos labai vandeningos) ir supjaustykite smulkiais gabaliukais.
  5. Pomidorą nuplaukite, pašalinkite sėklas (ypač jei naudojate labai sunokusius pomidorus), mėsą supjaustykite kubeliais.
  6. Kukurūzus nukoškite ir, jei pageidaujate, perplaukite po bėgančiu vandeniu.
  7. Visus ingredientus – tuną, kiaušinį, svogūną, agurką, pomidorą ir kukurūzus – suberkite į vieną dubenį.
  8. Įberkite druskos ir pipirų pagal skonį. Jei mėgstate citrinos rūgštumą, įspauskite nedaug sulčių.
  9. Pridėkite 2–3 valgomuosius šaukštus majonezo arba graikiško jogurto (arba abiejų mišinio), išmaišykite, kol salotos taps vienalytės ir švelnios tekstūros. Padažo kiekį koreguokite pagal norimą salotų drėgnumą bei riebumą.
  10. Salotų lapus suplėšykite stambiais gabalėliais ir dėkite į serviravimo dubenį arba ant lėkštės dugno.
  11. Ant viršaus dėkite tuno ir daržovių mišinį. Papuoškite šviežiais krapais arba petražolėmis. Jei norite, galite pabarstyti šviežiai sumaltais pipirais ar keliais lašais alyvuogių aliejaus.

Naudingi patarimai

Tuno salotų žavesys – jų universalumas ir greitis. Norėdami išgauti ypač gaivų skonį, naudokite tuną savo sultyse. Jei norisi sotesnio patiekalo, tiks tunas aliejuje (ypač alyvuogių). Nepersistenkite su majonezu – per daug pastos „užgoš“ tuno ir daržovių natūralumą, be to, salotų tekstūra taps per sunki. Jeigu stengiatės valgyti lengviau, pakeiskite dalį ar visą majonezą natūraliu graikišku jogurtu, sumaišytu su šlakeliu citrinos sulčių. Salotos bus ne tik gaivesnės, bet ir mažiau kaloringos.

Norint išvengti vandeningumo, prieš dedant agurkus ir pomidorus nuvarvinkite arba šiek tiek pasūdykite ir palikite kelioms minutėms – išskirtas skystis nenubėgs į pačias salotas. Jei mėgstate ryškesnius prieskonius, galite įmaišyti grūstų česnako ar trupučio smulkintos aitriosios paprikos. Šviežios žolelės, pavyzdžiui, bravats, krapai ar svogūnų laiškai, ne tik pagyvins estetiką, bet ir papildys skonį natūraliais aromatais.

Tuno salotų mišinį laikykite šaldytuve, tačiau sustatykite ingredientus atskirai, jei ruošiate iš anksto – taip išvengsite, kad daržovės praras traškumą.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Tuno salotos – idealus patiekalas improvizacijoms. Jos gali būti pritaikytos tiek paprasčiausiam darbo dienos pietų sumuštiniui, tiek ir elegantiškam užkandžiui svečių stalui. Siūlome išbandyti keletą variacijų ir idėjų:

Jei skubate – tuno salotų mišinį dėkite ant paskrudintos bagetės ar rupios duonos riekelės. Taip gausite sotų ir maistingą sumuštinį.

Norite modernesnio varianto? Įdėkite mišinį į išskobto avokado puseles ar patiekite su salotų lapais tarsi „salotų laiveliais“. Iš karto bus ne tik maistingiau, bet ir estetiškai patrauklu.

Baltymų mėgėjams tuno salotas galima derinti su virtomis raudonomis pupelėmis ar avinžirniais – taip gausite daugiau sotumo ir išraiškingą tekstūrą.

Prancūziška niuansa suteiks žaliųjų alyvuogių ar kaparėlių papildymas. Jei norite Viduržemio jūros stiliaus, išbandykite česnako, alyvuogių aliejaus, smulkintų ančiuvių ir šviežio baziliko derinį.

Vaikams patiks, jei tuno salotas patieksite mažose tortilijose ar trapiose duonos bandelėse su šviežių daržovių griežinėliais. O jeigu reikia pikantiškesnio varianto vakarui – įmaišykite trupintų marinuotų agurkėlių ar šlakelį Dižono garstyčių.

Tuno salotos puikiai tinka ne tik kaip užkandis. Jomis galima užpildyti krepšelius iš traškios tešlos ar netgi papuošti bulvių puseles. Tradicinėje virtuvėje jos dažnai patiekiamos su virtais ryžiais arba bulvių koše – rekomenduojama norint gauti subalansuotą, sotų patiekalą.

Nesvarbu, kokią variaciją pasirinksite, svarbiausia – naudokite šviežius ingredientus, stilingai pateikite ir mėgaukitės unikalia namų skonio klasika. Tuno salotos visada bus patikimas pasirinkimas tiek pietums, tiek netikėtai užsukus svečiams.