Varškėčių be miltų receptas lengvi ir purūs lietuviški blynai

Varškėčių be miltų receptas lengvi ir purūs lietuviški blynai

Varškėčiai be miltų yra modernus ir maistingas tradicinio lietuviško patiekalo variantas, puikiai tinkantis tiems, kurie siekia sumažinti suvartojamų paprastų angliavandenių kiekį, vengia glitimo arba tiesiog nori išbandyti sveikesnes alternatyvas. Šie varškėčiai išlaiko klasikinį lietuviškos virtuvės skonį, tačiau jų tekstūra tampa šiek tiek kitokia – švelnesnė, minkštesnė, kartais net primenanti varškinius apkepus. Miltų nebuvimas leidžia labiau pajusti varškės skonį ir natūralumą, o pats patiekalas tampa baltymingesnis, sotesnis ir tinkantis net sportuojantiems ar besilaikantiems specialių mitybos planų. Šiame straipsnyje žingsnis po žingsnio aptarsime, kaip pasigaminti skanius, purius varškėčius be miltų, pateiksime tikslius ingredientų kiekius, aprašysime gaminimo eigą, pasidalinsime naudingais patarimais bei siūlysime išbandyti skirtingas šio patiekalo variacijas bei įdomias patiekimo idėjas.

Ingredientai

  • 500 g sausos varškės (9 % riebumo arba pagal poreikį)
  • 2 vidutiniai kiaušiniai
  • 2–3 valg. šaukštai kukurūzų krakmolo arba bulvių krakmolo
  • 2 valg. šaukštai cukraus (galima keisti stevia, agavos sirupu ar kitu saldikliu)
  • 1/2 arb. šaukštelio vanilės ekstrakto arba vanilinio cukraus
  • žiupsnelis druskos
  • aliejaus arba sviesto kepimui

Gaminimo eiga

  1. Pradžioje varškę suberkite į didesnį dubenį. Šakute ar bulvių trintuvu lengvai sutrinkite varškę, kad neliktų gumuliukų, ypač jei ji stambiagrūdė.
  2. Pridėkite kiaušinius, cukrų (ar kitą pasirinktą saldiklį), vanilę, žiupsnelį druskos ir kukurūzų ar bulvių krakmolą. Krakmolas čia pakeis miltus ir suteiks masės tvirtumo, tačiau nepakeis varškės skonio.
  3. Gerai viską išmaišykite, kol gausite vientisą, ganėtinai tirštą masę. Jei norisi tankesnių varškėčių, įberkite papildomą šaukštą krakmolo. Jei masė per skysta – kelių minučių pastovėjimas leis krakmolui išbrinkti ir kiek sutvirtins tešlą.
  4. Įkaitinkite keptuvę, įpilkite šiek tiek aliejaus ar sviesto. Jeigu norite dar sveikesnio varianto, galima kepti ir gerai įkaitintoje, nelimpančioje keptuvėje be riebalų.
  5. Šlapiomis rankomis arba šaukštu formuokite nedidelius blynelius. Jeigu masė labai lipni – tik trumpai sudrėkinkite rankas vandeniu arba naudokite du šaukštus. Kiekvieną varškėčio gabalėlį dėkite į keptuvę.
  6. Kepkite ant vidutinės kaitros 2–3 minutes iš kiekvienos pusės, kol gražiai apskrus ir taps tvirti. Venkite per didelės kaitros – tada gali greitai parusti, bet likti neiškepę viduje.
  7. Iškeptus varškėčius sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų pertekliniai riebalai. Patiekite šiltus – jie skaniausi vos pagaminti!

Naudingi patarimai

Kad varškėčiai be miltų būtų pavykę, rinkitės sausesnę, grūdėtą varškę – šlapių varškės rūšių reikėtų vengti, nes jos linkusios daryti tešlą skystesnę, sunkiai formuojamą. Jei varškė labai drėgna, perteklių skysčio galite nupilti arba varškę lengvai nuspausti marlėje.

Krakmolas yra pagrindinė miltų alternatyva šiame recepte. Jis padeda surišti masę, tačiau nepadaro jos kietos ar „gumos“ – varškėčiai išlieka minkšti, purūs. Vietoje kukurūzų ar bulvių krakmolo galite naudoti ir tapijokos, ryžių miltus, tačiau jie šiek tiek keis tekstūrą.

Jei norite dar daugiau baltymų, į tešlą galima įmaišyti šaukštą ar du natūralaus baltymų miltelių (neutralios arba vanilinės skonio). Vengiate cukraus? Drąsiai naudokite bet kokį mėgstamą saldiklį arba visai jo atsisakykite – galima saldumo suteikti užpilu, pvz., medumi ar uogiene vėliau.

Kepant varškėčius svarbiausia – kantrybė. Neskubėkite stiprinti kaitros – perkepę varškėčiai greitai apskrunda, bet viduje lieka minkšti, gali plyšti. Kepkite po kelis vienu metu, neužkraukite keptuvės per daug.

Jei norite tobulų, lyg iš restorano, varškėčių, galite paruoštą masę kelioms minutėms padėti į šaldytuvą – ji sutvirtės, bus paprasčiau formuoti gražius blynelius.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Varškėčiai be miltų puikiai dera tiek pusryčiams, tiek lengvai vakarienei ar užkandžiui. Tradiciškai juos patiekiame apibarstytus cukraus pudra, medumi arba su grietine, tačiau šis pagrindas leidžia laisvai improvizuoti.

Norint išgauti ryškesnį skonį ir spalvą, į tešlą įmaišykite sezoninių uogų (mėlynių, spanguolių), susmulkintų džiovintų vaisių ar šlakelį cinamono, tarkuotos citrinos ar apelsino žievelės. Jei mėgstate saldesnius blynelius – padidinkite cukraus ar norimo saldiklio kiekį.

Ieškantiems sūrios pusryčių alternatyvos, galima gaminti visiškai nesaldžius varškėčius: vietoj cukraus įdėkite šiek tiek daugiau druskos, įdėkite šviežių žalumynų, smulkinto svogūno laiško, krapų ar net šaukštelį rūkytos paprikos.

Patiekdami varškėčius, eksperimentuokite su priedais: pilkite šilto uogų padažo, trintų šviežių uogų, natūralaus jogurto ar graikiško jogurto, apibarstykite riešutais, sėklomis. Kartais net ir šlakelis natūralaus žemės riešutų sviesto suteiks patiekalui naują charakterį.

Norėdami patrauklesnės išvaizdos – formuokite mažesnius, užkandiniams stalams tinkančius varškėčius–mini blynelius, kurie gražiai atrodys su medumi ar spalvotomis uogomis ant viršaus.

Atraskite savo mėgstamą variantą: pridėkite šokolado gabalėlių, obuolių tarkių, cinamono ar net tarkuoto sūrio – pagal nuotaiką ir fantaziją. Nesvarbu, ką pasirinksite, varškėčiai be miltų visada bus puiki, soti ir daug baltymų turinti alternatyva tradiciniams blyneliams.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *