Vaflinių blynų receptas puriems ir traškiems pusryčiams

Vaflinių blynų receptas puriems ir traškiems pusryčiams

Vafliniai blynai yra vienas iš universaliausių ir populiariausių pusryčių arba lengvos vakarienės pasirinkimų visame pasaulyje. Tai purūs, švelnūs ir traškūs kvapnūs blynai, išskirtinai kepami specialioje vaflinėje. Nors jų forma ir tekstūra skiriasi nuo tradicinių lietuviškų blynų ar sklindžių, vafliniai blynai greitai pelnė daugybės šeimų simpatijas dėl savo universalaus skonio ir paprasto ruošimo. Šie blynai gali būti ruošti tiek saldūs, tiek sūrūs ir puikiai tinka tiek skubiems, tiek ypatingiems savaitgalio pusryčiams. Žemiau rasite aiškų ir išsamų vaflinių blynų aprašymą, kuriame dalinamės ingredientais, gaminimo eiga, naudingais patarimais bei įvairiomis derinimo ir patiekimo idėjomis.

Ingredientai

  • 2 dideli kiaušiniai
  • 350 ml pieno (galima pasirinkti karvės, augalinį ar laktozės neturintį)
  • 250 g kvietinių miltų (AP – universalių miltų)
  • 60 g tirpinto sviesto (arba augalinio aliejaus, jei norite veganiško varianto)
  • 3 valg. šaukštai cukraus (saldžiam variantui arba sumažinkite sūriam)
  • 1 šaukštelis vanilinio cukraus arba natūralios vanilės ekstrakto
  • 2 arbat. šaukšteliai kepimo miltelių
  • 1/4 arbat. šaukštelio druskos
  • Riebalai vaflinės patepimui (pvz., sviestas arba aliejus)

Gaminimo eiga

  1. Kiaušinius išplakite dideliame dubenyje iki purumo. Įpilkite cukrų, vanilę ir toliau plakite, kol masė taps šviesi ir vientisa.
  2. Į šlapiąją masę supilkite ištirpintą ir atvėsintą sviestą (arba aliejų), nuolat maišydami.
  3. Atskirame inde sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Po truputį supilkite sausus ingredientus į kiaušinių masę, pastoviai maišydami mentele arba šluotele, kad nesusidarytų gumuliukai. Mišinys turi būti vientisas ir švelniai tirštas.
  4. Įpilkite pieną (ar kitą pasirinktą pieno alternatyvą) ir išmaišykite. Tešla turi būti panaši į skystą jogurtą, ne per tiršta, bet ne visiškai skysta. Jei per tiršta – įpilkite dar šiek tiek pieno.
  5. Įkaitinkite vaflinę pagal gamintojo nurodymus. Prieš kepant vaflinę patepkite sviestu arba aliejumi, kad blynai nepriliptų ir būtų traškesni. Į kiekvieną vaflinės sekciją pilkite po samtelį tešlos, paskirstykite tolygiai.
  6. Uždarykite vaflinę ir kepkite apie 4–6 minutes, priklausomai nuo vaflinės tipo, kol blyneliai dailiai apskrus, parauks ir taps traškūs išorėje, o viduje išliks purūs.
  7. Paruoštus vaflinius blynus atsargiai išimkite ir dėkite ant grotelių arba keptuvės krašto, kad jie nesudrėktų nuo garų. Pakartokite su likusia tešla.
  8. Patiekite ką tik pagamintus vaflinius blynus su mėgstamais priedais ir mėgaukitės puikiais, namuose keptais pusryčiais ar užkandžiu!

Naudingi patarimai

Tobulus vaflinius blynus lengviau iškepti, jei laikysitės kelių paprastų, bet svarbių taisyklių. Visada gerai įkaitinkite vaflinę prieš pilant tešlą – taip blyneliai iškeps vienodai ir taps traškūs. Nepilkite per daug tešlos, nes ji gali išbėgti per kraštus. Jei norite dar traškesnių blynelių, ant iškeptų jau karštų vaflių uždėkite groteles arba padėkite ant kepimo skardos ir trumpai pašaukite į iki 120 °C įkaitintą orkaitę. Taip jie ilgiau išliks traškūs, ypač jei ruošiate didesnį kiekį. Svarbu vaflinių blynų nepalikti uždengus ar sukrautus vieną ant kito – nuo garų jie suminkštės. Jei norite švelnesnės tekstūros, galite dalį sviesto keisti grietinėle ar įpilti šiek tiek natūralaus jogurto.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Vafliniai blynai yra kaip balta drobė kūrybiškumui – juos lengva pritaikyti įvairiems skoniams, mitybos poreikiams ar šventiniam stiliui. Jei norite sveikesnio varianto, dalį kvietinių miltų pakeiskite viso grūdo, avižiniais ar ryžių miltais. Norint pagaminti veganiškus vaflinius blynus, kiaušinius pakeiskite prinokusio banano tyrele arba linų sėmenų „kiaušiniu“, o sviestą – augaliniu aliejumi. Sūriam variantui įberkite šiek tiek tarkuoto sūrio, smulkintų žolelių ar net keptos šoninės trupinėlių – puikiai dera su graikišku jogurtu, avokadu ar rūkytu lašiša.

Saldžius vaflinius blynus gardinkite uogų džemu, šviežiais vaisiais, klevų sirupu, šokoladiniu kremu arba riešutų sviestu. Vasarą puikiai tinka šviežios uogos, o žiemą – kepti obuoliai su cinamonu, riešutais bei karštu šokoladu. Mažiesiems patiks vafliniai blynai, papuošti spalvotais pabarstukais, žemės riešutų sviestu ar sūriais varškės kremais. Vafliniai blynai taip pat puikiai tinka sumuštiniams – iškepkite storesnius vaflius ir perpjaukite pusiau, įdarykite mėgstamais ingredientais.

Nepamirškite eksperimentuoti ir derinti įvairius įdarus, priedus bei patiekimo būdus – taip vafliniai blynai visada nustebins nauju skoniu ir taps nepakeičiama jūsų stalo dalimi tiek kasdien, tiek šventinę dieną.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *