Užgavėnės – viena svarbiausių lietuviškų kalendorinių švenčių, kuriai būdingi ne tik tradiciniai kaukių personažai, linksmybės ir sočiųjų vaišių stalas, bet ir gardūs blynai. Užgavėnių blynai – tai simbolinis šios šventės patiekalas, lydintis senąsias žiemos palydų tradicijas. Šie blynai pasižymi paprastumu, tačiau jų skonis nepalieka abejingų nei suaugusiųjų, nei mažųjų šventės dalyvių.
Ingredientai
- 2 kiaušiniai
- 3 valgomi šaukštai cukraus
- 1 arbatinis šaukštelis druskos
- 500 ml pieno
- 250 g kvietinių miltų
- 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus (nebūtina, bet tinka desertiniam variantui)
- 2-3 valgomi šaukštai aliejaus (tešlai ir kepimui)
- 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių (jei norite purumo, bet klasikiniai kepami be jų)
- Pagal poreikį: papildomi priedai – razinos, tarkuotas obuolys, smulkinti riešutai, cinamonas
Gaminimo eiga
- Kiaušinius išplakite su cukrumi ir žiupsneliu druskos tol, kol masė taps šviesesnė ir putos.
- Kruopščiai po truputį supilkite pieną, vis plakdami, kad masė taptų vientisa.
- Į kiaušinių ir pieno masę sudėkite miltus. Maišykite, kol tešla bus vientisos konsistencijos – be gumuliukų. Geriausia tai daryti šluotele arba elektriniu plaktuvu.
- Jei mėgstate aromatingesnius blynus, įmaišykite vanilinį cukrų, cinamoną ar kitus norimus priedus.
- Į tešlą pilkite šiek tiek aliejaus – taip blynai mažiau lips prie keptuvės kepimo metu.
- Jei norite purių blynų, įberkite kepimo miltelių. Tačiau tradiciniai užgavėnių blynai gaminami be kepimo miltelių ir yra ploni, dideli, primena lietinius.
- Palikite tešlą 10–15 minučių pastovėti – taip miltai išbrinks ir blynai bus gardesni.
- Įkaitinkite keptuvę, įpilkite šlakelį aliejaus.
- Samčiu pilkite tešlą ant keptuvės, paskleiskite suktuku arba lengvai pakreipkite keptuvę, kad išgautumėte ploną blyną.
- Kepkite, kol vienas blyno paviršius gražiai apskrus ir lengvai atsiskirs nuo keptuvės. Tuomet atsargiai apverskite ir kepkite kitą pusę iki aukso spalvos.
- Iškeptus blynus dėkite vieną ant kito ir uždenkite rankšluostėliu, kad nesukietėtų ir išliktų minkšti.
- Geriausia užgavėnių blynus tiekti karštus. Patiekite su medumi, uogiene, grietine, cukraus ar cinamono mišiniu, aguonų pienu.
Naudingi patarimai
Puikiai iškepti užgavėnių blynai priklauso ne tik nuo ingredientų, bet ir tinkamos keptuvės – geriausia rinktis storadugnę nelimpančio paviršiaus kepimo keptuvę. Blynai gausis lengvesni ir minkštesni, jei kiaušinių baltymus suplaksite atskirai iki standžių putų ir tik tada įsiliesite į tešlą. Prieš kiekvieną naują blyną šiek tiek patepkite keptuvę aliejumi, geriausia tai daryti teptuku. Jei norite plonesnių blynų, pieno kiekį galima padidinti, o norint storesnių ir truputį purių – dalį miltų keisti manų kruopomis arba kefyru.
Nepamirškite, kad blyno skonis ir kvapas gali skirtis priklausomai nuo pasirinkto aliejaus – tradiciškai kepama augaliniame arba svieste (sviestą galima maišyti su trupučiu aliejaus, kad nesviltų). Jei ruošiate blynus didesnei kompanijai, įdėkite daugiau druskos, kad skonis būtų subalansuotas ir puikiai tiktų tiek saldiems, tiek sūriems priedams.
Prieš patiekiant blynus šventės stalui, galite apibarstyti cukrumi pudra ar papuošti šviežiomis uogomis. Pagal tradiciją, net jei blynai truputį sukrito ar perplonai išsikepė – svarbiausia yra jų gausa ir noras bendram vaišių stalui dalintis šiluma.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Užgavėnių blynai – tai kūrybos laukas, nes juos galima koreguoti pagal šeimos skonį ar šventės stalo nuotaiką. Be tradicinių plonų lietinių, galite išsikepti ir storų mielinių blynų. Į tešlą įdėjus šaukštelį sausų mielių ir leidus iškilti, blynai taps purūs ir ypač tiks užgavėnių vaišėms.
Vietoje įprasto pieno blynus galima iškepti su kefyru ar pasukomis – tuomet jų skonis bus lengviau rūgštelėjęs, puikiai derės su aguonų pienu ar medumi. Į plonus lietinius blynus galima įvynioti įvairius įdarus: varškės, mėsos, grybų ar obuolių. Nedidelius blynukus kepkite iš storesnės tešlos ir patiekite su šiltu pienu arba natūralia grietine.
Įdomus būdas patiekti užgavėnių blynus – blynų bokštas. Sukraukite blinus sluoksniais, kiekvieną pertepkite varškės ar mėgstamos uogienės sluoksniu, apibarstykite smulkintais riešutais, užpilkite šokolado ar plakta grietinėle.
Jei ieškote sveikesnio varianto, galite dalį baltų miltų keisti pilno grūdo kvietiniais, o cukrų – medumi arba bruknių tyre. Visiškai be pieno blynams puikiai tinka augalinis augalinis gėrimas: avižų, migdolų ar ryžių pienas. Įdarui puikiai tiks kepti obuoliai, kriaušės su cinamonu, trintos mėlynės ar maltos aguonos.
Užgavėnių blynai visada laukiami lietuviškoje šventės tradicijoje, o įvairios jų variacijos bei patiekimo idėjos leidžia sukurti išskirtinį šeimos vaišių stalą kiekvienam pagal savo skonį. Nebijokite improvizuoti – šios šventės esmė ne tik smagios kaukės ir triukšmingi papročiai, bet ir šilta, gardi, bendrą šeimą ir bičiulius suburianti kulinarinė patirtis.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.
