Turkiškų avienos kebabų receptas pagal tradicijas

Turkiškų avienos kebabų receptas pagal tradicijas

Turkiški kebabai – vienas garsiausių Vidurio Rytų patiekalų, kuris savo populiarumu neatsilieka nuo pačių žymiausių Europos ar Azijos virtuvės šedevrų. Šis gardus, aromatingas ir paprastai paruošiamas patiekalas paplito po visą pasaulį, tačiau jo šaknys siekia gilias Osmanų imperijos tradicijas. Turkijoje kebabų rūšių yra daugybė: kiekvienas regionas turi savo išskirtinius pagardus, mėsos ruošimo tradicijas ir net kepimo būdus. Turkiški kebabai dažniausiai ruošiami iš avienos ar jautienos, tačiau šiuolaikinėje virtuvėje vis dažniau sutinkami ir vištienos ar net vegetariški variantai. Šis straipsnis ne tik padės susipažinti su autentišku turkiško kebabo skoniu, bet ir supažindins su gamybos paslaptimis bei įvairiais serviravimo būdais.

Ingredientai

  • 600 g maltos avienos arba jautienos (arba jų mišinio)
  • 1 vidutinio dydžio svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 3 šaukštai šviežių smulkintų petražolių
  • 1 šaukštas saldžiosios paprikos miltelių
  • 1 arbatinis šaukštelis maltos kumino (jei mėgstate)
  • 1 arbatinis šaukštelis džiovintų raudonėlių
  • 1-2 šaukštai natūralaus jogurto (mėsai sudrėkinti)
  • Druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
  • Iešmų (metalinių arba medinių, išmirkytų vandenyje)
  • Papildomai – citrinos, šviežių daržovių, raugintų produktų patiekimui

Gaminimo eiga

  1. Pasiruoškite mėsos pagrindą. Į didelį dubenį sudėkite maltą avieną arba jautieną (taip pat galima naudoti jų mišinį). Smulkiai sukapokite svogūną ir česnaką, juos trumpam galite sublenderiuoti, kad masė būtų vientisa. Sudėkite į dubenį prie mėsos.
  2. Prieskoniai ir žolelės. Įberkite druskos, pipirų, saldžiosios paprikos, kumino bei raudonėlių. Suberkite smulkintas petražoles. Įpilkite jogurto ir alyvuogių aliejaus – tai padės mėsai išlikti minkštai ir sultingai.
  3. Išminkykite masę. Rankomis kruopščiai minkyti bent 5–8 minutes, kol masė pradės šiek tiek lipti prie delnų. Tai svarbu, kad kebabai išlaikytų formą ant iešmų ir neiširtų kepant.
  4. Sukepkite ir suformuokite kebabus. Rankas patepkite šlakeliu aliejaus. Dabar atskirkite nedidelę mėsos porciją ir suformuokite keksiuko dydžio rutuliuką, po to – pailgą volelį. Švelniai apgaubkite ant iešmo, kad būtų tvirtai prigludę. Taip paruoškite likusią mėsą ir iešmus.
  5. Atvėsinkite prieš kepimą. Jei turite laiko, suformuotus kebabus palikite šaldytuve bent 30–60 minučių. Tai padės jiems išlikti tvirtesniems kepimo metu.
  6. Kepimas. Geriausia kepti ant žarijų, tačiau puikiai tiks ir orkaitė (grilio režimas) arba grilio keptuvė. Kepkite po 4–5 minutes iš kiekvienos pusės, kol mėsa gražiai apskrus. Kepimo laikas gali kisti pagal mėsos storį.
  7. Patiekimas. Tradiciškai turkiški kebabai tiekiami su lavašu arba pita, šviežiomis daržovėmis (pomidorais, svogūnais, agurkais), gausiai užbarstomi petražolėmis ir apšlakstomi citrinos sultimis. Prie kebabų puikiai dera natūralus jogurto padažas, rauginti agurkai ar aštrios paprikos.

Naudingi patarimai

Norint išgauti tikrą turkiško kebabo skonį, svarbiausia – šviežia mėsa ir tinkami prieskoniai. Jei naudojate avieną, pasirinkite dalį, kurioje yra šiek tiek riebalų – jie suteiks minkštumo ir sultingumo. Jei mėsa labai liesa, įberkite šaukštą džiūvėsėlių, kad būtų lengviau ją suklijuoti. Prieš dedant ant iešmo, rankas verta patepti alyvuogių aliejumi – taip nelips mėsos masė. Kepant kepsninėje, iešmus dažniau vartykite, kad mėsa tolygiai ir nestipriai apskrustų – degęs paviršius nesuteiks gero skonio. Jei neturite grilio, naudokite orkaitės grilio režimą arba gerai įkaitintą keptuvę, tačiau visada kepkite trumpai, kad išlaikytumėte sultingumą.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Turkiški kebabai turi daugybę variacijų. Jei norite lengvesnio patiekalo, vietoje avienos naudokite vištieną – ją marinuokite jogurte su česnaku ir paprika. Vegetariškas variantas – avinžirnių ar lęšių (falafelio tipo) kebabai su šviežiomis žolelėmis. Prieskonius taip pat galite keisti pagal savo skonį: vietoje kumino išbandykite džiovintą čiobrelį ar pjaustytą mėtą, o mėgstantiems aštriau – įdėkite maltos aitriosios paprikos.

Patiekti kebabus galima su klasikiniais turkiškais garnyrais: šiltais lavašais, bulguro ar ryžių plovu, šviežiomis salotomis iš pomidorų, agurkų ir svogūnų. Jeigu norisi ypatingesnių skonių, pabandykite patiekti su raugintomis daržovėmis ir jogurto-tahini padažu arba humusu. Kebabus galima suvynioti į lavašą ar pitą – tuomet gausite populiarius kebab roll arba dürüm. Taip pat labai tinka prie pusryčių stalo, jei valgysite su daržovių užtepėlėmis ar feta.

Turkiški kebabai puikiai dera su gaiviais gėrimais, pavyzdžiui, lengvu ayran (jogurto gėrimu) arba šviežia citrinų sultimis. Jei mėgstate tradiciją – prieš patiekiant užspauskite šiek tiek citrinos ant ką tik iškeptų kebabų ir gausiai pabarstykite šviežiomis petražolėmis.