Tuno tortas yra unikalus ir vis dažniau šiuolaikiniuose lietuviškuose staluose sutinkamas užkandžių patiekalas. Jis žavi savo estetiška išvaizda, gaiviu skoniu bei lengvu paruošimu be kepimo. Tai sumuštinių tortas, kurio pagrindą sudaro sumuštinių duona, sluoksniuojama su įvairiais sluoksniais: tunu, daržovėmis, virtais kiaušiniais, sūriu, majonezu arba natūraliu jogurtu. Toks tortas tinka tiek kasdieniams pietums, tiek šventinei vakarienei ar gimtadieniui. Dėl turtingo skonio ir galimybės improvizuoti, ši užkanda lengvai prisitaiko prie skirtingų skonių ir progų. Šiame straipsnyje sužinosite, ką reiškia tuno tortas, kaip jį lengvai pasigaminti namuose, kokias sudėti ingredientus ir kaip patiekti patraukliai bei skaniai.
Ingredientai
- 12–14 riekelių sumuštinių (batono) duonos (be plutelės)
- 2 skardinės tuno aliejuje arba savo sultyse (po 150–160 g)
- 4 vidutinio dydžio virti kiaušiniai
- 150 g kreminio sūrio (pvz., maskarponės arba filadelfijos)
- 3 valgomieji šaukštai majonezo (galima pamaišyti su natūraliu jogurtu)
- 1 vidutinė raudonoji paprika
- 100 g konservuotų kukurūzų
- 1 mažas raudonasis svogūnas
- 1 agurkas (šviežias arba marinuotas)
- Druska, pipirai pagal skonį
- Žalių svogūnų ar krapų papuošimui
- Citrinos sulčių (pagal skonį)
Gaminimo eiga
- Paruoškite tuną – skardines atidarykite, skystį nupilkite, tuną šakute susmulkinkite iki vientisos tekstūros. Įberkite šiek tiek druskos, pipirų ir keletą lašų citrinos sulčių, kad skonis būtų gaivesnis.
- Virti kiaušiniai nulupti, du iš jų supjaustykite smulkiais kubeliais, du – sutarkuokite arba supjaustykite plonais griežinėliais papuošimui.
- Raudonąją papriką, agurką ir svogūną taip pat supjaustykite mažais kubeliais.
- Kreminį sūrį išsukite su dviem šaukštais majonezo (ar jogurto). Šiuo kremu sutepsite sluoksnius – jei norite labiau dietinio varianto, naudokite daugiau jogurto, mažiau majonezo.
- Paruoškite sumuštinių duoną – jei reikia, nupjaukite pluteles. Išklokite pailgą formą arba tiesiog formuokite ant didelės lėkštės pirmajį sluoksnį (kelias riekeles sustatykite vieną prie kitos, kad susidarytų tvirta, vientisa bazė).
- Pirmąjį sluoksnį duonos lengvai patepkite kremu, užberkite pusę paruošto tuno ir dalį smulkinto kiaušinio.
- Dėkite antrą sluoksnį duonos – lengvai paspauskite, patepkite kremu, paskleiskite pusę daržovių (paprikos, agurko, svogūno, dalį kukurūzų). Vėl uždėkite sluoksnį kremu ir užberkite likusį tuną.
- Trečią sluoksnį vėl sudėkite ant duonos – per vidurį galite įdėti smulkintų kiaušinių, likusias daržoves ir šiek tiek kremu. Užbaikite viršų bei šonus kremu, išlyginkite su šaukštu ar mentele.
- Ant viršaus išdėliokite tarkuotus arba griežinėliais supjaustytus kiaušinius, papuoškite smulkintu laiškiniu svogūnu ar krapais, galite užbarstyti smulkintų paprikų, kukurūzų.
- Tuno tortą rekomenduojama bent porą valandų palaikyti šaldytuve – tuomet visos sudedamosios dalys geriau susigers, tortas bus tvirtesnis, skonis harmoningesnis.
- Patiekite šaltą, supjaustę kvadratais ar trikampiais, kaip įprastą tortą.
Naudingi patarimai
Visų pirma, visas sudedamąsias dalis pravartu pasiruošti iš anksto, kad gaminimas vyktų sklandžiai. Jei norite, kad sluoksniai būtų tolygesni ir drėgnesni, prieš dedant kreminį sūrį, duoną šiek tiek pašlakstykite atskiestu citrinos sultimis arba sultinio actu, tačiau atsargiai, kad neperdrėktų. Tokia kombinacija suteiks dar didesnio gaivumo.
Tuną galite rinktis ir aliejuje, ir savo sultyse – aliejuje esantis tunas būna sodresnio, riebesnio skonio, tuo tarpu savose sultyse lengvesnis ir lieka daugiau galimybių žaisti su prieskoniais.
Nebijokite šiek tiek paeksperimentuoti su žalumynais – krapai, petražolės, bazilikai tinka ne tik puošimui, bet ir sluoksniams. Taip pat labai tinka virtos bulvės arba avokadas – jie suteikia dar daugiau drėgmės ir švelnumo.
Torto sluoksnius stenkitės tepti tolygiai, o prieš patiekiant, būtinai tortą palaikykite šaltai. Tai leis skoniams susilieti ir tvirtai išlaikys formą.
Tuno tortą galite gaminti iš anksto – netgi per naktį laikant šaldytuve, skonis tampa intensyvesnis, o tekstūra stabilesnė.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Tuno tortas – labai universalus. Jei nemėgstate tuno, galite pakeisti jį lašiša, kepta vištiena arba netgi augaliniais priedais, pavyzdžiui, avinžirniais ar keptais pievagrybiais.
Vietoj sumuštinių duonos galite naudoti tamsesnę duoną, trapučius, lavašą arba net paplotėlius, priklausomai nuo to, kokio rezultato norite. Lavašas suteiks plonesnius sluoksnius ir šiek tiek kitokį tekstūros pojūtį.
Šį užkandinį tortą galima pagardinti įvairiais prieskoniais – išbandykite česnako miltelius, džiovintas žoleles, kaparėlius ar net vos truputį aitriosios paprikos.
Puošimui rinkitės sezonines daržoves: ridikėlius, pomidorus, agurkus, alyvuoges. Torto viršų galima apkloti salotų lapais ar dėti mažyčių „rožyčių“ iš lašišos ar kitų rūkytų žuvų.
Tuno tortą patiekite su gaiviomis salotomis – žalumynų, agurkų, paskrudintų riešutų; arba su traškiais paplotėliais.
Tai – puikus patiekalas vakarėliams, didesnėms šventėms ar piknikui, nes užtenka jį supjaustyti norimos formos gabalėliais. O jei tortą norite padaryti įmantresnį, sluoksniuokite individualiose porcijose – taip kiekvienas svečias gaus savo nedidelę tuno torto porciją.
Eksperimentuodami keiskite ingredientus pagal sezoną ar šaldytuve esančius produktus, paverskite šį paprastą užkandį savo firminiu šventiniu patiekalu!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.