Vaikiško biskvitinio torto receptas su vaisiais ir kremu

Vaikiško biskvitinio torto receptas su vaisiais ir kremu

Vaikiški tortai – tai ypatingi desertai, skirti vaikų šventėms, gimtadieniams ar kitoms progoms, kai norisi ne tik nustebinti mažus smaližius, bet ir padaryti šventę išskirtinę. Šie tortai pasižymi ne tik saldžiu skoniu, bet ir spalvinga, žaisminga išvaizda, kuri džiugina mažųjų akis ir širdis. Dažniausiai vaikiški tortai puošti personažais iš pasakų, žaislais, animacinių filmų herojais, o vidus gali būti labai įvairus – nuo klasikinių biskvitų iki modernių, sveikesnių variantų. Ruošiant vaikišką tortą svarbiausia atsižvelgti į vaikų skonius, saugumą ir maistines medžiagas, todėl patartina rinktis natūralius ingredientus, vengti pernelyg aštrių ar alergiją galinčių sukelti produktų. Šiame straipsnyje aptarsime, ką iš tiesų reiškia vaikiškas tortas, pateiksime pagrindinį receptą ir paprastus žingsnius, kaip savo namuose pasigaminti žavingą desertą vaikų šventei.

Ingredientai

  • 5 kiaušiniai
  • 120 g cukraus
  • 120 g kvietinių miltų
  • 1 arb. šaukštelis vanilės cukraus
  • 1/2 arb. šaukštelio kepimo miltelių (nebūtina, bet naudinga pradedantiesiems)
  • 200 ml grietinėlės (35%)
  • 150 g mascarpone sūrio (arba kreminio sūrio, jei norite švelnesnio skonio)
  • 2–3 valg. šaukštai cukraus pudros
  • Sezono vaisiai (pvz., braškės, mėlynės, vyšnios, persikai)
  • Vafliniai papuošimai ar valgomi cukriniai personažai
  • Natūralių dažų (jei norite spalvingesnės išvaizdos)
  • Žiupsnelis druskos

Gaminimo eiga

  1. Paruoškite biskvitą: Kiaušinius atskirkite – baltymus nuo trynių. Baltymus su žiupsneliu druskos plakite iki standžių putų, tada po truputį suberkite cukrų ir plakite, kol masė taps blizgi. Po vieną įmaišykite trynius, supilkite vanilės cukrų.
  2. Sijokite miltus: Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir atsargiai įmaišykite į kiaušinių masę. Patartina naudoti silikoninę mentelę, kad tešla liktų puri.
  3. Kepkite biskvitą: Orkaitę įkaitinkite iki 180°C. Kepimo formą (apie 20 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi. Supilkite tešlą ir kepkite apie 25–30 min, kol biskvitas taps auksinis ir iškepęs (tikrinkite mediniu pagaliuku – jis turi išeiti sausas).
  4. Atvėsinkite ir supjaustykite: Atvėsusį biskvitą išimkite iš formos, nuimkite popierių ir pasiekus kambario temperatūrą – supjaustykite į 2 ar 3 horizontalius sluoksnius (priklausomai nuo biskvito storio).
  5. Paruoškite kremą: Šaltą grietinėlę suplakite iki standumo. Atskirai išplakite mascarpone su cukraus pudra, tada įmaišykite į grietinėlę. Galite įlašinti natūralių dažų – pavyzdžiui, truputį aviečių sulčių rožinei spalvai.
  6. Formuokite tortą: Ant pirmojo biskvito sluoksnio tolygiai paskleiskite kremą, išdėliokite pasirinktus smulkintus vaisius (braškes, vyšnias, kt.). Uždėkite antrąjį biskvito sluoksnį, jį vėl pertepkite kremu ir vaisiais. Kartokite, kol sunaudosite visus sluoksnius.
  7. Papuoškite tortą: Viršų ir šonus aptepkite likusiu kremu. Papuošimui naudokite vaikiškus vaflinius ar cukrinius papuošimus, šviežius vaisius, spalvotas cukrines granules, animacinių veikėjų figūrėles.
  8. Atšaldykite: Paruoštą tortą pertepkite kremu, papuoškite ir leiskite „susistovėti“ šaldytuve mažiausiai 3–4 valandas, kad skoniai susijungtų.
  9. Patiekite: Prieš patiekiant papuoškite papildomais vaisiais ar figūrėlėmis ir, jei reikia, užlašinkite šokolado ar vaisinės glazūros.

Naudingi patarimai

Ruošdami vaikišką tortą, atsižvelkite į vaiko alergijas – venkite riešutų, jei nežinote svečių jautrumo.
Kad biskvitas būtų minkštas ir purus, jokiu būdu nepermaišykite miltų, o kiaušinių baltymus plakti reikia labai gerai.
Mascarpone galite keisti paprastu kreminiu sūriu arba naudoti graikišką jogurtą, jei norite šiek tiek gaivesnio skonio.
Kremą galima pagardinti natūraliomis trintomis uogomis, žiupsniu maltos vanilės, citrinos žievele.
Papuošimams naudokite ne tik cukrinius, bet ir natūralius elementus – mėtas, vaisinius ledinukus.
Nepapuoškite torto labai „trapiais“ elementais iki pat pateikimo, nes šaldytuve jie gali susigadinti.
Vaikiški tortai dažnai būna didelės apimties, tad jei kepate mažesnei kompanijai, receptą drąsiai dalinkite pusiau arba darykite kelių mažų tortukų asortimentą.
Į gimtadienio tortą stenkitės įnešti vaiko mėgstamiausias detales (spalvas, personažus, skonį): papuošimus galima pasigaminti kartu su vaiku.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Klasikinį biskvitinį vaikiško torto variantą galima lengvai modifikuoti pagal poreikį.
Jei norite sveikesnės alternatyvos, dalį miltų galite keisti grikių ar kvietiniais viso grūdo miltais, cukrų – medumi arba agavų sirupu. Kremą galite gaminti ir iš natūralaus jogurto bei vaisių tyrės.
Vaisių pasirinkimą koreguokite pagal sezoną ir vaiko mėgstamus skonius – vasarą puikiai tinka braškės, mėlynės ir avietės, žiemą – bananai, konservuotos persikų skiltelės ar obuoliai.
Jei norite įspūdingo efekto, darykite “vaivorykštės” biskvitą: pasiruoškite kelias tešlos porcijas, pagardinkite natūraliais dažais (pvz., burokėlių sultimis, špinatų tyre, aviečių sultimis), supilkite į kepimo formą sluoksniais ir kepkite vieną spalvotą biskvitą.
Papuošimai – tai itin kūrybinga dalis. Vaikams labai patinka tortai, papuošti mėgstamų filmukų herojų figurelėmis, automobilių ar vienaragių motyvais, šokoladiniais rutuliukais, spalvota cukrine glazūra, mini-sausainėliais, meringue balionais.
Keletas idėjų patiekimui – tortą galima supjaustyti su pasirinkto herojaus atvaizdu, dekoruoti pagal temą (piratų laivas, princesės pilis, kubeliais-mūsų miestelis ir t.t.), patiekti su sezoninėmis uogomis ar šlakeliu vaisinės tyrės šone.
Nenorite didelio torto? Iškepti galima mažutes porcijines tortukų-„cupcake“ alternatyvas, puoštas identiška tematika kaip ir pagrindinis tortas.
Galiausiai, visada stenkitės suteikti vaikams galimybę patiems dekoruoti savo torto gabalėlį: išdėliokite dubenėlius su įvairiais papuošimais, spalvingais pabarstukais ir vaisiais – toks užsiėmimas taps papildoma linksma žaidimo šventės dalimi.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *