Tuno sumuštiniai – tai universalus, sotus ir lengvai paruošiamas užkandis, kuris tinka tiek greitiems pusryčiams, tiek lengviems pietums ar vakarienei. Jie populiarūs visame pasaulyje dėl savo skonio, maistingumo bei galimybės greitai ir paprastai patobulinti pagal savo mėgstamus ingredientus. Svarbiausia šio patiekalo dalis – tuno salotos, kurios ruošiasi vos per kelias minutes ir puikiai dera su įvairia duona bei priedais. Šiame straipsnyje išsamiai apžvelgsime, kas yra tikras tuno sumuštinis, kaip jį paruošti namuose, kokius ingredientus naudoti ir kaip lengvai pritaikyti savo skoniui ar progai.
Ingredientai
- 1 skardinė tuno (apie 160 g, konservuoto aliejuje arba sūryme, nupilto)
- 2–3 šaukštai majonezo
- 1 šaukštelis garstyčių (nebūtina, bet suteikia gardų prieskonį)
- 1 mažas raudonasis svogūnas arba keli laiškiniai svogūnai
- 1 mažas agurkas (arba keli marinuoti – pagal skonį)
- Druska, pipirai pagal skonį
- Šlakelis citrinos sulčių (papildomam šviežumui)
- 4 riekės juodos, pilno grūdo arba baltos duonos (taip pat tinka bandelės ar kita mėgstama duona)
- Salotų lapai, pomidorų griežinėliai (pagal pageidavimą)
Gaminimo eiga
- Pradėkite nuo tuno paruošimo: atidarykite skardinę, nupilkite skystį ir šakute perrinkite tuną, kad jis susiskaidytų į smulkesnius gabalėlius.
- Svogūną ir agurką labai smulkiai supjaustykite. Jei naudojate marinuotą agurką, perteklinius skysčius geriau nupilkite, kad sumuštinis nebūtų per šlapias.
- Dideliame dubenyje sumaišykite tuną, svogūnus, agurką, majonezą ir garstyčias. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Jei mėgstate gaivesnį skonį – įlašinkite šlakelį citrinos sulčių.
- Paragaukite mišinio ir, jei reikia, papildomai pagardinkite: kai kurie labiau mėgsta pikantiškesnį skonį (galite pridėti šiek tiek aitriosios paprikos ar smulkintų krapų).
- Duonos riekes trumpai paskrudinkite skrudintuve arba keptuvėje, kad jos taptų traškesnės (nebūtina, tačiau skonis ir tekstūra pagerėja).
- Ant kiekvienos duonos riekės ištepkite ploną sluoksnį sviesto arba majonezo (neprivaloma, bet suteikia papildomo kremiškumo).
- Užtepkite tuno salotų mišinį ant vienos duonos riekės, gausiai paskirstant, kad būtų soču. Ant viršaus uždėkite šviežių salotų lapą ar keletą pomidoro griežinėlių.
- Uždenkite antra duonos rieke ir, jei norite, perpjaukite sumuštinį per pusę arba įstrižai, kad būtų patogiau valgyti.
- Patiekite iškart arba įvyniokite į maistinę plėvelę – toks sumuštinis puikiai tiks ir pietų dėžutei ar iškylai.
Naudingi patarimai
Kad tuno sumuštiniai būtų skanūs ir nesausi, rinkitės kokybišką tuną – geriausiai tinka šviesesnis tunas aliejuje, tačiau jei norite mažiau riebalų – galima naudoti ir tuną sūryme. Jei norite stipresnio skonio, įdėkite šaukštelį kaparėlių ar kelias alyvuoges, smulkiai supjaustytą saliero stiebą ar šlakelį obuolių acto. Norint sumažinti kalorijų – dalį majonezo galima keisti natūraliu jogurtu. Jei norite papildomo traškumo, galite įdėti saliero, ridikėlių ar šviežių agurkų griežinėlių. Sumuštinio aromatą puikiai sustiprins šviežia petražolė, krapai arba laiškiniai česnakai. Maišykite salotas prieš pat tepant ant duonos – taip jos išliks gaivios. Sumuštinius geriausia vartoti tą pačią dieną, kad išvengtumėte duonos minkštėjimo dėl drėgmės.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Klasikinis tuno sumuštinis nesunkiai pritaikomas kiekvieno skoniui. Norite skanesnio, gaivesnio patiekalo? Vietoje majonezo drąsiai naudokite graikišką jogurtą, sumaišytą su citrinų sultimis ir žolelėmis. Mėgstate daugiau aštrumo? Įberkite smulkintų marinuotų jalapeno arba įlašinkite lašo čili padažo. Vegetariškai? Į tuno salotas vietoj žuvies įdėkite konservuotų avinžirnių arba avokado.
Tuno sumuštinius galima gaminti ir kaip karštą užkandį – uždėkite ploną sūrio griežinėlį (cheddar, mozzarella ar sūrio su prieskoniais), uždenkite antra duonos rieke ir trumpai apkepkite keptuvėje, kol sūris pradės tirpti. Taip gausite karštą, lydyto sūrio ir tuno „melt” sumuštinį.
Patiekite su traškiomis bulvytėmis, daržovių šiaudeliais ar tiesiog gaivia salotų porcija. Iš sumuštinių galite paruošti ir mini užkandžius vakarėliui – mažas duonos „kanapeles” su tuno užtepėle ir pjaustytomis alyvuogėmis ar žolelėmis.
Jei norite lengvesnio varianto, tuno salotas galite tiekti atviruose sumuštiniuose ant juodos duonos, trapučio ar net salotų lapų vietoj duonos – tai puiki idėja lengvam užkandžiui ar net vakarienei.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.
