Užkandžių vakarėliui receptas su sūriu vytinta mėsa ir lašiša

Užkandžių vakarėliui receptas su sūriu vytinta mėsa ir lašiša

Užkandžiai vakarėliui – tai nedidelės, lengvai ranka sugriebiamos porcijos, puikiai tinkamos pasidalinti draugų ar šeimos rate. Jie dažniausiai patiekiami prieš pagrindinį patiekalą arba kaip pagrindinė maisto dalis neformaliame susibūrime. Užkandžių tikslas – pamaloninti skonio receptorius, skatinti pokalbius ir suteikti energijos, kol laukiama gausesnių patiekalų. Šių užkandžių įvairovė – nuo klasikinių sūrio užkandžių, sumuštinukų, skanumynų iš daržovių iki įmantrių vieno kąsnio patiekalų. Šiame straipsnyje aptarsime, kuo išsiskiria šios vaišės, pateiksime universalų užkandžių vakarėliui receptą, pasidalinsime naudingais patarimais ir padėsime išsirinkti skaniausias bei praktiškiausias idėjas jūsų šventei.

Ingredientai

  • 200 g prancūziškos bagetės arba mini sumuštinukų duonelės
  • 150 g sūrio (gali būti kietasis, pelėsinis ar kremas)
  • 100 g vytinto kumpio arba aukštos kokybės dešros
  • 100 g rūkyto lašišos
  • 1 nedidelis agurkas
  • 12 vyšninių pomidoriukų
  • 50 g juodų arba žalių alyvuogių
  • 1 sauja šviežių bazilikų arba petražolių
  • 2–3 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Druskos, pipirų pagal skonį
  • 1 citrina (lašišai ir agurkams pagardinti)
  • Salotų lapai (papuošimui ir gaivumui)

Gaminimo eiga

  1. Bagetę arba duonelę supjaustykite plonais riekelėmis ir lengvai apskrudinkite keptuvėje arba orkaitėje, kol taps traški.
  2. Sūrį supjaustykite gabalėliais – jei naudojate kelias rūšis, išdėliokite skirtingų tekstūrų ir skonių sūrius ant atskiro serviravimo indo.
  3. Vytintą kumpį ar dešrą perlenkite ir gražiai dėliokite šalia sūrio arba ant duonelės riekelių.
  4. Rūkyto lašišos riekeles lengvai pašlakstykite citrinos sultimis, apibarstykite šiek tiek pipirų ir uždėkite ant plonai pjaustytų agurko griežinėlių arba mažų duonelės riekelių.
  5. Pomidoriukus perpjaukite pusiau, alyvuoges – jei reikia – iškaulinkite. Dėliokite drauge su sūriu ar mėsa – taip kiekvienas užsukęs išsirinks mėgstamą skonio derinį.
  6. Bazilikus ar petražoles šviežiai susmulkinkite ir pabarstykite ant užkandžių, kad suteiktumėte šviežumo ir kvapo. Alyvuogių aliejų šlakstykite iškart prieš patiekiant.
  7. Patiekite ant didelės lėkštės ar lentelės, aplink išdėliokite salotų lapus, kad pabrėžtumėte gaivumą ir spalvingumą. Rinkitės įvairius derinius – kad kiekvienas svečias atrastų įdomų skonį.

Naudingi patarimai

Užkandžius vakarėliui ruoškite kuo įvairesnius, kad kiekvienas svečias rastų sau tinkamą skonį ir produktų derinį. Geriausia, jei jie būna vieno kąsnio – taip svečiams lengva užsiburti, pabendrauti, o rankos lieka laisvos. Stenkitės įtraukti tiek mėsos, tiek vegetariškų variantų: pavyzdžiui, daržovių suktinukus, sūrio kubelius, alyvuoges, traškius duonos traškučius ar mini sumuštinukus. Skonius išlaikykite subalansuotus: šalia lengvų daržovių pasiūlykite sodresnio skonio sūrio ar sūdytos mėsos, gardinkite užkandžius įvairiais padažais (pavyzdžiui, pesto, humusu ar užtepėlėmis).

Ruošdami užkandžius, nepamirškite higienos – viską ruoškite švariomis rankomis, naudokite atskirus įrankius mėsai, žuviai ir daržovėms. Sūrį ir mėsą supjaustykite prieš pat vakarėlį, kad jie išliktų švieži ir išlaikytų skonį. Salotas, prieskonines žoleles ir šviežius vaisius dėkite tiesiai prieš svečiams ateinant ar patiekiant užkandžius.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Užkandžių vakarėliuose dera eksperimentuoti: pabandykite ne tik klasikinę prancūzišką bagetę, bet ir pilno grūdo duoneles, trapučius, lavašą, mini croissant’ų riekeles ar sūrius krekerius. Galite pagaminti mini sumuštinukų su avokado užtepu, saldžiarūgščiu svogūnu, keptais burokėliais ar rikota. Vegetarams puikiai tiks daržovių iešmeliai, gardinti balzamiku ir alyvuogių aliejumi, o žuvies mėgėjams – lašišos ar tuno suktinukai.

Originaliai atrodo užkandžiai vieno kąsnio šaukšteliuose ar mažose taurėse. Pavyzdžiui, sluoksniuotos užtepėlės iš sūrio, lašišos, avokado ir pomidorų – žaisminga, spalvinga ir patogu imti. Galite patiekti ir šiltus užkandžius – mažus špinatų- sūrio pyragėlius, pikantiškus vištienos ar faršo kukuliukus. Desertui tiks nedideli vaisių iešmeliai ar šokoladu dengtos braškės. Nepamirškite pasirinkti gražią lėkštę ar lentelę, ant kurios derėtų visos spalvos: toks užkandžių asortimentas taps ne tik gardžia, bet ir akiai malonia šventės dalimi.

Gera idėja – surengti teminį užkandžių vakarą, kai dominuoja tam tikros virtuvės (italų, prancūzų, graikų) ar spalvų deriniai. Tokiu būdu svečiams įdomu ragauti ir atrasti naujus produktų derinius, o jūs turėsite puikią progą nustebinti kūrybiškumu. Drąsiai maišykite įvairius ingredientus, drąsiai eksperimentuokite ir atminkite – svarbiausia, kad sukurtumėte draugišką, jaukią ir išskirtinai skanią atmosferą kiekvieno vakarėlio metu!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *