Varškės pyrago su kakava receptas šeimos desertui

Varškės pyrago su kakava receptas šeimos desertui

Varškės pyragas su kakava – tai klasikinis lietuviškos virtuvės desertas, kurį nesunku atpažinti iš švelnios, purios varškės masės ir sodraus kakavos skonio sluoksnio. Šis pyragas puikiai tinka šeimos susibūrimams, šventėms ar tiesiog jaukiam vakarui prie arbatos puodelio. Kakava varškei suteikia subtilų aromatą bei spalvų kontrastą, o visa tai papildo trapus pagrindas. Varškės pyragas su kakava lengvai prisitaiko prie skirtingų skonių – jį galite papildyti mėgstamais priedais ar kepti kaip klasikinius pyragėlius. Tai paprastas, patikimas receptas, kurį verta išbandyti visiems, kas mėgsta abi šias lietuviškų desertų žvaigždes: varškę ir kakavą.

Ingredientai

  • 250 g varškės (geriausia – kreminės arba pertrintos)
  • 2 kiaušiniai
  • 120 g cukraus
  • 1 a.š. vanilinio cukraus
  • 90 g kambario temperatūros sviesto
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 180 g kvietinių miltų
  • 2 a.š. kakavos miltelių (be cukraus)
  • Žiupsnelis druskos
  • 50 ml pieno (jei reikia – galima keisti kefyru ar jogurtu)
  • Galima papildomai – 1 a.š. tarkuotos citrinos žievelės (varškei pagardinti)

Gaminimo eiga

  1. Paruoškite tešlą. Į dubenį sudėkite kambario temperatūros sviestą, cukrų ir žiupsnelį druskos. Išsukite, kol masė taps puri bei šviesi. Įmuškite 1 kiaušinį ir išsukite dar kartą.
  2. Sumaišykite sausus ingredientus. Atkirpkite miltus, kepimo miltelius. Sausą mišinį suberkite į sviesto masę, išmaišykite – turėtų gautis puri ir nelipni tešla. Jei per sausa, įpilkite šlakelį pieno.
  3. Padalinkite tešlą. Maždaug du trečdalius tešlos paskirstykite kepimo popieriumi išklotoje formoje (tinka 22–24 cm apvali arba 20×25 cm stačiakampė). Tešlos kraštus lengvai pakelkite. Likutį atidėkite – į jį dar įmaišysite kakavą.
  4. Paruoškite varškės įdarą. Kitame dubenyje išsukite varškę su likusiu kiaušiniu, vaniliniu cukrumi, norint – įtarkuokite citrinos žievelės. Suberkite du šaukštus cukraus (arba pagal skonį). Jei varškė labai sausa, įpilkite kelis šaukštus pieno – turi būti tepama masė.
  5. Sluoksniuokite pyragą. Ant pagrindo paskleiskite varškės įdarą tolygiu sluoksniu.
  6. Paruoškite kakavinį viršutinį sluoksnį. Į likusią tešlą įmaišykite kakavos miltelius ir 2 šaukštus pieno (arba truputį daugiau, jei tešla per tiršta). Išmaišykite, kad gautųsi tolygiai ruda masė.
  7. Užbaikite sluoksniavimą. Kakavinę tešlą uždėkite ant varškės sluoksnio. Galima išdėlioti šaukštais, o tarpus palikti nepadengtus, arba tolygiai paskleisti visą tešlą (pagal norimą vaizdą). Norint galite, šakute perbraukti viršų, kad susidarytų dekoratyvios linijos.
  8. Kepkite. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C (viršus–apačia). Kepkite apie 45–55 minutes, kol pyragas bus tvirtas, o viršus gražiai paruduos. Medinio pagaliuko testu galite pasitikrinti, ar pyragas iškepęs.
  9. Atvėsinkite ir patiekite. Leiskite pyragui atvėsti formoje, tada supjaustykite ir serviruokite. Šiltą galima gardinti milteliniu cukrumi, mėgstamomis uogomis arba plakta grietinėle.

Naudingi patarimai

Norint, kad varškės pyragas su kakava būtų tobulas, atkreipkite dėmesį į kelis svarbius momentus:

  • Varškės drėgnumas. Svarbu naudoti pertrintą varškę arba blenderiu šiek tiek sutrinti grūdėtą varškę – įdaras bus švelnesnis.
  • Pagrindo storis. Nedarykite labai storo pagrindo – pakanka 0,7–1 cm. Jeigu norite sotesnio pagrindo, galite dalį miltų keisti maltų avižų, riešutų miltais arba maltų sausainių trupiniais.
  • Kepimo laikas. Nepalikite pyrago ilgai orkaitėje, nes varškės įdaras gali išsausėti. Kepkite tol, kol įdaras sukietės, bet vis dar šiek tiek spyruokliuos paspaudus.
  • Naudojami produktai. Sviestą galite keisti aukštos kokybės margarinu (jei norite, kad pyragas būtų minkštesnis). Jei siekiate mažiau kalorijų – dalį sviesto keiskite nesaldintu jogurtu.
  • Paskaninkite pagal norą. Į varškės sluoksnį galite įdėti razinų, džiovintų vyšnių ar cukatų – tai papildys skonį ir struktūrą.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Varškės pyragas su kakava išties universalus:

  • Be glitimo. Miltus galite keisti glitimo neturinčiais mišiniais arba maltų avižų/migdolų miltais.
  • Be cukraus. Vietoje cukraus puikiai tiks ksilitolis, eritritolis arba medus. Tik pasistenkite, kad įdaras neišskystėtų per daug.
  • Veganiška versija. Kiaušinius pakeiskite „lininiais kiaušiniais“ (malti linų sėmenys su vandeniu), sviestą keiskite kokosų aliejumi, o varškę – augaliniu varškės pakaitalu.
  • Pyragėlių forma. Užuot kepę vieną didelį pyragą, galite tešlą ir varškės sluoksnį paskirstyti į keksiukų formeles – gausite mažus varškinius pyragėlius, puikiai tinkančius prie kavos ar dovanėlėms.
  • Desertui ar pusryčiams. Šį pyragą galima patiekti šiltą kaip desertą su šaukštu natūralaus jogurto, uogų tyre ar šokoladiniu padažu. Puikiai tinka ir kaip iš anksto paruoštas pusryčių kepinys – ryte belieka tik supjaustyti ir patiekti.
  • Papuošimai. Paprasta, bet daili idėja – prieš pat kepimą ant pyrago paviršiaus, naudojant šakutę ar pagaliuką, sukurkite raštus arba iš tešlos susukite juosteles. Taip pat galima apibarstyti milteliniu cukrumi ar kakava po kepimo.
  • Šventinė interpretacija. Piragą puošniai atrodys, jei prieš kepant ant varškės įdaro uždėsite šaldytų vyšnių ar mėlynių – jos suteiks rūgštelės ir papildomo sultingumo.

Šis varškės pyragas su kakava puikiai dera prie puodelio stiprios juodos kavos, kvapnios arbatos ar gaivaus pieno. Pasigaminkite jį iš anksto, nes pyragas puikiai išsilaiko 2–3 dienas šaldytuve, išlikdamas skanus ir puriomis tekstūromis. Tai vienas tų kepinių, kurio gabalėlis visada praskaidrina dieną!