Vafliai su „Rududu“ – tai ypatingas desertas, kuris nepalieka abejingų tiek vaikus, tiek suaugusiuosius. Šis patiekalas išpopuliarėjo Lietuvoje kaip nostalgiškas saldumynas, dažnai atgimstantis sekmadienio pusryčių stalui ar ypatingomis progomis. Klasikiniai vafliai čia puikiai dera su saldžiu, karameliniu „Rududu“ kondensuotu pienu, sukuriančiu neprilygstamą skonio balansą tarp traškios tešlos ir minkšto, tąsaus įdaro. Šio straipsnio tikslas – ne tik tiksliai parodyti, kaip namuose pagaminti autentiškus lietuviškus vaflius su „Rududu“, bet ir pasidalinti praktiniais patarimais bei įkvėpti atrasti naujas variacijas.
Ingredientai
- 2 kiaušiniai
- 180 g cukraus
- 120 g sviesto (ištirpinto)
- 180 ml pieno
- 220 g kvietinių miltų
- 0,5 arb. šaukštelio kepimo miltelių
- Žiupsnelis druskos
- 1 indelis „Rududu“ (karamelizuoto kondensuoto pieno)
- Aliejus vaflinei patepti (nebūtina, priklauso nuo vaflinės dangos)
Gaminimo eiga
- Kiaušinius išplakite kartu su cukrumi, kol masė taps puri ir vos pabals.
- Įmaišykite tirpintą ir pravėsusį sviestą, supilkite pieną. Viską dar kartą sumaišykite, kad masė būtų vientisa.
- Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Miltų mišinį po truputį berkite į skystąją masę, nuolat maišydami, kol neliks gumulėlių.
- Jei tešla atrodo per tiršta, papildomai galite įpilti 1-2 šaukštus pieno. Tešla turi būti panašios konsistencijos kaip grietinė, lengvai lašėti nuo šaukšto.
- Įkaitinkite vaflinę iki rekomenduojamos temperatūros (paprastai apie 180–200 °C). Jei reikia, vidutiniškai patepkite vaflinės kepimo paviršių aliejumi.
- Antkiekvienos vaflinės vidurio dėkite po 1,5–2 šaukštus tešlos, paskirstykite tolygiai ir uždarykite vaflinę. Kepkite apie 2–4 minutes, kol vafliai įgaus gražią, auksinę spalvą. Kiekvienos vaflinės kepimo laikas gali skirtis, todėl stebėkite, kad nesudegtų.
- Iškeptus vaflius dėkite ant grotelių ar rankšluosčio, kad šiek tiek atvėstų ir išliktų traškūs.
- „Rududu“ indelį atidarykite ir jei reikia – trumpai pašildykite, kad įdaras taptų skystesnis (tai galima padaryti šiltame vandenyje ar kelias sekundes mikrobangų krosnelėje).
- Kiekvieną vaflį lengvai patepkite karameliniu kondensuotu pienu arba užspauskite šaukštelį „Rududu“ ties viduriu, po to susukite į vyniotinį. Jei norite, galite daryti sumuštinius – tarp dviejų vaflių dėkite po storą sluoksnį „Rududu“ įdaro.
- Palikite, kad vafliai šiek tiek atvėstų – tada įdaras šiek tiek sustings, o vafliai liks traškūs išorėje, lipnūs viduje.
Naudingi patarimai
Gaminant vaflius su „Rududu“, svarbiausia laikytis pagrindinių proporcijų ir kepimo temperatūros – taip pasieksite nuostabiai traškią tekstūrą. Naudokite tik geros kokybės sviestą ir kvietinius miltus – tai suteiks vafliams sodraus skonio ir optimalų traškumą. Jei neturite specialios vaflinės, šį receptą galima iškepti ir keptuvėje, nors autentiškas rezultatas geriausias su elektrine vafline.
Karštą „Rududu“ tepti patogu, kai masė nėra per tiršta – pakuotę trumpam įmerkite į šiltą vandenį arba šildykite mikrobangų krosnelėje. Nepersistenkite su įdaro kiekiu – per daug „Rududu“ gali vaflį peršlapinti, o jis praras traškumą. Jei kepate didesniam būriui žmonių, vaflius galite kepti iš anksto – kai visi pagaminti, užtepkite įdaro ir susukite prieš pat patiekimą.
Norint, kad vafliai išliktų traškūs ilgiau, nepalikite jų šiltame ar drėgname ore – laikykite ant grotelių arba net pridžiovinkite kelias minutes orkaitėje (žema temperatūra, apie 100 °C). Užtepus „Rududu“, vafliai natūraliai suminkštėja ir tampa itin gardūs, tačiau jei mėgstate visiškai traškius – tepkite prieš pat valgymą.
Jei vaflių tešla pasirodo per tiršta (konsistencija panaši į tešlą blynams), pamažu įpilkite pieno. Per skysta tešla bus sunkiau suformuojama, o iškepus vafliai bus per ploni ir lengvai lūš. Jei norite ypač auksinių vaflių, kepimo metu stebėkite ir reguliuokite kepimo laiką – vienoms elektrinėms vaflinėms užtenka 2 minučių, kitoms prireiks net 5.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Vafliai su „Rududu“ – klasikinė, visiems pažįstama kombinacija, bet ją galima nesunkiai pritaikyti pagal savo skonį. Jei norite išskirtinio poskonio, į tešlą įmaišykite vanilės ar citrinos žievelės. Kardamonas ar cinamonas vafliams suteiks švelniai šventinį pojūtį.
Vaflius galima pertepti ne tik „Rududu“, bet ir natūraliu riešutų sviestu ar šokoladiniu kremu – tai puikiai tiks norintiems mažiau saldžių ar šokoladinių užkandžių. Į sumuštinius tarp dviejų vaflių galima įdėti bananų griežinėlių, uogų ar ploną sluoksnį kremo. Norint ypač įspūdingo deserto, ant vaflių dar užberkite kapotų riešutų, užlašinkite lydyto šokolado ar barstukite kokoso drožlėmis.
Traškūs vafliai su „Rududu“ idealiai tinka prie kavos ar arbatos, o šventinėse vaišėse juos galite supjaustyti mažesniais gabalėliais ir serviruoti ant saldaus stalo. Mažesni susukti vafliai (mini vafliai su įdaru) – puikus užkandis vaikų gimtadieniams ar piknikams.
Norint išvengti perteklinio saldumo, galite naudoti mažiau cukraus tešloje arba rinktis šiek tiek sūresnį įdarą – išbandykite karamelizuotą kondensuoto pieno ir sūrių riešutų mišinį. Kitas būdas subtiliai pagyvinti skonį – ant jau pateptų „Rududu“ vaflių užlašinti kelis lašus citrinos sulčių ar pabarstyti jūros druska.
Patraukliai patarnavimui – dėkite vaflius į dailią, medinę lėkštę, apibarstykite trupučiu cukraus pudros ir papuoškite uogomis arba šviežiomis mėtų šakelėmis. Šie desertiniai vafliai gali tapti ir puikiu pagrindu ledų desertams – tiesiog ant dar šilto vaflio uždėkite mėgstamų ledų kaušelį ir užpilkite „Rududu“ arba šokolado padažu.
Pabandykite vaflius su įvairiais įdarais, derinkite tekstūras ir skonius – pagrindinis receptas suteikia daug erdvės improvizacijai ir kūrybiškumui. Taip šis tradicinis lietuviškas desertas gali stebinti kiekvieną kartą vis kitaip!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.